Filmen «Ski» følger skikjøreren Nikolai Schirmer i hans søken etter barndomsvennen Vegard Rye. Rye, en asketisk skiatlet, har satt seg et ekstremt mål om å bestige og kjøre ned 27 fjelltopper i Nord-Norge på fire dager.
Filmen skildrer et ukonvensjonelt miljø med en «gi-faen»-holdning, der egne verdier og et eget språk dominerer. Selv om filmen kan virke usammenhengende, med hopp mellom ulike elementer, er den visuelt imponerende og har et fascinerende innblikk i en ekstrem sport.
Paralleller trekkes til dokumentaren «Searching for Sugar Man» og forholdet mellom filosofene Arne Næss og Peter Wessel Zapffe.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nikolai Schirmer, en kjent skikjører, er aktuell med filmen «SKI» sammen med barndomskompisen Vegard Rye. De to hadde en felles drøm om å bli profesjonelle skikjørere, men en alvorlig skade satte en stopper for Schirmers karriere. Rye valgte en annen vei og distanserte seg fra rampelyset. Filmen dokumenterer Ryes ekstreme skitur over 27 fjell uten sikring, en tur Schirmer beskriver som livsfarlig. Under innspillingen opplevde Schirmer flere skremmende situasjoner, inkludert et skred og en nestenulykke med en venn. Han reflekterer over risikoen de tar og ønsker å være en mer bevisst rollemodell ved å vise både oppturer og nedturer ved skikjøring. Rye er ikke interessert i oppmerksomhet og møtte ikke opp på filmpremieren.
2 måneder siden
Denne helgen anmeldes to nye filmer: den norske dokumentaren «Ski» og den franske filmen «Når høsten kommer». «Når høsten kommer» er en rolig film om en eldre dame på den franske landsbygda, med fokus på hennes relasjoner og hverdagsliv. Filmen anbefales for de som liker overraskelser og har en lang ettersmak. «Ski» er en dokumentar om ekstreme fristilkjører og deres ukonvensjonelle livsstil. Filmen er mer rettet mot ekstremski-miljøet og viser deres dristige skikjøring. «Når høsten kommer» får terningkast 5, mens «Ski» får terningkast 4.
8 dager siden
Nikolai Schirmer, en erfaren frikjører og filmskaper fra Tromsø, deler sine dramatiske opplevelser med snøskred både i Lyngsalpene og i Chamonix. Under en topptur i Tromsø utløste han et stort skred, og opplevde frykten for at vennene hans kunne bli tatt av raset. Han beskriver også en tidligere hendelse i Chamonix hvor han mistet kontrollen og ble dratt nedover fjellsiden, og hvordan han klarte å overleve et stup. Schirmer fremhever Lyngsalpene som et globalt mekka for skientusiaster på grunn av tilgjengeligheten og de spektakulære fjellene som stiger rett fra havnivå. Han gir tre viktige råd for sikker ferdsel i skredterreng: forstå hva skredterreng er, lær å identifisere det via varslingstjenester som Varsom, og skaff nødvendig kunnskap før du ferdes i farlig terreng. Schirmer understreker viktigheten av sikkerhetsrutiner og kunnskap for å unngå livsfarlige situasjoner i fjellet.
4 måneder siden
Anders Aukland og Eirik Bruland feiret jul med en uvanlig skitur på Kilimanjaro. De nådde toppen på julaften, og er de første som har kjørt på ski ned i krateret. Turen opp fjellet tok fire dager, dobbelt så raskt som normalt, noe som økte risikoen for høydesyke. Aukland og Bruland sov på toppen før de returnerte. Tidligere har de to gjennomført flere krevende eventyr sammen, inkludert et rekordforsøk på Grønland og en 700 kilometer lang skitur.
1 måned siden
Etter en følelsesladet dag i Granåsen, der Johannes Høsflot Klæbo tok sitt første distansegull og en massespurt avgjorde medaljefordelingen, reflekterer de norske skiheltene over utfordringene ved å kombinere rivalisering og vennskap. Harald Østberg Amundsen og Jan Thomas Jenssen uttrykte sterke følelser etter rennet, og beskriver den vanskelige balansen mellom konkurranse og støtte. Martin Løwstrøm Nyenget fremhever lagånden, der utøverne unner hverandre suksess selv i skuffelsen. Utøverne understreker at rivaliseringen innad i laget er krevende, men at de har utviklet evnen til å støtte hverandre.
3 måneder siden
Petter Northug (39) overrasket stort i NM på 10 km, og ledet løpet ved flere passeringer. NRK-ekspertene var sjokkerte over prestasjonen, spesielt med tanke på at Northug gikk på stakeski uten feste. Northug forklarte at han valgte å stake etter en treningstur med Martin Johnsrud Sundby. Selv om han imponerte, tror ikke Sundby at Northug vil delta i VM. Northug selv sier han trenger flere konkurranser for å bli bedre utover vinteren. Han beskriver løpet som brutalt og krevende, og at han måtte kjempe i hver bakke.
4 måneder siden
Hege Victoria Dybdalsbakk har som mål å bli den raskeste kvinnen til å gå alene på ski til Sydpolen. Hun startet sin ekspedisjon fra Antarktis i desember, etter forberedelser i Chile. Målet er å slå den eksisterende rekorden på 31 dager. For å klare dette må hun gå rundt 40 kilometer daglig i det som beskrives som verdens lengste oppoverbakke. Dybdalsbakk har trent i flere år og har støtte fra den erfarne polfareren Liv Arnesen. Hun håper også å inspirere andre til å tørre å prøve seg, selv om det innebærer en risiko for å feile.
3 måneder siden
Arne-Kristian Teigland forsøkte å bli den raskeste til Sydpolen, men måtte avbryte rekordforsøket etter å ha besvimt på isen. Han hadde gått nesten 1000 kilometer på ski i ekstremt vær og krevende terreng, og opplevde både fysiske og mentale utfordringer. Teigland fikk frostskader på tærne, og hadde lav kroppstemperatur da han ble hentet ut med fly. Han reflekterte over sin egen viljestyrke og kroppens grenser, og ser på turen som et forsøk på å bidra til polarhistorien. Han hadde trent i halvannet år for å slå rekorden, men lovet familien å komme hel hjem, og valgte å avbryte turen.
3 måneder siden
Hege Victoria Dybdalsbakk (41) har satt norsk rekord ved å nå Sydpolen alene på 33 dager. Hun startet ekspedisjonen med mål om å slå verdensrekorden, men valgte å ta det roligere mot slutten. Dybdalsbakk opplevde vanskelige forhold med «whiteout» og skavler, som gjorde fremdriften utfordrende. Polfarer Liv Arnesen beskriver prestasjonen som stor. Samtidig ble Karen Kyllesø (21) tidenes yngste til å nå Sydpolen, med en tur på 54 dager. Dybdalsbakk har uttalt at hun ikke ser på seg selv som mislykket, og at turen har vært en viktig erfaring. Hun har også gått for sin venninne Marianne, som har uhelbredelig kreft, for å sette søkelys på kreftforskning.
1 måned siden
Mathias Ekornås fra Sykkylven har satt ny verdensrekord i isklatring ved å klatre 8000 høydemeter i en isvegg på innendørsanlegget SNØ Oslo. Inspirert av en brite som gikk Mount Everest i en trappeoppgang, bestemte Ekornås seg for å bestige høyden av verdens sju høyeste fjell på alternative måter under 24 timer per fjell. Under rekordforsøket klatret han 500 ganger opp den 16 meter høye isveggen på 21 timer og 36 minutter, og slo den tidligere rekorden med 260 meter. Selv beskriver han prestasjonen som «litt meiningslaust», mens Fri Flyt sin redaktør kaller det en mental bragd.