En ny seriemordergrøsser fra Søren Sveistrup er lansert. Boken følger forfatterens suksessoppskrift med groteske elementer.
Artikkelen anmelder Søren Sveistrups nye bok som beskrives som en grotesk Nordic noir. Boken starter med en prolog fra 1992 i Jyllinge hvor et barnelik og en partert kråkeunge blir funnet.
Hovedhandlingen foregår tretti år senere hvor småbarnsmoren Silje forsvinner etter å ha blitt forfulgt. Etterforsker Naia Thaulin fra datakrimsenteret og hennes makker Mark Hess trekkes inn i saken.
Parallelt følger boken en familie som mistet sin datter to år tidligere. Anmelderen mener Sveistrup er en proff spenningssnekker med gode scener men kritiserer boken for for mye privatliv skravling og en usannsynlig oppklaring.
Søren Sveistrup
Emil
Silje
Naia Thaulin
Mark Hess
Gyldendal
nasjonale datakrimsenteret
Jyllinge
Roskilde
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Carl-Johan Vallgrens krimroman «Din tid kommer» er kåret til årets beste svenske krim av Svenska Deckarakademin, men anmelderen gir den terningkast 4. Handlingen er lagt til 1993 i Falkenberg, der politimannen Roger Björling og etterforskeren Johanna etterforsker funnet av et mishandlet kvinnelik. Begge sliter med personlige traumer som truer etterforskningen. Samtidig forsvinner Björlings datter, og det avdekkes dyremishandling og religiøs fanatisme. Boken er velskrevet og har gode naturskildringer, men anmelderen savner det store episke løftet og mener de private historiene tar for mye plass. Tidskoloritten fra 90-tallet er lite utnyttet.
4 måneder siden
Karin Smirnoffs andre bok i Millennium-serien, «Gaupas klo», mottar blandet kritikk og beskrives som en rotete oppfølger til «Havørnens skrik». Boken gjenbruker hovedpersonene Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, som begge er svekket, og introduserer en ny karakter, Svala Hirak. Handlingen dreier seg om gruvedrift i konflikt med samiske interesser, og en jakt på en harddisk med kryptovaluta. Anmelderen kritiserer boken for manglende sammenheng, rotete handling og vekslende språk, og konkluderer med at Smirnoff ikke lykkes i krimsjangeren, til tross for tidligere suksess i andre sjangre.
19 dager siden
Eva Fretheims «Papirdukkene» følger etterforsker Vigdis Malmstrøm i oppklaringen av et drap. Åpningen skildrer to jenter på haiketur til Sverige der en trailersjåfør blir drept. 40 år senere blir en av jentene funnet drept i hjembygda, og politiet famler i blinde. Etterforskningen avdekker flere mistenkelige dødsfall og fortidens hemmeligheter. Boken fremheves for sitt stilsikre språk, psykologiske dybde og overraskende vendinger, der et maleri spiller en nøkkelrolle.
11 dager siden
Artikkelen tar for seg to separate hendelser: En anmeldelse av Trond-Viggo Torgersens nye barnebok «Bestefar er en luring», og et mystisk tårn som er funnet i Area 51 via Google Maps. Boken får kritikk for en tam og uengasjert tekst, men illustrasjonene beskrives som stemningsfulle og idylliske. Tårnet i Area 51 har ført til spekulasjoner og konspirasjonsteorier på internett, der folk foreslår ulike forklaringer fra romvesenteknologi til militært utstyr.
1 måned siden
Pascal Engmans «Ingen» er en krimroman som tar for seg menneskesmugling, narkotikahandel og gjengkriminalitet i Sverige. Boken følger politikvinnen Vanessa Frank i etterforskningen av to tilsynelatende urelaterte drap. Parallelt følger vi Miranda, en kvinne fra Venezuela som leter etter sin forsvunne sønn, og Jassim, en far som infiltrerer et narkonettverk for å finne sin sønn. Anmelderen mener boken er spennende, men savner fokus og dybde i behandlingen av de mange samfunnsproblemene som tas opp.
22 dager siden
Artikkelen er en anmeldelse av Maren Uthaugs roman «88%», som er en oppfølger til «11%». Handlingen foregår i et dystopisk samfunn der kvinner har makten og menn er redusert til 11% av befolkningen. Leseren følger Inga, en reinkarnert samisk urkvinne, gjennom et grotesk kvinnesamfunn fylt med konflikter og særegne løsninger. Anmelderen synes boken er underholdende, men savner originalitet og karakterer å engasjere seg i. Boken beskrives som en transportetappe frem mot den kommende tredje boken i serien.
2 måneder siden
Nora Eides roman «God mor» utforsker en nybakt mors opplevelse av fødselsdepresjon, preget av følelser som tomhet, meningsløshet og frykt. Isolasjon forsterker de negative tankene. Boken tar også opp kjønnsforskjeller i foreldrerollen, der moren føler seg oversett sammenlignet med faren. Anmelderen påpeker at romanen gir et generelt bilde av fødselsdepresjon, men savner et dypere innblikk i morens personlighet og bakgrunn, noe som gjør det vanskeligere å engasjere seg fullt i fortellingen.
3 måneder siden
I den tredje boken i serien «Skumringstimen» rømmer to fanger under transport i Stockholm i 1996. Den ene er en beryktet nynazist. Journalisten Vera Berg finner den ene fangen drept og begynner å etterforske saken. Boken følger også politimannen Tomas Wolf, og deres personlige problemer er en del av handlingen. Forfatterne skildrer et Sverige i endring, preget av gjengkriminalitet, narkotika og våpenhandel. MC-gjenger er sentrale i handlingen, og det antydes at en hensynsløs morder er løs. Boken er velskrevet, lettlest og har et høyt tempo med uforutsigbare vendinger.
1 måned siden
Maren Uthaugs «88 %» er en oppfølger til «11 %», der kvinner har full kontroll og menn lever i avlssentre. Boken følger karakterer som Inga, som reinkarneres gjennom historien og bærer byrden av kvinneundertrykkelse. Handlingen intensiveres når en gutt fra den første boken dukker opp igjen, og en farlig plan blir smidd. Anmelderen mener at selv om «88 %» ikke når samme nivå som forgjengeren, er den provoserende og underholdende, og legger opp til en spennende avslutning i en tredje bok.
1 måned siden
Ellen Sofie Lauritzen debuterer med krimromanen «Menn som faller», en metoo-thriller som utspiller seg i bokbransjen. Hovedpersonen Selna Bru, en tidligere journalist med en karriere i ruiner, får i oppdrag å skrive om den nylig avdøde forfatteren RT Remi, som var anklaget for voldtekt og bidro til å ødelegge hennes karriere. Selna ser dette som en mulighet for hevn og et comeback. Anmelderen kritiserer boken for å mangle spenning og overraskelser, og mener at Lauritzen forsøker å dekke for mange temaer uten å lykkes med å skape en engasjerende thriller. Boken får terningkast 3.