Regjeringens nye klimamål om å redusere Norges klimagassutslipp med 70–75 prosent innen 2035 sammenlignet med 1990-nivå, omtales i artikkelen som urealistiske og skadelige for norsk økonomi og velferd. Forfatteren argumenterer for at målene vil føre til massiv avindustrialisering, redusert kjøpekraft, økt arbeidsledighet og økonomisk stagnasjon, noe som kan gjøre Norge fattigere.
Kritikken retter seg mot at klimamålene er ønsketenkning uten gjennomføringskraft, og at de prioriterer grønn ideologi over praktisk økonomisk politikk. Artikkelen foreslår i stedet satsing på innovasjon, teknologi og fornuftige miljøtiltak som kjernekraft og bedre ressursbruk, fremfor å rive ned eksisterende industri og økonomi.
Det understrekes at Norges bidrag til globale utslippskutt er marginalt, og at politikken må balansere klimaansvar med nasjonens økonomiske og sosiale behov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Regjeringen har satt et nytt klimamål om å redusere klimagassutslippene med 70-75 prosent innen 2035, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Målet skal realiseres gjennom kutt i Norge og samarbeid med EU, men uten et spesifikt nasjonalt klimamål. Opposisjonen og miljøorganisasjoner uttrykker bekymring for at regjeringen i for stor grad vil basere seg på kvotekjøp, og at målet er urealistisk. Klima- og miljøministeren understreker at alle sektorer må bidra, og at CO2-avgift og teknologiutvikling vil være sentrale virkemidler. FNs klimapanel har fastslått at globale utslipp må reduseres kraftig innen 2035 for å begrense den globale oppvarmingen.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
19 dager siden
Artikkelforfatteren kritiserer regjeringens klimapolitikk for handlingslammelse og mangel på konkrete tiltak for å redusere klimagassutslipp. Klimameldingen beskrives som lite ambisiøs, og regjeringen anklages for å utsette klimakrav og prioritere finansiering av utslippskutt i utlandet. Forfatteren mener regjeringen mangler en troverdig plan for å nå klimamålene, og etterlyser en ny regjering med handlekraft og evne til å tenke nytt for å få fortgang i klimapolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for syv endringer som bør gjennomføres etter stortingsvalget i 2025, med et sterkt fokus på å erstatte den sittende regjeringen. Hovedpunktene inkluderer en ny energipolitikk for å redusere strømprisene og avhengigheten av utlandet, stoppe subsidier til havvind og andre grønne prosjekter som batterifabrikker, styrke forsvaret med moderne teknologi, endre næringspolitikken for å beholde verdiskapning i Norge, kutte utgifter til sykelønn og uføretrygd, og endre utenrikspolitikken for å bedre ivareta Norges interesser. Artikkelen kritiserer den nåværende regjeringens politikk på flere områder og argumenterer for en helomvending.
19 dager siden
Regjeringen har presentert en klimamelding som forplikter Norge til å kutte CO₂-utslippene med 70-75 prosent innen 2035. Klimameldingen spesifiserer ikke hvor mye av kuttene som skal tas nasjonalt, noe som har ført til kritikk fra Venstre. Venstre-leder Guri Mellby mener målet er for lite ambisiøst og at det er en «halvambisiøst mål litt sånn langt fram i tid». Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen forsvarer målet, og viser til at Norge allerede er på god vei gjennom planlagte tiltak og samarbeid med EU. Meldingen skal behandles i Stortinget før den meldes inn til FN i tråd med Parisavtalen.
19 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) presenterte regjeringens nye klimaplan for 2035, som skroter nasjonale mål for utslippskutt. Regjeringen vil kutte 70-75 prosent av utslippene innen 2035, men uten å tallfeste hvor mye som skal kuttes i Norge. Venstreleder Guri Melby kritiserer planen for å mangle forpliktende mål og konkrete tiltak, mens Zero mener regjeringen gir opp industrien. Bjelland Eriksen avviser at klima er nedprioritert og understreker viktigheten av klimapolitikk for sikkerheten.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenberg for å fortsette subsidieringen av det «klimaindustrielle kompleks», til tross for hans tidligere advarsler mot denne typen politikk. Kritikken går ut på at regjeringen bruker store summer på høyrisikoprosjekter, samtidig som det kuttes i viktige velferdstjenester. Fremskrittspartiet (FrP) argumenterer for at dette er en form for statskapitalisme som feiler, og foreslår å redusere skatter og avgifter for å fremme verdiskaping og flere arbeidsplasser. De mener Stoltenberg burde holde fast ved sin tidligere kritikk av det miljøindustrielle kompleks.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
19 dager siden
Regjeringen har presentert et nytt klimamål om å kutte utslippene med 70–75 prosent innen 2035. Dette målet skal nås ved å kjøpe klimakvoter i utlandet, noe som representerer en snuoperasjon fra tidligere Ap-politikk om å kutte utslippene nasjonalt. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen unngår å gi en klar forklaring på hvorfor strategien er endret. Kommentator Erik Stephansen kritiserer regjeringens klimapolitikk for å være utroverdig og preget av 'nyspråk', der målene fremstår som imponerende, men er lite realistiske.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.