Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær makt for å overta Grønland. Dette har skapt en alvorlig situasjon for Danmark, som eksporterer varer for flere hundre milliarder kroner til USA årlig.
Statsminister Mette Frederiksen har hatt et hastemøte med næringslivstopper for å diskutere situasjonen.
Politiske kommentatorer mener Frederiksen er under stort press, men at saken kan ende opp med å styrke hennes posisjon i Danmark, da Trump er svært upopulær.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte torsdag kveld for å diskutere den siste utviklingen i saken om Grønland, USA og Donald Trump. Bakgrunnen er Trumps uttalelser om at Grønland bør være en del av USA, samt hans trusler om økonomiske sanksjoner mot Danmark og bruk av militærmakt. Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede har uttrykt bekymring over Trumps uttalelser, men oppfordrer til å ikke handle forhastet. Grønland er et dansk territorium med selvstyre.
3 måneder siden
Danske næringslivsledere er bekymret over Donald Trumps trussel om å innføre straffetoll på danske varer, som et pressmiddel i forbindelse med Grønland. Trump bekreftet trusselen i en telefonsamtale med statsminister Mette Frederiksen. Dansk industri forbereder seg på ulike scenarioer, og regjeringen har innkalt toppsjefer for å diskutere situasjonen. USA er Danmarks største eksportmarked, og høyere tollsatser kan få store konsekvenser for dansk økonomi. Danmark ønsker ikke en handelskonflikt med USA og understreker at danske selskaper bidrar til vekst og arbeidsplasser i USA. Danske bedrifter kan forsøke å omgå handelshindringer ved å inngå avtaler med amerikanske delstater.
3 måneder siden
Det har blitt avholdt et krisemøte i Danmark etter at USAs påtroppende president Donald Trump uttalte et ønske om å gjøre Grønland til en del av USA. Danmarks statsminister Mette Frederiksen innkalte til møtet, som samlet regjeringen og parlamentariske ledere. Flere politikere beskriver situasjonen som svært alvorlig og en krise, spesielt med tanke på Trumps uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt. Det er forventet at det vil komme en uttalelse fra regjeringen etter møtet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte om Grønland, som skal finne sted torsdag. Møtet er en respons på den siste tids utvikling i forholdet mellom Grønland, Danmark og USA, inkludert Donald Trump jr.s nylige besøk på Grønland. Ifølge Berlingske vil partilederne bli orientert om regjeringens holdning til situasjonen. Bakgrunnen for møtet er også at Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og antydet bruk av militær eller økonomisk tvang for å få kontroll over Grønland.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partiledere til et krisemøte etter Donald Trumps uttalelser om Grønland. Frederiksen har foreslått en samtale med Trump etter hans innsettelse som president, men ingen i den danske regjeringen har hatt kontakt med ham etter utspillet. Partilederne ble orientert om regjeringens håndtering av situasjonen, og flere beskriver den som alvorlig. Det forventes ingen samtaler med Trump før etter 20. januar.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Donald Trump øker presset på Danmark for å selge Grønland til USA, og truer med høye tollsatser på danske varer dersom de ikke går med på salget. Dette kan føre til at prisen på populære legemidler som Ozempic og Wegovy øker i USA. USA importerte legemidler for 5,7 milliarder dollar fra Danmark i 2023, mye av dette trolig Ozempic og Wegovy. Eksperter er usikre på om Novo Nordisk kan omgå tollsatsene. Det er også usikkert hvor alvorlig Trump er i sine trusler om tollsatser, men danske myndigheter frykter at han er mer seriøs nå enn tidligere.
2 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.