Den norske krona er svært svak mot dollaren, og valutastrateg Dane Cekov frykter at dollaren kan stige til 12 kroner. Dette skyldes i hovedsak en styrking av dollaren, drevet av sterke amerikanske arbeidsmarkedstall og usikkerhet rundt Donald Trumps politikk.
De gode tallene har redusert forventningene til rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Samtidig bidrar Trumps varslede tollpolitikk til å styrke dollaren som en trygg havn, selv om han selv ønsker en svakere dollar.
Markedet er nervøst og følsomt for uttalelser, noe som skaper usikkerhet rundt kronekursen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Den norske kronen styrker seg mot dollaren, som svekkes globalt på grunn av usikkerhet rundt USAs økonomiske politikk og innføring av nye toller. Dollaren handles nå til 10,19 kroner, en betydelig nedgang fra 11,37 kroner ved nyttår. Valutastrateg i Handelsbanken antyder at kronen kan styrke seg ytterligere, men understreker at markedet er preget av usikkerhet. Euroen styrker seg også mot dollaren.
2 måneder siden
Den norske kronen svekkes markant mot både euro og dollar. Euroen handles for 11,68 kroner, mens dollaren ligger på 11,26 kroner. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at utviklingen sees i sammenheng med uttalelser fra Trump om toll, som skaper uforutsigbarhet og volatilitet i markedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet generelt er sensitivt for tollutspill. Han nevner også at prisveksten i Norge kan påvirke kronen, i tillegg til geopolitiske faktorer som situasjonen i Ukraina.
2 måneder siden
Den norske kronen har styrket seg mot dollaren etter at Donald Trump utsatte innføringen av nye tollsatser. Valutastrateg Dane Cekov i SpareBank 1 Markets mener markedet kan ha blitt lurt av Trumps trusler, men advarer om at dollaren vil styrke seg igjen når tollsatsene trer i kraft i april. Han påpeker at Trump skaper mye uforutsigbarhet i markedet, og at europeisk handel trolig vil rammes av tollkrigen. Cekov spår at kronen vil svekkes mot dollaren, men holde seg stabil mot euroen. Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er enig i at usikkerheten rundt Trumps tolltiltak påvirker markedet, og at markedet vil være på tå hev fremover.
19 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse mot euroen, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og den generelle økonomiske uroen i USA. Investorer søker tryggere investeringer i Europa, noe som styrker euroen ytterligere. En valutastrateg påpeker at situasjonen er uforutsigbar, og at Trump raskt kan endre utviklingen med en enkelt melding. Det er usikkert når kronen vil styrke seg igjen, men en fullstendig opphevelse av tollavgifter fra USA kan være en forutsetning.
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.
22 dager siden
Den norske kronen opplever kraftig svekkelse mot de viktigste valutaene, med dollaren over 11 kroner og euroen over 12 kroner. Denne svekkelsen skyldes i stor grad uro på børsene, forsterket av Donald Trumps tollsatser og fall i oljeprisen. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management beskriver bevegelsene som ekstreme og sammenligner situasjonen med markedet i mars 2020. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets antyder at Norges Bank kan bli nødt til å reagere dersom den negative utviklingen vedvarer.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
7 dager siden
Dollaren har falt til sitt svakeste nivå siden januar 2024, etter økt usikkerhet knyttet til antydninger om at USAs sentralbanksjef Jerome Powell kan bli fjernet. Kritikk fra Donald Trump og kommentarer fra direktøren for National Economic Council har bidratt til en bred svekkelse av dollaren. Markedet priser nå inn mulige rentekutt og økt usikkerhet rundt amerikanske statsobligasjoner, noe som også påvirker rentekurven. Samtidig har euro, sveitserfranc og japansk yen styrket seg i valutamarkedet. På børsene har usikkerheten ført til betydelige fall i store amerikanske aksjeindekser som S&P 500 og Nasdaq. For nordmenn har dollaren blitt billigere, men euroen holder seg fortsatt kostbar rundt 12 kroner, og svenske kroner er stabilt sterke.