Danmark innfører et forbud mot salg av alkoholholdig drikke med over 6 prosent alkoholinnhold til unge under 18 år fra 1. april.
Dette betyr at 16- og 17-åringer fortsatt kan kjøpe øl, men ikke sterkere drikke som shots i butikker. Tidligere var det tillatt for mindreårige over 16 år å kjøpe drikkevarer med opptil 16,5 prosent alkohol.
De nye reglene gjelder både fysiske butikker og nettbutikker, mens det eksisterende forbudet mot salg av alkohol til mindreårige på restauranter og kafeer opprettholdes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Regjeringen foreslår en 18-årsgrense for kjøp av lystgass, samt forbud mot salg til rusformål. Dette kommer som følge av økt bruk blant unge og rapporter om helseskader. Det foreslås også en begrensning på 17 gram per dag for vanlige forbrukere. Statsministeren understreker at netthandel også er ansvarlig for salg til mindreårige. Leder for Utekontakten mener lovregulering vil gjøre det lettere for ungdom å takke nei til lystgass. Det vil bli gjennomført kontroller for å håndheve reglene, med mulighet for tvangsmulkt for virksomheter som ikke følger dem. Det vil være unntak for næringsdrivende som bruker lystgass i matproduksjon, industri eller medisinske formål.
4 dager siden
Regjeringen innfører et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke særlig rettet mot barn under 18 år, med en overgangsperiode på seks måneder for næringslivet. Forbudet skal bidra til et sunnere kosthold, redusere sykdom og sosiale helseforskjeller. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presiserer at det fortsatt er lov å selge produktene, men ikke å markedsføre dem mot barn. Norge blir det første landet i verden med et så omfattende reklameforbud, basert på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og en ekspertgruppe. Ungdomsorganisasjoner støtter tiltaket, som skal gjøre det lettere for barn og unge å ta sunne valg. Forbudet er noe mildere enn det opprinnelige forslaget, med unntak for produktplassering i butikker og sponsing med de minst usunne produktene.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at en stor andel ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, noe som bekymrer Forbrukerrådet. De etterspør en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, som ble vedtatt av Stortinget i fjor, men ennå ikke er innført. Salgstall viser en økning i energidrikkesalget, og Forbrukerrådet er kritisk til den omfattende markedsføringen rettet mot ungdom. Regjeringen har foreslått å forby markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge, men Forbrukerrådet mener det også må gjøres noe med tilgjengeligheten av energidrikk.
10 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over åpningstidene for Vinmonopolet og matbutikker i påsken. Vinmonopolet stenger klokken 15 på påskeaften, mens matbutikker kan holde åpent til klokken 16, med ølsalget begrenset til klokken 15. Butikker i turistområder kan ha varierende åpningstider på helligdager, men uten salg av alkohol. Mindre vinmonopol kan ha avvikende stengetider, og Systembolaget i Sverige følger lignende åpningstider som Vinmonopolet.
1 måned siden
Regjeringen, under ledelse av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, iverksetter en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, i tråd med et tidligere vedtak i Stortinget. En forskrift om regulering av salget er nå sendt på høring. Tiltaket begrunnes med bekymring for høyt koffeininntak blant barn og unge, og har støtte fra Forbrukerrådet som lenge har etterlyst en aldersgrense. FrPs helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, kritiserer forbudet og mener det er uttrykk for en formynderholdning, og hevder at butikkene allerede har tilstrekkelig regulering. Vestre avviser kritikken og understreker at hensynet til barns helse er avgjørende.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å tillate skjenking til klokken 06 for å snu trenden med konkurser i serveringsbransjen. De mener dagens regler fører til nachspiel og hardere drikking, og viser til at andre europeiske land har et mer avslappet forhold til alkohol. Helsepolitiker i Høyre, Erlend Svardal Bøe, er skeptisk til forslaget, men åpner for mer liberalisering i alkoholpolitikken, som blant annet direkte utsalg fra bryggerier og enklere alkoholreklame for norskproduserte produkter. Unge Høyre har fått støtte fra flere fylkeslag.
2 måneder siden
NHO Reiseliv ønsker å endre alkoholloven for å tillate 16-åringer å servere alkohol, begrunnet med mangel på arbeidskraft i bransjen. De foreslår at dette kan skje under tilsyn av voksne, slik det allerede praktiseres i servicefag. En 16-åring ved navn Mihaljo, som jobber på pizzeria, støtter forslaget. Helse- og omsorgsdepartementet er skeptisk, og påpeker at alkoholservering krever vurderingsevne knyttet til alder og beruselse. NHO Reiseliv håper på politisk endring etter høstens valg, da flere partier har vist interesse for å se på saken.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
1 måned siden
Nye EU-regler for førerkort kan føre til endringer også i Norge. Blant forslagene er at 16-åringer skal kunne få førerkort for biler med fartssperre, og at 17-åringer kan ta førerkort for personbil med ledsager. Vektgrensen for vanlig B-førerkort kan også økes. Norske myndigheter er kritiske til flere av forslagene, spesielt de som omhandler lavere aldersgrense for lastebilsjåfører og B1-førerkort, og mener dette kan redusere trafikksikkerheten. Reglene er enda ikke vedtatt, men følges nøye av norske myndigheter.