Kjetil Husebø feirer sin 50-årsdag med utgivelsen av dobbelt-CD-en «Piano Transformed – Interspace». Albumet inneholder over 90 minutter med nye musikalske transformasjoner, innspilt i studioet til Morten Qvenild på Nesodden.
Med 18 improviserte låter kombinerer Husebø live sampling, elektronikk og redigering i samarbeid med medprodusent og tekniker Juhani Silvola. Musikken hans krever tid og oppmerksomhet fra lytteren, og avslører stadig nye lag ved gjentatte lyttinger.
Husebøs verk oppleves som filosofisk og utfordrende, selv om enkelte kan oppfatte det som noe langdrygt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Ketil Bjørnstads to nye musikalske prosjekter. "Evening Song - Aftensang" er et resultat av et ønske fra organist Svein Rustad, basert på Bjørnstads dikt, og presenteres som et stemningsfullt pianoverk. "Jag etter vind" er et korverk tonesatt fra "Forkynneren" i Det gamle testamentet, initiert av Catharina Jacobsen, og urfremført i Oslo Domkirke med et stort ensemble. CD-pakken inneholder både solopianoversjonen og liveversjonen av korverket, og markerer Bjørnstads fortsatte kreativitet.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Kristoffer Cezinando Karlsens nye album «Sinekyre 3», som markerer et tydelig brudd med hans tidligere pop-orienterte stil. Albumet beskrives som udefinerbart, med et lydbilde preget av industriell elektronika, 90-talls hiphop og moderne klassisk musikk. Tekstene er underordnet og fungerer mer som en del av lydbildet. Albumet gir et innblikk i artistens kaotiske tankesett, men er ikke nødvendigvis lett å lytte til. Anmelderen mener at albumet er gjennomtenkt, men ikke plettfritt i gjennomføringen, og at lytterens opplevelse vil være avgjørende for hvordan det mottas.
3 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser presenterer et bredt spekter av utgivelser. Lars Martin Myhres siste album, innspilt i hans siste levemåneder, beskrives som et vakkert og vemodig farvel. Carlos Bica feirer 50-årsjubileet for nellikrevolusjonen med et jazzalbum. Cosmic Swing Orchestra byr på energisk live-jazz, mens Hayoung Lyou fusjonerer klassisk musikk med jazz. Immanuel Wilkins utforsker vokal i sitt nye prosjekt. Anmeldelsene fremhever musikernes kreativitet og evne til å blande ulike sjangre, og gir et innblikk i mangfoldet i dagens musikkscene.
1 måned siden
Ingebjørg Loe Bjørnstad (46) presenterer sitt personlige album «Duv», der hun utforsker store temaer som følelser, vold og ensomhet på dialekten surnadalsk. Sammen med trekkspiller Frode Haltli og felespiller Håkon Aase skapte Bjørnstad et kammermusikalsk uttrykk gjennom en liveinnspilling i Trondheim, ledet av tekniker Kyrre Laastad. Tekstene berører kroppslige uttrykk, sensualitet og forholdet mellom det vakre og stygge, og viser Bjørnstads evne til å formidle inderlighet. Albumet fremstår som et kompromissløst visittkort som bekrefter Bjørnstads unike stemme.
24 dager siden
Saksofonisten Marius Neset (40) har gitt ut albumet «Cabaret», en oppsummering av musikalske uttrykk, sjangre og personer som har formet hans utvikling. Neset spiller med Anton Eger, Magnus Hjorth, Conor Chaplin og Elliot Galvin, og viser teknisk briljans og evne til å skrive krevende musikk som likevel fengsler. Albumet inneholder både energiske låter og hyllester som «Song for Maja» og «Wedding in Geiranger», og bekrefter Nesets status som en musiker i verdensklasse.
2 måneder siden
Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk. Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori. Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
2 måneder siden
Martin Horntveths prosjekt Gouldian Finch er ute med sitt andre album, "Scizho", et drøyt år etter debuten "Hatch". Albumet bygger videre på bestillingsverket "Polaroid" fra Kongsberg-festivalen i 2021, og viser Horntveths allsidighet innen jazz, jazzrock og fusion. "Scizho" presenterer ni energiske låter der Horntveth selv bidrar på en rekke instrumenter, i tillegg til et imponerende lag av norske jazzmusikere. Albumet beskrives som en godtepose full av musikalsk overskudd og kreativitet, og bekrefter Gouldian Finchs posisjon i norsk musikkliv.
1 måned siden
Pianisten Ole Fredrik Norbye og saksofonisten Njål Ølnes presenterer duoprosjektet "Bird Food", et album som utforsker improvisert musikk med et fugletema. Albumet består av både egne komposisjoner og tolkninger av låter fra blant andre Ornette Coleman, Keith Jarrett og Steve Swallow. Musikken beskrives som en kammerperle, der Norbyes melankolske pianospill møter Ølnes' tenorsaksofon i intime samtaler. Etter mange år med undervisning, viser Ølnes at han fortsatt er en aktiv og relevant musiker med dette albumet.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.