Tidligere politietterforskere i Fair Play bygg- og anlegg Vest har avdekket et smutthull der useriøse bedrifter i byggebransjen snyter ansatte for pensjon. Bedriftene inngår avtaler om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) med banker, men betaler ikke inn.
De bytter til en ny leverandør før kravet går til inkasso, og oppnår dermed et konkurransefortrinn. Dette rammer særlig utenlandske ansatte.
DNB Liv har bekreftet at metoden er utbredt og har endret sine rutiner for å hindre misbruk. Fair Play ber nå om tips fra publikum for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
A-krimsenterets kontroller i Tønsberg har avslørt omfattende lovbrudd i hyttebyggingsbransjen. Utenlandske arbeidere blir grovt utnyttet med lønninger helt ned til 74 kroner timen, noe som er under halvparten av minstelønnen. Mange firmaer bryter HMS-regler, unnlater å betale skatt, og noen blir anmeldt til politiet. Kontrollene har hatt en viss forebyggende effekt, men myndighetene understreker at kontinuerlig innsats er nødvendig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
1 måned siden
Byggebransjen i Norge erfarer et økende problem med misbruk av sykemeldinger fra utenlandske arbeidere. Arbeidsgivere forteller om ansatte som skaffer seg sykemeldinger fra hjemlandet etter kort tid i arbeid, forlenger ferier med sykemeldinger og bevisst utnytter systemet for å sikre seg økonomiske ytelser. Dette fører til betydelige økonomiske tap for bedriftene, som er lovpålagt å dekke sykelønn de første 16 dagene. I noen tilfeller har arbeidsgivere mottatt trusler når de har forsøkt å bestride sykemeldinger. Bransjen oppfordres til å være mer kritisk ved ansettelser og grundig sjekke potensielle ansattes bakgrunn for å unngå utnyttelse.
28 dager siden
To ansatte, én i Bane Nor og én i et entreprenørfirma, er politianmeldt for millionsvindel. De er anmeldt for å ha misbrukt sine stillinger til å få utført arbeid på sine private boliger, betalt med skattebetalernes penger. Svindelen ble avdekket etter et anonymt varsel som entreprenørselskapet videreformidlet til Bane Nor, som iverksatte en gransking. Totalt dreier det seg om ulovlig fakturering for i underkant av fire millioner kroner. Bane Nor ser alvorlig på saken og understreker at hendelsen brukes til læring og bevisstgjøring internt.
2 måneder siden
TV 2 har avslørt at ansatte i Oslo politidistrikt har hatt en hemmelig rabattavtale på parkering, til en verdi av 31.200 kroner årlig. Jurister mener dette kan være korrupsjon, og politiledelsen har bedt de ansatte om å avslutte avtalene. Spesialenheten etterforsker saken etter et anonymt varsel. Advokater påpeker at flere faktorer må vurderes før man kan konkludere om korrupsjon, men er enige om at saken potensielt kan skade tilliten til politiet. Parkeringsselskapet opplyser at rundt 60 politiansatte har benyttet seg av denne avtalen.
21 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
1 måned siden
Politiet har avslørt en ny svindelmetode der falske EasyPark-profiler brukes til å lade elbiler. Svindelen, som startet i august 2023, er særlig knyttet til taxinæringen i Oslo. En person er siktet i saken, og politiet samarbeider med EasyPark for å implementere tiltak som kan forhindre ytterligere misbruk. Politiet oppfordrer nå næringsaktører til å være ekstra årvåkne og følge nøye med.
1 måned siden
Spesialenheten for politisaker etterforsker en rabattavtale som har gitt ansatte i Oslo politidistrikt 70 prosent avslag på parkering i et parkeringshus i Oslo sentrum i over ti år. Eieren av bygget, Linstow, er innkalt til møte med Spesialenheten. Etter at TV 2 avslørte saken, har politiledelsen bedt sine ansatte om å si opp avtalen umiddelbart, da den bryter med politiets etiske retningslinjer. En professor ved Handelshøyskolen BI mener at rabattavtalen er korrupsjon, mens andre eksperter understreker at det er en sammensatt problemstilling. En tidligere politiansatt skal ha inngått avtalen og videreformidlet den til andre ansatte.
2 måneder siden
TV 2 har avslørt at ansatte i Oslo politidistrikt har fått over 70 prosent rabatt på parkering i et parkeringshus på Grønland torg. Rabattkoden har redusert månedsprisen fra 3600 til 1000 kroner. Onepark opplyser at det er rundt 60 aktive avtaler. Linstow AS, som eier parkeringshuset, hevder rabatten ble innført i 2015 for å øke belegget. Etter avsløringen har ledelsen i Oslo-politiet bedt ansatte om å si opp avtalen, da den bryter med politiets etiske retningslinjer. Spesialenheten for politisaker etterforsker saken etter et anonymt varsel.
4 måneder siden
En tilsynskampanje fra Arbeidstilsynet har avslørt at nesten halvparten av anleggsbedrifter bryter loven ved å ikke beskytte sine ansatte mot kreftfremkallende steinstøv. Dette til tross for at det er kjent at støvet kan føre til alvorlige sykdommer som lungefibrose og kreft. En tidligere anleggsarbeider har fått yrkesskadeerstatning etter å ha utviklet lungefibrose. Arbeidsministeren er sterkt kritisk og krever at Arbeidstilsynet bruker alle tilgjengelige virkemidler for å sanksjonere lovbrudd. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) erkjenner problemet og jobber med tiltak for å bedre situasjonen, og understreker at byggherrer må prioritere HMS.
3 måneder siden
Et eiendomsselskap i Oslo er ilagt en bot på nesten fire millioner kroner for å ha leid ut rom i en ulovlig brakkerigg. Selskapet leide ut rom i perioden 2017 til 2020, til tross for at kommunen hadde pålagt dem å fjerne brakkene og tilbakeføre tomten. Selskapet forsøkte å skjule den ulovlige utleien ved å sende inn falske bilder som viste at brakkene var fjernet. Den ulovlige bruken ble avdekket under en tverretatlig kontroll etter et tips fra en politimann. Leietakerne var hovedsakelig utenlandske arbeidere som betalte mellom 5500 og 6200 kroner i måneden for rommene.