Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa.
Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne.
Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om Nato har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser til forsvarsalliansen. Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare Nato-land som ikke betaler nok, noe som ifølge eksperter signaliserer en potensiell svekkelse av artikkel 5. For å trekke USA ut av Nato, trenger Trump støtte fra Kongressen, da lovgivningen krever enten 60 senatorer eller et vedtak fra både Representantenes hus og Senatet. Selv om Russland er opptatt i Ukraina nå, kan situasjonen endre seg, og Trumps uttalelser skaper en mer usikker verden.
1 måned siden
En tidligere Nato-topp advarer om at USA under en mulig ny Trump-administrasjon kan trekke seg ut av forsvarsalliansen. Flere republikanere har uttrykt misnøye med Nato, noe som skaper usikkerhet i Europa. Eksperter peker på tegn som tyder på at USA distanserer seg fra alliansen, og mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv. Konsekvensene kan bli at Europa må øke sine forsvarsbudsjetter og søke nye allianser. USA-ekspert mener Norge bør vurdere EU-medlemskap for å signalisere tilhørighet til Europa.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
43 minutter siden
Et ekspertpanel har vurdert Donald Trumps første 100 dager i en hypotetisk andre presidentperiode. Analysen peker på både positive og bekymringsfulle utviklingstrekk, spesielt for Norges sikkerhet.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, og truer med å ikke forsvare land som ikke investerer nok i forsvar. Dette er et brudd med artikkel 5 i Nato-avtalen. Åtte medlemsland bruker for lite penger på forsvar. EU har vedtatt å øke forsvarsbudsjettene, men det vil ta tid å gjennomføre disse planene. Trump har tidligere kalt Nato «foreldet» og antydet at USA kan komme til å forlate alliansen. Artikkel 5 har kun blitt brukt én gang, da Nato støttet USA etter terrorangrepet i 2001.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.