Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener frykten for en «trippelskvis» i norsk økonomi som følge av Trumps handelskrig er overdrevet. Han påpeker at økte tollsatser fra USA og eventuelle mottiltak fra EU vil ha begrenset direkte effekt på norsk økonomi, da Norge eksporterer lite til USA og viktige eksportvarer som fisk og gass er vanskelig å subsidiere bort.
DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland støtter denne vurderingen, men understreker viktigheten av at norske myndigheter hjelper bedrifter som rammes. Den største risikoen er en global økonomisk oppbremsing, men også denne vurderes som moderat.
Olsen fremhever at europeisk økonomi, spesielt Tyskland, forventes å styrke seg gjennom store investeringer og økt integrasjon, noe som vil ha større betydning for Norge enn handelskrigen. Begge økonomene mener at norsk økonomi ikke vil bli betydelig påvirket av handelskonflikten, til tross for medieoverskriftene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Nordea Markets mener frykten for at amerikansk toll skal føre til dramatisk vekstbrems i Norge er overdrevet. Økonomene peker på at eksporten til USA er begrenset, og at EØS-avtalen kan beskytte Norge mot eventuelle mottiltak fra EU. De argumenterer også for at økte forsvarsutgifter i Europa kan kompensere for den negative effekten av tollsatser. Finansministeren har advart mot en trippelskvis, men Nordea deler ikke denne oppfatningen og konkluderer med at Trumps handelskrig neppe vil gi betydelig lavere vekst i Norge.
22 dager siden
Sjeføkonomer mener Norge vil unngå en økonomisk knekk til tross for voldsomme tolløkninger, kraftig oljeprisfall og børsras. Selv om USAs toll mot EU og globalt bekymrer, er den direkte effekten på Norge begrenset. Det som bekymrer mest er den potensielle dempingen av global økonomisk aktivitet og økning i prisveksten. Økonomer venter på avklaringer om EUs motsvar, men peker på at EU har dårligere forhandlingskort. Høy oljepengebruk kan bidra til å holde den norske økonomien i gang.
23 dager siden
Nordea Markets mener frykten for at USAs toll skal føre til en trippelskvis og dramatisk vekstbrems i Norge er overdrevet. De argumenterer med at eksporten til USA er begrenset, og at det er usannsynlig at EU vil innføre universell toll mot Norge. Nordea påpeker også at økte forsvarsutgifter i Europa kan kompensere for eventuelle negative effekter. Markedet ser ut til å fokusere på positive effekter av investeringer og et styrket europeisk forsvar, ifølge Nordea.
1 måned siden
Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener handelskrigen vil påvirke norske rentekutt, men spår likevel en opptur i norsk økonomi. Haugland peker på at høye lønnsoppgjør og økt kjøpekraft vil gi forbrukerne bedre råd. Selv om handelskrigen skaper usikkerhet, vil økte investeringer i infrastruktur og forsvarsutgifter bidra til økonomisk vekst. Hun understreker at Norge ikke er direkte eksponert for de økte tollsatsene, og at arbeidsmarkedet vil forbli sterkt.
2 måneder siden
USA har innført straffetoll mot flere land, noe som har ført til en handelskrig. Dette kan få store konsekvenser for norsk næringsliv, spesielt hvis EU svarer med en tollmur som også rammer Norge. Norge er ikke en del av EUs tollunion og kan bli skadelidende dersom EU innfører toll på varer som fisk, stål og aluminium. Eksperter frykter permitteringer og økonomisk nedgang. Det er usikkert om Norge vil få unntak fra EUs toll, og det er viktig at Norge samarbeider med EU for å beskytte sine interesser. I tillegg kan økte renter i USA påvirke rentenivået i Norge.
1 måned siden
Europa svarer på usikkerhet rundt tollkrig og «trumponomics» med store investeringer i forsvar og infrastruktur. Nordea-økonomer tror disse investeringene kan skape en økonomisk oppgang og kompensere for negative effekter av handelskrigen. EU og Tyskland leder an med omfattende utgiftspakker. Samtidig viser norsk økonomi tegn til bedring, med fallende arbeidsledighet. Økonomene har liten tro på en negativ «trippelskvis» for Norge, og ser begrenset effekt av amerikanske tollsatser på norske varer, samt liten sannsynlighet for at Norge rammes av europeiske mottiltak.
2 måneder siden
Donald Trump har varslet straffetoll på stål og aluminium, noe som truer norsk eksport til USA. Selv om eksporten til USA er relativt liten sammenlignet med EU, frykter eksperter at mottiltak fra EU og redusert global vekst kan ramme Norge. NHH-professor Ola Grytten påpeker at Trumps tollpolitikk kan være et forhandlingsutspill, men advarer om at en handelskrig vil ha negative konsekvenser. EU vurderer beskyttelsestoll, noe som potensielt kan ramme Norge selv med EØS-avtalen. Redusert vekst og økte priser globalt kan også forsinke nedgangen i inflasjon og rente.
2 måneder siden
Norge frykter konsekvenser av USAs nye toll på stål og aluminium, spesielt hvis EU svarer med mottiltak som rammer norsk aluminiumeksport. En ekspert mener Norge bør forhandle med EU om unntak, slik landet tidligere fikk for stål. NHO advarer om at Trumps tollgrep kan føre til handelskrig og indirekte skade norsk næringsliv, selv om den direkte eksporten til USA er begrenset. EU-kommisjonen uttaler at de vil beskytte europeisk næringsliv, arbeidere og forbrukere mot urettmessige tiltak.
26 dager siden
Donald Trumps varslede tollplan skaper bekymring for en global handelskrig, og Norge frykter å bli særlig hardt rammet. Finansminister Stoltenberg advarer om at en åpen økonomi som Norge er svært sårbar for slike endringer i internasjonal handel. Regjeringen jobber nå med to hovedspor: å svare direkte på USAs tiltak og å sikre at Norge ikke rammes av EUs beskyttelsestiltak. Fiskeriministeren uttrykker bekymring for fiskerinæringen, som kan oppleve redusert eksport til USA. Statsminister Støre understreker at Norge kan havne bakerst i køen for forhandlinger med USA, og at tett kontakt med EU er avgjørende.
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for at Norge skal forbli innenfor EUs tollunion. Næringslivet er bekymret etter at USA har innført straffetoll mot flere land, og frykter at EU vil svare med mottiltak som rammer Norge. Regjeringen understreker at Norge er en åpen økonomi og sårbar for globale handelskonflikter. De jobber for å unngå at Norge havner i en skvis mellom EU og USA, og fremhever viktigheten av å opprettholde gode relasjoner med EU. En handelskrig kan føre til lavere vekst og inflasjon, og ramme flere norske bransjer.