Norske bedrifter sliter med høye og uforutsigbare strømpriser, og mangler strømstøtte som husholdninger får. Fastprisavtaler gir ikke nødvendigvis billigere strøm, og innebærer risiko for bedriftene da de er basert på et fast avtalt volum og ikke faktisk forbruk.
Bedriftene er også utsatt for konkurransevridning avhengig av hvilket strømprisområde de tilhører. Strømprisutvalget påpeker at fastprisavtaler ikke gir rimeligere strøm over tid.
Det er behov for en mer transparent og åpen markedsplass for strømavtaler, samt grep for å redusere det generelle prisnivået og de store svingningene i spotmarkedet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sør-Norge skaper bekymring for næringslivet. En undersøkelse viser at over 30% av bedriftene i Kristiansandsregionen frykter for fremtiden på grunn av vedvarende høye strømpriser. Mange sliter med å overføre kostnadene til kundene, noe som truer lønnsomheten. Flere bedrifter har iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket. Energiministeren anbefaler nå at bedrifter inngår fastprisavtaler for å sikre seg mot prissvingninger. Strømstøtten er primært rettet mot husholdninger, men det jobbes med en varig ordning for næringslivet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser og ulike avtaler. Forbrukerrådet anbefaler spotprisavtale med lavt påslag, da grunnprisen er lik for alle leverandører innenfor samme prisområde. Det påpekes at noen leverandører kan tilby lavere påslag eller fastpris. Statkraft spår lavere strømpriser i 2025 grunnet god ressurssituasjon med mye vann i magasinene. Nord-Norge forventes å ha lave priser frem til neste vinter. Selv om spotpris kan svinge, anses det som billigst over tid, mens fastpris gir forutsigbarhet.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytter, som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Analytikere mener at denne prisen er gunstig for forbrukerne, men advarer om at den kan føre til økt strømforbruk og problemer i kraftmarkedet. Spesielt næringslivet kan komme dårlig ut, da de ikke er inkludert i ordningen. Det er også bekymring for at fastprisen ikke gjenspeiler situasjonen i vannmagasinene, og at det kan bli utfordringer med driften av kraftsystemet. Bransjeorganisasjoner og andre aktører stiller spørsmål ved hvem som skal ta risikoen ved ordningen, og hvordan den vil påvirke strømselgere og kraftprodusenter.
8 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
4 måneder siden
Norske bedrifter slår alarm over de skyhøye strømprisene, som er de høyeste på 15 år. Spesielt i Sør-Norge har strømprisen nådd en makspris på 13,17 øre, mens Nord-Norge har en snittpris på 0,12 øre. Dette rammer bedrifter hardt, da de ikke får strømstøtte slik privatpersoner gjør. Slaktere og blomsterbutikker opplever en mangedobling av strømkostnadene. Den store geografiske forskjellen i pris oppleves som urettferdig. Energiministeren har uttalt at situasjonen er «forferdelig». Strømanalytikere forventer imidlertid lavere priser utover vinteren, med en snittpris på rundt 75 øre.
4 måneder siden
Norske strømpriser har opplevd store svingninger, med rekordhøye priser etter en periode med vindstille og kaldt vær. Energiministeren har uttalt seg kritisk om prisnivået, til tross for eksisterende strømstøtte for private. Næringslivet mangler tilsvarende støtte, noe som fører til konkurransevridning. I Sverige vurderes nå støtteordninger for bedrifter, og det er en pågående diskusjon om strømkablene til kontinentet. Disse kablene er viktige for stabil forsyning, men bidrar også til prisvariasjoner. Det understrekes at det er viktig å se fordelene med å være en del av det europeiske energimarkedet på lang sikt.
2 måneder siden
Regjeringen Støre har introdusert en fastpris på 40 øre per kilowattime med ett års bindingstid for å skape forutsigbarhet i strømmarkedet. Ordningen kritiseres for å være mindre gunstig enn en makspris, da forbrukerne betaler 40 øre selv når markedsprisen er lavere. Dette betyr at forbrukerne i perioder subsidierer staten. Kritikken går også på at fastpris ikke løser det grunnleggende problemet med EUs regulering av strømpriser, som fører til at norsk vannkraft prises etter europeiske forhold. Dette kan undergrave norsk industris konkurransefortrinn med lave energikostnader. Likevel signaliserer regjeringen en vilje til å handle mot EUs regulering.
4 måneder siden
En stor prisforskjell på strøm mellom Nord- og Sør-Norge skaper utfordringer for bedrifter i sør. Mens strømprisen i sør var over 13 kroner, var den under krona i nord. Dette fører til at bedrifter i sør vurderer å flytte virksomheten nordover. NHO mener situasjonen er urettferdig. Årsaken til prisforskjellen er manglende kapasitet i strømnettet. Nordlendinger sympatiserer med situasjonen i sør, men ønsker ikke høyere priser i nord.
2 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.
2 måneder siden
Økonomer er skeptiske til Norgesprisen og foreslår en alternativ strømstøtteordning som gir alle strømbrukere lik støtte, uavhengig av forbruk, for å oppmuntre til strømsparing. Under dette forslaget vil husholdninger med lavt strømforbruk få reduserte regninger, mens de med høyt forbruk vil oppleve økte kostnader. Energiministeren innrømmer at Norgesprisen potensielt kan svekke motivasjonen for å redusere strømforbruket, men vektlegger viktigheten av forutsigbare strømregninger for husholdningene.