Eliteserien opplevde rekordhøye inntekter fra spillersalg i januar, med en total på 300 millioner kroner. Toppfotballsjef Jens Haugland fremhever at klubbenes investeringer i egne akademier og talentutvikling, samt suksessen til norske spillere i Premier League, har bidratt til økt interesse fra utenlandske klubber.
Flere store salg ble gjennomført, inkludert overganger til klubber i Serie A, Championship og 2. Bundesliga.
En rapport viser at norske talenter er undervurdert, og Haugland forventer at denne positive trenden vil fortsette med flere lovende spillere på vei opp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende priser på norske fotballspillere etter flere store salg til utlandet. Dette fører til at klubber ser etter billigere alternativer i utlandet, og at de budsjetterer med høye inntekter fra spillersalg. Flere advarer mot en potensiell «pengegalopp» som kan føre til økonomiske problemer for klubbene hvis de ikke oppnår forventede salg. Det er en økende bekymring for at klubbene tøyer strikken langt og at det er noen varsellamper som bør blinke.
4 måneder siden
Norsk Toppfotball har inngått en avtale som gir alle Eliteserieklubber tilgang til Bodø/Glimts dataverktøy for spilleranalyse. Verktøyet, utviklet av selskapet Fokus, bruker kunstig intelligens for å vurdere spilleres verdi basert på deres prestasjoner med ballen, kalt 'on the ball value'. Bodø/Glimt har brukt dette verktøyet siden 2022 med suksess, og det har bidratt til flere vellykkede spillerkjøp og salg, inkludert Faris Moumbagna. I tillegg sporer verktøyet spillere etter salg for å sikre at klubbene får inntekter fra avtalte klausuler. Bodø/Glimt er også deleier i selskapet bak verktøyet.
1 måned siden
Bodø/Glimt og Molde står ovenfor muligheten til å tjene henholdsvis 29 og 15 millioner kroner etter torsdagens europacupkamper. Ekspert Yaw Amankwah påpeker at deltakelse i europacupene øker klubbenes anseelse og verdien på spillerstallen. Solidaritetspenger tilfaller også andre eliteserieklubber som følge av disse prestasjonene. Amankwah mener disse inntektene kan føre til forbedringer innen fasiliteter, talentutvikling og spillerkjøp, og at klubbene lar seg inspirere av suksessen i Europa. Bodø/Glimt og Molde har budsjettert med driftsinntekter på henholdsvis 364 og 200 millioner kroner for 2025.
1 måned siden
Bodø/Glimt har sikret seg 29 millioner kroner etter å ha kvalifisert seg til kvartfinalen i Europa League. Molde har mulighet til å tjene 15 millioner kroner dersom de går videre til kvartfinalen i Conference League. TV 2-ekspert Yaw Amankwah påpeker at deltakelse i Europa øker klubbenes verdi og gir andre Eliteserieklubber solidaritetspenger. Han mener også at suksessen inspirerer andre klubber og bidrar til utvikling av norsk fotball, blant annet gjennom investeringer i stadion, fasiliteter og talentutvikling. Amankwah understreker at Bodø/Glimts suksess er selvskapt og åpner dører for andre norske lag i Europa.
4 måneder siden
Bodø/Glimt har hatt stor økonomisk suksess i Europaligaen denne sesongen, med inntekter på over 170 millioner kroner. Klubben har mottatt en garantert sum på 173 millioner kroner, som plasserer dem på 10. plass over klubbene som har tjent mest i turneringen. Inntektene kommer fra startbeløp, premiepenger, TV-rettigheter og koeffisientmidler. Glimt har fortsatt mulighet til å øke inntektene med videre avansement i turneringen. Molde har også hatt økonomisk suksess i Conference League, med garanterte inntekter på 79 millioner kroner. I Champions League er det enda større summer å hente, med startbeløp på over 200 millioner kroner.
1 måned siden
Fondsforvalter Robert Næss har analysert regnskapene til klubbene i Eliteserien for 2024. Han konkluderer med at de fleste klubbene har en sunn økonomi, men at Rosenborg sliter med høy gjeld og lever over evne. Bodø/Glimt har de største inntektene, nesten tre ganger så mye som Brann, og dominerer økonomisk. Molde har også høy gjeld, men dette kompenseres av finansinntekter. Næss påpeker at norsk fotball generelt har gode økonomiske forutsetninger takket være TV-avtaler og sponsorinntekter.
7 dager siden
Uefa har utbetalt nær 13 millioner kroner til 20 norske fotballklubber som har avgitt spillere til landskamper i de siste sesongene. Utbetalingene gjelder solidaritetsmidler knyttet til kamper i nasjonsligaen for sesongene 2020/21 og 2022/23, kvalifiseringen til EM 2024 og selve europamesterskapet. Bodø/Glimt er den klubben som har mottatt mest, med 3,42 millioner kroner, etter å ha hatt flest spillere på landslagsoppdrag. Også Brann, Viking og Rosenborg har fått utbetalinger på over en million kroner. Uefa-president Aleksander Ceferin fremhever at midlene belønner klubber på alle nivåer for deres rolle i utviklingen av spillere som bidrar til landslagets suksess. Totalt drar over 900 klubber i Europa nytte av slike utbetalinger.
1 måned siden
Eliteserien mottar nesten 50 millioner kroner i solidaritetsmidler fra Uefa, takket være god europacupdeltakelse av norske lag som Bodø/Glimt og Molde. Klubber som spilte i Eliteserien både i 2023 og 2024 får rundt 3,5 millioner kroner hver, mens de som spilte enten i 2023 eller 2024 får omtrent 1,75 millioner kroner. Disse midlene er ment for klubber som ikke deltar i Uefas europacupturneringer, og skal bidra til bedre økonomi for norsk fotball.
3 måneder siden
Vålerenga er i ferd med å selge Jones El-Abdellaoui til Celta Vigo for 50 millioner kroner. Salget vil trygge klubbens budsjett, men sportssjef Joacim Jonsson advarer om at det ikke blir noen kjøpefest. Vålerenga vil fokusere på å hente unge, utviklingsdyktige spillere med videresalgsverdi, og vil ikke konkurrere om de dyreste spillerne. Klubben er avhengig av ekstern finansiering, trolig fra hovedaksjonær Tor Olav Trøim, for å kunne hente nye spillere. Vålerenga planlegger å signere fire nye spillere før sesongstart, og trener Geir Bakke bekrefter at de har ryggdekning fra eieren.
3 måneder siden
Vålerenga har solgt Jones El-Abdellaoui for rundt 50 millioner kroner, noe som er klubbens største salg noensinne. I motsetning til tidligere salg, går hele overgangssummen direkte til Vålerenga, i tillegg til en videresalgsklausul. Til tross for den store inntekten, vil ikke pengene brukes til å kjøpe nye spillere. Salget er avgjørende for å dekke klubbens budsjettunderskudd for 2025 og er en del av en planlagt inntekt fra spillersalg. Vålerenga har et budsjettert underskudd og er avhengig av spillersalg for å balansere økonomien. Selv om det ikke blir noen kjøpefest, vil klubben hente inn nye spillere for å styrke en tynn stall, spesielt i forsvaret.