En fersk undersøkelse fra NHO viser at norske bedrifter opplever en svak økning i positivitet, men er fortsatt preget av usikre rammebetingelser. Undersøkelsen indikerer at 25 prosent av bedriftene vurderer sin nåsituasjon som god, mens 22 prosent anser den som dårlig.
Fremtidsutsiktene er for første gang siden juli 2022 positive, men NHO understreker at tallene fortsatt er svake. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, inkludert effekten av Trumps handelspolitikk, bidrar til bekymringene.
Mange bedrifter opplever at uforutsigbare rammevilkår, som reguleringer og skatteskifter, hindrer ekspansjon og investeringer. NHO påpeker at denne usikkerheten kan være skadelig for investeringsviljen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En medlemsundersøkelse fra NHO viser at hver femte bedrift forventer at 2025 blir et dårligere år enn 2024. Selv om det er en liten overvekt av optimister for hele 2025, er det en overvekt av pessimister for de neste seks månedene. Bedriftene opplever høy kostnadsvekst, svak etterspørsel og en usikker verdenssituasjon. Usikkerhet rundt etterspørsel, kostnader og rentenivå preger bedriftenes forventninger. Bygg- og anleggsbransjen er mest pessimistisk. Undersøkelsen ble gjennomført blant 2299 bedrifter i første uke etter nyttår.
3 måneder siden
NHOs medlemsundersøkelse viser at norske bedrifter har en avventende holdning til 2025. Tre av ti bedrifter tror på forbedring, mens to av ti venter nedgang. De fleste forventer at renteeffekten først vil merkes etter sommeren. Mange bedrifter er usikre på grunn av høy kostnadsvekst og en urolig verdenssituasjon. Likevel er det tegn til et oppsving i økonomien, med fallende inflasjon og økt kjøpekraft. NHOs sjeføkonom mener det er mye som tyder på et oppsving i vente, til tross for at mange bedrifter er avventende.
1 måned siden
NHO rapporterer om et mer pessimistisk syn på verdensøkonomien, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps mulige tilbakekomst. Dette fører til forventninger om færre rentekutt og en prognose om betydelig boligprisvekst. Selv om eksporten fra Fastlands-Norge forventes å øke, er det bekymring for at Norge, som en liten og åpen økonomi, vil bli negativt påvirket av økte importtariffer og potensielle handelskonflikter. Tiltak fra EU for å beskytte eget næringsliv kan forverre situasjonen. I tillegg bidrar den globale sikkerhetspolitiske situasjonen til økt usikkerhet.
2 måneder siden
NHOs medlemsbedrifter viser økt optimisme om fremtiden, til tross for internasjonal usikkerhet. For første gang på to og et halvt år er det en overvekt av optimister blant bedriftene. Selv om sjømatnæringen er mer pessimistisk, er det en generell fremgang i troen på markedssituasjonen. Teknologibedrifter, bilbransjen og reiseliv er mest positive, mens byggenæringen og helse/velferd er mer negative. Nåsituasjonen vurderes som positiv av mange, men noe svakere enn forrige måned.
1 måned siden
NHO advarer om at Donald Trumps handelspolitikk skaper økt internasjonal usikkerhet og kan påvirke lønnsoppgjøret i Norge. Handelskonflikten mellom USA, Kina, Canada og Mexico skaper usikkerhet rundt industriens fremtid. Selv om NHO ikke er bekymret for vekstutsiktene på kort sikt, understrekes det at en opptrapping av handelskrigen vil svekke norsk økonomi. NHO mener lønnsveksten i større grad må tilpasses lokale forhold i den enkelte bedrift på grunn av den usikre situasjonen.
1 måned siden
Donald Trumps toll på stål og aluminium skaper uforutsigbarhet for norsk næringsliv. Industribedriften Storvik opplever toll på sine produkter og frykter for fremtidige bestillinger. Innovasjon Norge ser en økning i henvendelser fra bedrifter som er usikre på hvordan de skal forholde seg til situasjonen, og anbefaler å vurdere alternative markeder. Økonomiprofessor Ola Grytten mener likevel at bedrifter bør fortsette å investere for å oppnå avkastning, selv om det er usikkert.
1 måned siden
Oslo Børs viser en svak oppgang, men preges av usikkerhet knyttet til handelskrigen og Donald Trumps varierende signaler om toll. Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Wealth Management understreker vanskelighetene investorer møter i dette markedet. EU har annonsert mottiltak mot Trumps toll på stål og aluminium. Samtidig har Samsung E & A investert 353 millioner kroner i Nel, og blitt største aksjonær, noe som resulterer i en betydelig økning i Nel-aksjen.
1 måned siden
Ferske tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet indikerer en økning i antall nye jobber. Likevel er økonomer bekymret for fremtiden, særlig på grunn av Donald Trumps tollpolitikk. Innførte toller på varer fra land som Mexico, Canada og Kina skaper usikkerhet for bedrifter, noe som kan føre til redusert ansettelse og investering. Samtidig fører oppsigelser i offentlig sektor til at mange mister jobbene sine, noe som reduserer kjøpekraften og kan føre til at lokale bedrifter går konkurs. Eksperter antyder at dette kan føre til økt inflasjon og en negativ spiral for økonomien.
1 måned siden
Oslo Børs åpnet med en oppgang på 0,2 prosent, mens oljeprisen steg marginalt. Europeiske børser fulgte etter med en positiv åpning. Blant de mest omsatte aksjene steg Equinor og DNB, mens Kongsberg Gruppen falt. Cadeler opplevde en betydelig økning etter å ha meldt om forventet dobling av omsetningen innen 2025. Markedene er preget av usikkerhet rundt Trumps tollsatser, noe som har ført til børsfall i Kina og Hongkong. Dagens IFO-undersøkelse forventes å vise økt optimisme blant tyske investorer, og det vil også bli publisert data om boligsalg og forbrukertillit fra USA.
5 dager siden
Børsene verden over opplever stor uro og usikkerhet, særlig på grunn av president Trumps handels- og tollpolitikk. Ifølge E24-kommentator Sindre Heyerdahl er forutsigbarhet det viktigste for investorer, som nå preges av frykt og usikkerhet. Etter en periode med nedgang har børsene, inkludert Oslo Børs, hatt en oppgang etter positive signaler fra Trump, som blant annet har indikert en mulig avtale med Kina og at han ikke vil bytte ut sentralbanksjef Jerome Powell. Likevel er fremtiden vanskelig å forutsi, og markedene er sterkt påvirket av Trumps uttalelser og handlinger. Økonomiprofessor Kalle Moene peker på at situasjonen kan føre til en omlegging av verdensøkonomien med økt handel med flere land. Porteføljeforvalter Joakim Askenstedt Embu understreker at en avklaring rundt tollsatsene er viktig for markedene, men forventer at proteksjonisme vil prege tiden fremover. Investorer anbefales å ha en lang tidshorisont for sine investeringer for å håndtere den pågående usikkerheten.