Flere sykehus i Norge praktiserer egenbetaling for bedøvelse av barn, selv om helsetjenester for barn under 16 år skal være gratis. Dette gjelder blant annet bedøvelsesplaster som brukes før sprøytestikk.
Foreldre beskriver ordningen som kynisk og urettferdig, spesielt for familier med barn som trenger hyppige prosedyrer. Rødt kritiserer praksisen og mener gratis helsehjelp må gjelde alle barn.
Helseminister Jan Christian Vestre har lovet å rydde opp og har bedt om en oversikt fra alle sykehus for å sikre lik behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Flere sykehus krever egenbetaling for smertelindring av barn ved stikk, noe som møter kritikk fra fagmiljøer og politikere. Overlege Tor Thomas Vatsgar ved Oslo universitetssykehus påpeker at mange barn er redde for stikk og kan bli traumatisert. Han anbefaler bruk av bedøvelseskrem eller plaster, men dette koster 75 kroner per gang. Rødt-politiker Seher Aydar krever at helseministeren fjerner egenbetalingen, da det strider mot prinsippet om gratis helsetjenester for barn under 16 år. Hun mener egenbetalingen er en unødvendig utgift for foreldre og at det er viktig å forebygge angst hos barn.
2 måneder siden
Artikkelen belyser at enkelte sykehus i Norge krever betaling for smertelindring til barn, som bedøvelseskrem ved sprøytestikk. Dette rammer spesielt familier med kronisk syke barn som trenger hyppig behandling, og kan føre til økonomisk belastning. Forfatteren argumenterer for at dette er en usosial utvikling som strider mot prinsippet om gratis helsehjelp for barn, og at det kan skape frykt for helsevesenet. Helseministeren har foreløpig ikke tatt affære, og forfatteren oppfordrer stortingsrepresentantene til å stemme for å stoppe denne praksisen.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) fjerner egenbetalingen på smertelindrende plaster for barn som må ta blodprøver. Flere sykehus har krevd en egenandel på 75 kroner for plasteret, noe som har blitt kritisert som urimelig. Foreldre har opplevd dette som en ekstra belastning, og både barneleger, barnesykepleiere og politikere har engasjert seg i saken. Vestre understreker at helsetjenester skal være gratis for barn og unge, og at foreldrenes økonomi ikke skal avgjøre om barn får smertelindring. Tiltaket trer i kraft fra sommeren.
2 måneder siden
Helseministeren har besluttet å fjerne egenandelen på 75 kroner for smertelindrende plaster for barn under 16 år. Dette gjelder plaster som brukes ved blodprøver, kanyler eller sprøyter på sykehus. Avgjørelsen kommer etter kritikk om at egenandelen er urimelig og et brudd på barns rett til smertefri behandling. Helseministeren understreker at barns tilgang til smertelindring ikke skal avhenge av foreldrenes økonomi, og fagmiljøene har støttet fjerningen av egenandelen.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
17 dager siden
Artikkelen omhandler bruk av slankesprøyter for å behandle fedme hos barn ned til 12 år. Overleger beskriver dette som en revolusjon, særlig for dem som ikke responderer på tradisjonell behandling. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 700 pasienter mellom 12 og 17 år fikk resept på slankemedisin i fjor. Behandlingen er kostbar og dekkes sjelden av det offentlige, noe som skaper frustrasjon for mange familier. Leger understreker viktigheten av tett oppfølging av spesialister på sykehus, da bruken kan ha psykologiske konsekvenser for barn og unge.
1 måned siden
Kjersti Toppe (Sp) presser helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) angående manglende oppfølging av psykisk helsevern for barn og unge. Toppe uttrykker bekymring over at løfter om psykiatriteam til barnevernsinstitusjoner og flere døgnplasser i barne- og ungdomspsykiatrien ikke er innfridd. Hun påpeker at flere klinikker fortsatt er helgestengt, og at overføring av rusbehandling fra barnevernet til helsevesenet fortsatt er under utredning. Toppe, nå i helsekomiteen, understreker at hun vil bruke sin posisjon til å presse regjeringen til handling, da hun mener det haster med å styrke tilbudet til de svakeste barn og ungdom, og viser til at flere dødsfall har forekommet.
4 måneder siden
Sykehuset Østfold har vedtatt å holde Åsebråten barne- og ungdomspsykiatriske klinikk åpen i helgene fra 2025, samt opprette tre nye døgnplasser. Dette skjer etter sterk kritikk fra pårørende, TV 2 og en rapport fra Statsforvalteren. Kritikken omhandler tidligere helgestengninger som førte til at tvillingene Mina og Mille ble sendt til barnevernsinstitusjoner, og at ansatte varslet om uforsvarlig praksis allerede i 2019. Sykehuset erkjenner at saken har gjort det lettere å prioritere tiltakene, og at det har vært en økning i henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien siden 2019.
1 måned siden
Høyre og Nordkalottfolket kritiserer Sametingets tilbud om gratis barnehageplasser i samiske barnehager utenfor kjerneområdene. Kritikken går ut på at midlene heller burde vært brukt på å utdanne flere samiskspråklige lærere, da ordningen slik den er nå favoriserer enkelte familier uten å løse det underliggende problemet med lærermangel. Sametingsråden forsvarer ordningen og mener den er et viktig rekrutteringsgrunnlag for å øke antall samiske språkbrukere, samtidig som de har stipendordninger for å utdanne lærere. Foreldreutvalget støtter begge tiltakene, mens kunnskapsministeren overlater til Sametinget å kommentere ordningen.