Storbritannias statsminister Keir Starmer anklager Vladimir Putin for å ikke ta fredsforhandlingene i Ukraina alvorlig, og mener han trenerer en våpenhvile.
Dette kommer etter at Putin uttrykte forbehold rundt et våpenhvileforslag.
Starmer og Frankrikes president Macron leder en «koalisjon av villige» for å sikre våpenhvilen, og vurderer å utplassere britiske og franske styrker i Ukraina som en sikkerhetsgaranti.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin og USAs utsending Steve Witkoff har møttes i Moskva for samtaler om en mulig fredsprosess i Ukraina. Donald Trump har uttrykt forsiktig optimisme om at samtalene kan føre til en våpenhvile, men Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere diplomatiet ved å sette uakseptable betingelser. Storbritannias statsminister Keir Starmer jobber med en internasjonal koalisjon for å forberede et fredsbevaringsoppdrag, for å avskrekke Russland fra videre aggresjon dersom en våpenhvile trer i kraft.
1 måned siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer er vert for et digitalt møte med flere verdensledere for å diskutere situasjonen i Ukraina. Starmer oppfordrer til fortsatt press på Russlands president Vladimir Putin for å få ham til forhandlingsbordet og understreker behovet for å være forberedt på å sikre en eventuell fredsavtale. Møtet følger en uke med intens diplomatisk aktivitet, der Ukraina har godtatt et amerikansk forslag om en 30-dagers våpenhvile, men Russland foreløpig ikke har respondert. Diskusjonene ventes å dreie seg om militær og økonomisk støtte til Ukraina, samt muligheten for et fremtidig fredsbevarende oppdrag. Rundt 25 ledere deltar, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som inkluderer både luft- og sjørom. Dette forslaget ble fremsatt etter et hasteinnkalt toppmøte i London. Macron har også tatt til orde for at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Både Frankrike og Storbritannia har indikert at de er villige til å sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for å vurdere det samme. Etter møtet oppsummerte Starmer at de vil opprettholde militært og økonomisk press, arbeide for en varig fredsavtale, sikre seg mot fremtidige russiske invasjoner, og etablere en koalisjon for fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et Ukraina-møte ledet av Storbritannias statsminister Keir Starmer. Ukrainas president Zelenskyj informerte om situasjonen og et våpenhvileforslag. Støre understreket at Russland må vise reell vilje til fred for å løse konflikten. Starmer varslet økt militær støtte til Ukraina og strengere sanksjoner mot Russland. En koalisjon av villige vil bidra til å sikre Ukraina ved en eventuell fredsavtale. Uttalelsene kommer i en tid med økende bekymring for situasjonen i Ukraina.
25 dager siden
Frankrikes og Storbritannias forsvarssjefer skal møtes i Kyiv for å diskutere en internasjonal støttestyrke for Ukraina. Møtet skjer samtidig som Natos utenriksministre samles i Brussel, der Frankrike oppfordrer Russland til å svare raskt på USAs våpenhvileforslag. Storbritannia anklager Putin for å trenere fredsforhandlinger og ber ham akseptere våpenhvile umiddelbart. Frankrikes president Macron har tidligere indikert at en internasjonal støttestyrke kan bli aktuell etter en fredsavtale mellom Ukraina og Russland.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer foreslår en måneds våpenhvile i Ukraina, både i luften og til sjøs. Forslaget ble fremsatt etter et toppmøte i London. Macron antyder også at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Frankrike og Storbritannia har tidligere sagt at de vil sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for det samme.
1 måned siden
Ukrainas president Zelenskyj mistror Putins uttalelser om våpenhvile og mener Russland forsøker å sabotere fredsinitiativet. Han anklager Putin for å ville forsinke eller ødelegge våpenhvilen, og understreker at Ukraina ikke vil akseptere en frossen konflikt. Putin har stilt spørsmål ved Ukrainas behov for en 30 dagers våpenhvile og hvem som skal kontrollere den lange frontlinjen. Eksperter påpeker at Putin trolig vil kreve innrømmelser fra Ukraina, som nøytralitet og ingen NATO-styrker i landet. Samtidig uttrykker de bekymring for at USA kan redusere sin støtte til Ukraina i et forsøk på å få Putin til å akseptere våpenhvile.
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin har kommentert et våpenhvileforslag fra USA og Ukraina som «en god idé», men har ikke forpliktet seg til å akseptere det. Forslaget omfatter en 30-dagers våpenhvile i Ukraina-krigen. Putin understreker at flere forhold må diskuteres, inkludert kontrollmekanismer og garantier for varig fred. USAs president Donald Trump beskriver Putins svar som «lovende», men antyder at Ukraina må avstå territorium. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager derimot Putin for å trenere prosessen uten intensjon om å inngå en våpenhvile. EUs utenrikssjef Kaja Kallas tror Russland kan akseptere en avtale hvis visse krav innfris.
1 måned siden
Vladimir Putin kommenterer våpenhvileforslaget i Ukraina og understreker at detaljene er avgjørende. Han sår tvil om hvorfor Ukraina trenger 30 dager med våpenhvile, og antyder at det kan skyldes mobilisering eller våpenleveranser. Putin reiser også spørsmål om hvem som skal overvåke våpenhvilen langs den 2000 kilometer lange frontlinjen, og nevner muligheten for å diskutere saken med Trump. Ukraina har tidligere signalisert sin støtte til et våpenhvileforslag fra USA. NUPI-forsker Karsten Friis spår at Putin vil forsøke å oppnå innrømmelser og få lettet sanksjonene mot Russland i de kommende forhandlingene.