Professor Karen Helene Ulltveit-Moe anbefaler at Norge tar kontakt med USA for å diskutere tollsituasjonen. Hun kritiserer president Trumps tollberegninger som feilaktige og vanskelige å forstå.
Ulltveit-Moe understreker at situasjonen er alvorlig og kan ramme norsk næringsliv på ulike måter.
Hun beskriver Trumps opptreden som trist og bekymringsfull, og mener den representerer et tilbakeskritt for internasjonal handel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe og finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt sterk bekymring for Norges posisjon i en potensiell internasjonal handelskonflikt. Uttalelsene kommer etter at president Trump signaliserte mulige tollsatser mot EU. Ulltveit-Moe frykter at Norge kan havne i kryssilden mellom USA og EU, og dermed bli rammet av begge parters økonomiske tiltak. Stoltenberg deler denne bekymringen og advarer om en mulig trippel skvis for norsk økonomi, som kan inkludere tollbarrierer fra USA, mottiltak fra EU, og en generell nedgang i verdensøkonomien. Begge understreker viktigheten av et godt forhold til EU i den nåværende situasjonen.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å innføre 25 prosent toll på varer fra EU, med en avgjørelse ventet etter 1. april. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe advarer mot uheldige konsekvenser. EU har varslet umiddelbare mottiltak. Norge, utenfor EU, risikerer å havne i en vanskelig situasjon og bli skadelidende i en potensiell handelskrig. Finansminister Stoltenberg og Høyre-leder Solberg uttrykker bekymring for negative følger for norske bedrifter og verdensøkonomien.
2 måneder siden
Høyreleder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Trumps varslede toll mot EU kan utløse en handelskrig som vil ramme norske bedrifter hardt. Hun påpeker at Norge risikerer å bli skadelidende gjennom tollmurer fra både USA og mottiltak fra EU, noe som kan få negative konsekvenser for mange norske arbeidsplasser. Solberg kritiserer også Støre-regjeringen for manglende informasjon om hvordan Norge er stilt i denne situasjonen, og krever en rask plan for å møte den nye situasjonen.
25 dager siden
USA innfører 16 prosent toll på norske varer, noe som møter sterk kritikk fra økonomieksperter som mener president Trumps beregninger er feilaktige. Tiltaket truer med å redusere norsk eksport og skape økonomisk usikkerhet, også indirekte via EU. Eksperter understreker at det er viktig for Norge å ha en god dialog med europeiske myndigheter, da EUs eventuelle mottiltak vil ha stor betydning for Norge. Alternativene er å gjengjelde tollsatsene eller å akseptere USAs krav, men ingen av delene anses som ideelle. Tiltaket beskrives som en form for selvskading som skader verdenshandelen.
2 måneder siden
Donald Trump innfører toll på stål og aluminium, noe som skaper bekymring for norske bedrifter. Ketil Solvik-Olsen kritiserer Støre-regjeringen for å være for passive i saken og mener de bør ta direkte kontakt med Trump, slik Australia har gjort. Solvik-Olsen fremhever Norges handelsoverskudd med USA som et mulig argument for å få unntak. Statsminister Støre svarer at regjeringen arbeider aktivt gjennom flere kanaler, inkludert EU, for å unngå at Norge rammes av en potensiell handelskonflikt mellom USA og EU. Støre uttrykker bekymring for at Norge kan bli skadelidende dersom EU innfører mottiltak.
24 dager siden
Det hersker forvirring rundt USAs toll på varer fra Norge, hvor satsen først ble meldt å være 15 prosent, deretter 16 prosent, før den ble justert tilbake til 15 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg kritiserer Trumps toll som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og påpeker at norske bedrifter vil bli rammet. Han understreker at Norge ikke vil svare med mottiltak, da dette vil føre til økte priser. Donald Trump omtaler tollen som en «frigjøringsdag» for USA, som et ledd i hans plan om en ny gullalder.
26 dager siden
Statsminister Jens Stoltenberg beskriver USAs nye tollregime som det mest alvorlige tilbakeslaget for fri verdenshandel siden mellomkrigstiden. USA innfører 15 prosent toll for Norge og 20 prosent for EU. Stoltenberg sier norske myndigheter er åpne for å forhandle med USA for å unngå tollmuren, da situasjonen er alvorlig for et eksportavhengig land som Norge. Finansministeren påpeker at tollsatsene vil skape ny usikkerhet. Støre planlegger møter i Brussel med EU-topper for å diskutere mulige mottiltak, men understreker at Norge ikke kan true USA.
25 dager siden
Etter at Donald Trump innførte nye tollsatser på import fra EU og Norge, møter toppledere fra store norske selskaper næringsminister Cecilie Myrseth for å diskutere situasjonen. Norge er ilagt en tollsats på 15 prosent. Kongsberg-sjefen, Geir Håøy, uttrykker bekymring for verdenshandelen, men er ikke umiddelbart bekymret for selskapets etablerte virksomhet i USA. LO-sjef Peggy Hessen Følsvik kaller dagen «mørk» for verdenshandelen og påpeker at Norge er spesielt utsatt på grunn av sin åpne økonomi. Møtet skal avklare hvordan situasjonen best kan håndteres for å minimere negative konsekvenser for norske arbeidstakere.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for at en handelskrig mellom USA, Kina og EU er i emning etter Trumps varsel om 25 prosent toll på EU-varer. Stoltenberg frykter at Norge kan havne i en «trippel skvis» med tollbarrierer fra USA og mottiltak fra EU, samt redusert global økonomisk vekst. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe kaller utviklingen «rystende», mens statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen er forberedt på en tollmur.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.