Elon Musk avviser anklager om å ha utført en nazihilsen under en feiring av Donald Trump. Kritikken oppsto etter at Musk gjorde en armbevegelse som flere medier og en historieprofessor tolket som en nazihilsen.
Musk selv avfeier kritikken som et kjedelig triks og skriver på X at kritikerne må finne på bedre angrep. MDG-leder Arild Hermstad har reagert sterkt og mener at Oljefondet ikke lenger bør investere i Musks selskaper.
MDG har tidligere tatt til orde for å selge seg ut av Tesla.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Elon Musks håndhilsen under Donald Trumps innsettelse har skapt kontrovers, med uenighet om hvorvidt det var en nazihilsen eller en klønete gest. Nynazister, som Tore Tvedt, hyller hilsenen som en bekreftelse på deres ideologi, mens høyreekstreme miljøer deler den med positive kommentarer. Anti-Defamation League (ADL) avviser at det var en nazihilsen, og mener det var en entusiastisk, men klønete gest. Musk har tidligere blitt anklaget for antisemittisme og har delt konspirasjonsteorier på X. Flere selskaper har trukket reklame fra X på grunn av pro-nazistisk innhold.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Elon Musk urettmessig anklages for å være nazist. Kritikken mot Musk startet etter at han kjøpte Twitter og utfordret etablerte maktstrukturer. Han har blitt anklaget for antisemittisme etter å ha delt et innlegg på X, og en håndgest har blitt tolket som en nazihilsen. Artikkelen avviser disse påstandene og viser til støtte fra Anti-Defamation League (ADL) og Ervin Kohn. Det hevdes at pressen presenterer et feilaktig bilde av situasjonen, og at anklagene er et forsøk på å undergrave Musks innflytelse og ytringsfrihet. Artikkelen konkluderer med at det å stemple Musk som nazist kun hjelper nynazister.
3 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers med en gest som flere tolker som en høyreekstrem hilsen. Professor Tore Wig ved Universitetet i Oslo mener dette bidrar til å normalisere fascisme og nynazisme, og at det sender et signal om at slike holdninger er mer akseptable. Wig påpeker at Musks handlinger, inkludert støtte til det tyske partiet AfD, vekker bekymring for demokratiske verdier. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen ser klare likheter med en nazihelsing i Musks gest, selv om intensjonen er uklar. Kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll mener hendelsen ikke bør avskrives som tilfeldig, men heller ikke overdramatiseres. Musk har også kritisert Tysklands statsminister Olaf Scholz for å ta avstand fra ytre høyre, og hans plattform X har blitt kritisert for å fremme høyreekstreme ideer.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps innsettelse holdt Elon Musk en tale der han takket forsamlingen for å ha stemt på Trump. Under talen gjorde Musk en håndbevegelse som har skapt sterke reaksjoner. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen mener bevegelsen, der armen strekkes ut med håndflaten ned, minner sterkt om en nazi-hilsen. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker også likheten med fascistisk hilsen og mener det er vanskelig å tro at Musk ikke er klar over dette. Musk har foreløpig ikke kommentert anklagene. Det spekuleres i om det er en bevisst provokasjon eller et uttrykk for en hjertelig hilsen.
1 måned siden
Elon Musk møter kritikk for en angivelig nazi-hilsen under Donald Trumps innsettelse med spøker og ordspill i et podkastintervju med Joe Rogan. I podkasten, som er kjent for sitt kontroversielle innhold, uttaler Musk setningen «I Did Not-See the Backlash Coming» slik at det høres ut som «Nazi». Han hevder gesten var ment positivt og at han ville vise sin kjærlighet til publikum. Milliardæren følger opp med flere referanser til nazi-Tyskland, inkludert en referanse til Joseph Goebbels. Musk har nylig samarbeidet med president Trump om å redusere offentlige utgifter.
3 måneder siden
Utenriksminister Barth Eide har kommentert Elon Musks håndbevegelser under en tale, som har skapt oppmerksomhet. Eide sier at bevegelsen vekker assosiasjoner til en grusom tid i historien, men understreker at man skal være forsiktig med å tolke for mye. Han kritiserer også Musks engasjement i europeisk politikk og ytre høyre-partier. Musk selv avviser sammenligningen med nazihilsen og kaller det for skitne triks. Musk er en viktig støttespiller for Donald Trump og var til stede under hans innsettelse.
3 måneder siden
Elon Musk vakte oppsikt med sine armbevegelser under en tale i forbindelse med en president-seremoni. Bevegelsene, som noen har tolket som en nazi-hilsen, har ført til reaksjoner i ulike medier. Musk, som er en sentral støttespiller for Donald Trump og skal lede et nytt departement, var svært engasjert under talen. Hendelsen har blitt omtalt i flere internasjonale medier, og CNN valgte å ta ned direktesendingen fra talen. Kommentatorer har uttalt seg om hendelsen, og selv om noen ikke tror det var en fascistisk hilsen, mener de at det var en uheldig måte å veive med armen på. Musk har lovet å jobbe hardt for den nye presidenten.
3 måneder siden
Professor Erika Gubrium kritiserer media for å ikke fastslå at Elon Musk gjorde en nazihilsen under Donald Trumps innsettelse. Hun mener fokuset bør ligge på *hvorfor* han gjorde det, ikke *om*. TV 2 og VG har omtalt hendelsen, men unngår å konkludere om Musks intensjoner, i tråd med presseetiske retningslinjer om nøkternhet i sensitive saker. TV 2s nyhetsredaktør understreker viktigheten av faktabasert dekning og å unngå spekulasjoner. USA-ekspert Eirik Bergesen støtter Gubriums analyse og mener Musks handlinger er strategiske. Musk selv har avvist påstandene og kalt tradisjonelle medier for propaganda.
2 måneder siden
MDG-leder Arild Hermstad krever at Norge trekker Oljefondet ut av Tesla etter Elon Musks anklager mot Ukrainas president Zelenskyj. Musk anklaget Zelenskyj for å forfalske meningsmålinger og støtte Trumps rett til å ignorere ham. Hermstad mener Oljefondets investeringer i Tesla bidrar til å fylle Musks lommebok, som han hevder brukes til å støtte Trump og Putin. Oljefondet svarer at investeringene er i tråd med Stortingets bestemmelser, mens Etikkrådet vurderer selskapene, men påpeker at terskelen for utelukkelse er høy.
3 måneder siden
Nicolai Tangens forhold til Elon Musk har skapt medieoppmerksomhet, og Oljefondet har offentliggjort SMS-er mellom de to. Musk uttrykte misnøye etter at Oljefondet stemte nei til hans lønnspakke i Tesla. Tangen avviser et nært forhold til Musk, til tross for tidligere samarbeid. Tangen vil ikke kommentere Musks kontroversielle gest som har blitt tolket som en nazihilsen. Oljefondet vurderer om Musks politiske engasjement kan utgjøre en investeringsrisiko, men har foreløpig ikke solgt seg ut av Tesla. Musk er ikke lenger aktuell for Tangens podkast.