En barnelege ved Ullevål sykehus melder om en økende og skremmende trend med hodepine og slitenhet blant unge, spesielt i alderen 13-18 år. En av fire unge sliter med tilbakevendende hodepine, og sykehuset mottar daglig nye henvisninger.
Legen understreker at det er nødvendig med en oppvekker både for de unge og foreldrene. Hun peker på seks grunnleggende levefaktorer som søvn, kosthold, trening, skjermbruk og psykososiale faktorer som viktige å adressere.
Hun advarer også mot overdreven bruk av smertestillende, som kan føre til medikamentoverforbrukshodepine. Legen mener foreldre må ta tilbake kontrollen og hjelpe ungdommene med å endre vaner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Bruken av reseptfrie smertestillende blant unge jenter har økt, og bekymrer fagfolk. Tall fra Helsedirektoratet viser at 28 prosent av jenter på ungdomsskolen bruker smertestillende ukentlig. Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, mener dette er et symptom på at noe er galt, og at stress i skolen er en viktig faktor. Forskere advarer om alvorlige bivirkninger ved feilbruk, som kronisk hodepine og leverskader. Helsesista mener det er viktig å redusere stress og våge å kjenne på ubehag, og kritiserer elevundersøkelsen for mangler.
6 dager siden
Treningsinfluenser Kasper Kvello advarer om at «bulk & cut»-trenden sprer seg blant barn og unge, og at mange er mer syke enn folk tror. Han får mange spørsmål fra unge, særlig gutter på 12-13 år, om hvordan de kan miste fett og bygge muskler. Kvello understreker at trening er sunt, men at det blir problematisk når det utvikler seg til en spiseforstyrrelse som går utover andre deler av livet. Han peker på tegn som isolasjon, ekstrem kontroll over kosthold og trening. Stortingsrepresentant Mani Hussaini uttrykker bekymring for at mange unge eksperimenterer med kroppen uten tilsyn, noe som kan være farlig. Kvello mener dagens ungdom opplever et sterkere kroppspress, forsterket av sosiale medier, sammenlignet med tidligere generasjoner.
2 måneder siden
En ny trend der barn helt ned i åtteårsalderen bruker avanserte hudpleieprodukter med ingredienser som retinol og syrer bekymrer hudleger. De advarer om at dette kan skade huden og føre til allergier og tidlig aldring. Hudleger og kosmetisk sykepleier etterlyser strengere regulering av salg og markedsføring av slike produkter. Forhandlere som Hennes & Mauritz og Normal understreker at deres produkter er trygge, men anbefaler forsiktighet og rådføring med lege. Apotek1 påpeker at trenden er en del av et større selvoptimaliseringspress og oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas hudpleierutiner og snakke med dem om kroppspress.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
4 dager siden
En ung person uttrykker bekymring over trenden «Skinnytok» på TikTok, hvor brukere deler råd om ekstremt kalorifattig kosthold og rask vektnedgang. Trenden oppfordrer til å spise svært lite, ofte mindre enn barn, og gir tips om å undertrykke sultfølelse. Dette kan være spesielt farlig for unge med sårbarhet for spiseforstyrrelser. En studie fra Oslo universitetssykehus viser at en av ti videregåendeelever har en spiseforstyrrelse, og en av fem er i risikosonen. Artikkelforfatteren, som selv har erfaring med spiseforstyrrelser, advarer mot helsemessige konsekvenser som energimangel, hormonforstyrrelser og organproblemer. Hun oppfordrer til å ta vare på seg selv, utvikle et sunt forhold til mat og ikke følge slike skadelige råd. Hun avslutter med støtte til de som sliter med mat og kropp, og håp om bedring.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
24 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende søvnmangelen blant norske barn og ungdom, og fremhever skjermbruk som en sentral årsak. Konsekvensene av for lite søvn er alvorlige, med svekket hukommelse, konsentrasjon og økt risiko for psykiske problemer. Til tross for anbefalinger om å begrense skjermtid, øker bruken av melatonin blant unge. Forfatteren argumenterer for at kommersielle interesser stjeler søvnen fra oss, og etterlyser et krafttak for å bevisstgjøre foreldre om viktigheten av søvn og sette tydelige grenser for skjermbruk. Tiltak som 13-årsgrense på smarttelefon og 16 år på sosiale medier vil også bidra.
28 dager siden
Artikkelen belyser en markant økning i bruken av avføringsmidler blant barn de siste 20 årene, hvor antall brukere under ti år har steget fra 1100 i 2004 til over 22.827 i 2023. Ernæringsekspert Maja Skogstad uttrykker bekymring for at medikamentene brukes som en rask løsning uten å adressere underliggende årsaker, og fremhever kostholdets betydning. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og barnelege Bente Kvenshagen understreker at legemidlene er trygge for langvarig bruk. Skogstad etterlyser mer fokus på kostholdsendringer og et tverrfaglig samarbeid for å bedre barns fordøyelse, og viser til at enkle grep som å bytte til hjemmelaget brød kan ha positiv effekt.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.
22 dager siden
Artikkelen belyser den økende interessen blant unge for å måle og forbedre søvnkvaliteten. Influenser Oskar Westerlin deler hvordan han prioriterer søvn for å øke livskvaliteten. Søvnforsker Siri Waage påpeker at pulsklokker ikke gir en nøyaktig måling av søvn. Lege Harald Dobloug understreker at god søvn er viktig for helsen, men advarer mot at et overdrevent fokus på søvnscore kan skape stress og redusere livskvaliteten. Artikkelen konkluderer med at søvnmåling bør brukes som et verktøy for å ta gode valg, ikke som en besettelse.