Russlands sentralbank har besluttet å opprettholde styringsrenten på 21 prosent, til tross for økende inflasjon som nå har passert 10 prosent. Prisene presses oppover av høye utgifter knyttet til krigen i Ukraina og mangel på arbeidskraft.
Sentralbanken uttaler at det er nødvendig med en lengre periode med stram pengepolitikk for å oppnå inflasjonsmålet på 4 prosent.
Russland bruker en betydelig andel av sitt BNP på forsvar, og militærutgiftene forventes å øke ytterligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Russland opplever en vedvarende priskrise, med en inflasjon som ikke avtar slik den har gjort i vestlige land. Prisene på basismatvarer, som smør, har steget kraftig. Sentralbanken har forsøkt å dempe prisveksten med rentehevinger, men uten ønsket effekt. Det forventes nå en ny, betydelig renteøkning til 23 prosent, det høyeste siden finanskrisen i 1998. Samtidig faller rubelen, forverret av vestlige sanksjoner. Analytikere mener Russland er på vei inn i en stagflasjon, der lav økonomisk vekst kombineres med høy inflasjon.
2 måneder siden
Russland opplever økende økonomiske problemer som følge av krigen i Ukraina, med stigende priser og inflasjon som rammer befolkningen. En meningsmåling viser at et stort flertall av russerne anser stigende priser som landets største problem. Russiske aviser rapporterer også om utfordringer for bedrifter og økende inflasjon. Økonomiske eksperter antyder at situasjonen er verre enn det myndighetene vil innrømme. Samtidig er støtten til Putin fortsatt høy, men det er usikkert hvor lenge dette vil vare dersom den økonomiske situasjonen forverres ytterligere.
3 måneder siden
Vladimir Putin har fremstilt Russlands økonomi som voksende, men eksperter mener han skjuler de reelle konsekvensene av krigsøkonomien. Putin innrømmet høy inflasjon, men hevdet at økonomien vil lande mykt. Sentralbanken overrasket ved å ikke heve styringsrenten, noe som vekker mistanke om politisk innblanding. Reallønningene har økt, men pensjoner reduseres nå. Krigen i Ukraina er svært kostbar, og Russland kutter i sosiale utgifter for å finansiere krigføringen. Eksperter mener at de økonomiske problemene vil innhente Kreml på sikt.
2 måneder siden
Russland rapporterer om en økonomisk vekst på 4,1 prosent i fjor, til tross for en inflasjon på 9,5 prosent. Statsminister Mikhail Misjustin presenterte tallene for president Vladimir Putin, som beskrev resultatet som bra, men understreket behovet for å redusere inflasjonen. Stigende matvarepriser, spesielt en økning på 36 prosent for smør, har fått oppmerksomhet i russiske medier. Veksten antas å være et resultat av store utgifter knyttet til krigen i Ukraina, som ser ut til å overstige effekten av vestlige sanksjoner.
3 måneder siden
En uavhengig russisk avis melder at flere i Putins apparat begynner å bli lei av krigen i Ukraina på grunn av økonomiske problemer. Til tross for vestlige sanksjoner har den russiske økonomien holdt seg flytende, men eksperter mener en krise er nært forestående. Høy inflasjon og en styringsrente på 21 prosent skaper misnøye i næringslivet. Samtidig diskuterer Kreml hvordan krigens slutt skal håndteres og presenteres som en seier for den russiske befolkningen. Det er usikkerhet rundt hva som skjer etter krigen, og hvordan man skal svare på vanskelige spørsmål om fremtiden.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette var i tråd med forventningene til de fleste økonomer. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjentok at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Den høye prisveksten har vært en utfordring, og Norges Bank har derfor hevet renten flere ganger siden høsten 2021. Nå vurderer komiteen at det snart er tid for å begynne å sette renten ned, men understreker at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten.
2 måneder siden
E-tjenesten vurderer at Russlands økonomi er i resesjon, preget av høy inflasjon og økende militærutgifter. Krigen i Ukraina tærer på både økonomiske og menneskelige ressurser, med et stort antall drepte og skadde soldater hver måned. Eksportinntektene har falt, og økonomien er sårbar for forstyrrelser i energisalget. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at økonomien er overopphetet og at økt statsgjeld kan begrense vekstpotensialet. Økonom Erlend Bjørtvedt mener Norge må stoppe videresalg av russisk fisk og stenge havnene for å svekke Russlands økonomi ytterligere.
1 måned siden
Sentralbanken i Brasil har hevet styringsrenten til 14,25 prosent som følge av vedvarende høy prisvekst. I sin begrunnelse peker banken på et utfordrende globalt økonomisk miljø, spesielt knyttet til usikkerhet rundt USAs handelspolitikk. Sentralbanken fremhever at risikoen for ytterligere inflasjon er til stede, med prognoser som viser en forventet inflasjon på 5,7 prosent i 2025 og 4,5 prosent i 2026. Målet er å redusere inflasjonen til 4,5 prosent, som er sentralbankens definerte mål. Tiltaket var forventet av markedet.
4 måneder siden
Norges Bank melder om sterk vekst i offentlig pengebruk, noe som bidrar til å holde renten oppe. Banken har holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Veksten i offentlig etterspørsel er oppjustert til 3,5 prosent for 2024, den sterkeste siden finanskrisen. Dette skyldes økte forsvarsutgifter og økt etterspørsel fra kommunene. Høyre-leder Erna Solberg kritiserer regjeringen for den høye pengebruken og mener den bidrar til at Norge henger etter andre land i rentekutt. Oljepengebruken forventes å øke til 11,7 prosent av verdiskapingen i 2025, med en planlagt bruk på 460 milliarder kroner fra Oljefondet.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å opprettholde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, begrunnet med at inflasjonen er høyere enn forventet. Prisveksten i februar var 3,6 prosent, betydelig over målet på 2 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at en for tidlig reduksjon av renten kan føre til fortsatt rask prisstigning. Selv om kronekursen har styrket seg, noe som isolert sett burde føre til lavere prisvekst på importerte varer, forventes prisveksten likevel å bli høyere fremover på grunn av andre faktorer. Bache ønsker en debatt om Norges Banks mandat, og finansministeren har indikert at en evaluering kan bli aktuelt.