Oslo vurderer å legge ned flere skoler på grunn av synkende elevtall i barneskolealderen. Utdanningsetaten anbefaler å avvikle eksisterende skoler, endre skoletyper og stoppe planlagte byggeprosjekter for å tilpasse skolestrukturen og spare penger.
Rødt er bekymret for at dette er kortsiktig og vil ramme skolemiljøene, mens Frp vil sikre et best mulig skoletilbud.
Forslagene skal på høring før endelig vedtak i bystyret i desember.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Oslo kommune foreslår å legge ned skolene Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata, samt stoppe fem byggeprosjekter ved Hoff, Frysja, Verdenparken, Holtet og Mortensrud. Tiltakene begrunnes med økonomiske utfordringer og forventet nedgang i elevtallet, som vil gi en overkapasitet på 28.000 plasser i 2031. Kommunen varsler også større endringer ved 19 andre skoler. Forslagene skal nå på høring før et endelig vedtak fattes i bystyret i desember. Utdanningsetaten har fått i oppdrag å tilpasse skolestrukturen til dagens og fremtidige elevtall.
1 måned siden
Oslo kommune varsler nedleggelse av fem skoler grunnet synkende elevtall. Utdanningsetaten har lagt frem en ny skolebehovsplan som viser at elevtallet i Oslos grunnskoler vil synke med nesten 3000 frem mot 2028. De foreslåtte nedleggelsene omfatter Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata skoler, begrunnet med ledig kapasitet og lave elevtall. Direktøren i Osloskolen, Marte Gerhardsen, uttrykker forståelse for at forslaget kan skape usikkerhet blant elever og ansatte. Planen skal ut på høring med frist i mai 2025, og endelig behandling er ventet i desember 2025.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler – Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata – på grunn av synkende elevtall og en vanskelig kommuneøkonomi. I tillegg foreslås det å stoppe flere planlagte skoleutbygginger. Antallet barn i Oslos grunnskoler forventes å synke med nesten 3.000 frem til 2028, noe som står i kontrast til tidligere år med sterk vekst. Forslaget ventes å møte protester, med høringsfrist satt til 14. mai. Et endelig forslag vil bli sendt til byrådet i juni, med mål om å vedta nedleggelsene samtidig med behandlingen av 2026-budsjettet i desember.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler, noe som har ført til sterke reaksjoner blant elever, lærere og lokalsamfunn. Bakgrunnen for forslaget er synkende elevtall og et behov for å redusere kostnader. De berørte skolene er Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata. Ansatte og elever uttrykker sorg og bekymring, mens lokalsamfunn frykter tap av viktige samlingspunkter. Byrådet forsikrer at ingen ansatte vil miste jobben og at forslaget skal gjennomgå en bred høringsrunde før endelig avgjørelse tas i bystyret.
1 måned siden
Oslo kommune har foreslått å legge ned fem skoler, inkludert Møllergata skole, som er Oslos eldste byfolkeskole. Bakgrunnen er forventet nedgang i elevtall og en vanskelig økonomisk situasjon. Foreldrene ved Møllergata skole er svært kritiske til forslaget og mener kommunen forsømmer barnefamiliene i sentrum. De hevder at kommunen selv har bidratt til lave elevtall ved å unnlate å prioritere tilrettelegging for barnefamilier. FAU ved skolen vil kjempe imot nedleggelsen og sende inn en høringsuttalelse. Møllergata skole kan bli omgjort til enten videregående skole eller voksenopplæring. I tillegg er flere byggeprosjekter ved andre skoler stoppet, og større endringer vil skje ved flere skoler.
6 dager siden
Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere. Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen. Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler nedgangen i barnetall i Norge, spesielt i Tromsø, og konsekvensene dette har for skolestrukturen. Tromsø vurderer å legge ned åtte skoler på grunn av færre barn og flere eldre. På landsbasis er det 45 000 færre barn under 10 år siden 2017, noe som fører til nedleggelse av barnehager og skoler. Demograf Jonas Stein forklarer at dette er et resultat av individuelle valg om å få færre barn, til tross for statens støtteordninger. Kommunene må nå prioritere ressursene annerledes, med økt fokus på eldreomsorg.
24 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.
24 dager siden
Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre en ordning der utbyggere av store boligprosjekter må bidra økonomisk til bygging av idrettsanlegg. Partiet mener dette er nødvendig for å sikre barn og unge tilgang til idrett i områder med mye boligbygging, hvor kapasiteten er sprengt. Forslaget møter motstand fra Norske Boligbyggelags Landsforening, som frykter at det vil føre til økte boligpriser for boligkjøpere. Oslo Ap foreslår også endringer i spillemiddelordningen for å prioritere fylker og områder med underdekning av idrettsanlegg, samt levekårsutsatte byområder.
25 dager siden
Arbeiderpartiet varsler endringer i skolen for å prioritere lek og redusere digitalt press for de yngste elevene. Kunnskapsministeren mener tidligere skolepolitikk har overdrevet digitaliseringen på bekostning av lek og sosial utvikling. Tiltak inkluderer å fjerne kartleggingsprøver i første klasse, redusere kravene til digitale ferdigheter, innføre heldagsskole for de yngste, og lovfeste retten til fysiske skolebøker. Målet er å bedre tilpasse skolen til barnas behov og redusere stress for småbarnsfamilier ved å integrere idrett og kultur i skoledagen.