Frp-politiker Himanshu Gulati utfordret forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) angående bruken av kjønnsbetegnelsene «han og hun» i undervisning. Bakgrunnen var en sak der en student hadde strøket på eksamen for å bruke disse ordene.
Gulati spurte om statsråden mente at bruken av «han/hun» var en uriktig måte å gruppere kjønn på. Statsråd Hoel svarte kort og konsist «nei» i Stortingets spørretime.
Gulati uttrykte tilfredshet med svaret, men etterlyste samtidig tiltak mot det han kaller «wokisme» i utdanningssektoren. Han nevnte eksempler som spørsmål om kjønnsidentitet til barn og kanselleringskultur som uttrykk for dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En student ved Universitetet i Oslo strøk på en eksamen i psykologi etter å ha brukt begrepene «han- og hunkjønn» i sin besvarelse. Sensoren mente dette var problematisk, i tillegg til andre mangler i oppgaven. Saken har nådd Stortinget, der Frp-representant Himanshu Gulati reagerer og stiller spørsmål til statsråden for forskning og høyere utdanning. Gulati mener saken er et eksempel på «woke» ideologi i utdanningssektoren og utfordrer statsråden på om bruken av «han og hun» er en biologisk deterministisk forståelse av kjønn. Universitetet i Oslo har ikke kommentert saken, da den er under klagebehandling. Studenten selv er glad for at saken har fått politisk oppmerksomhet.
3 måneder siden
En student fikk refs på en mastereksamen i psykologi for å ha brukt uttrykkene «han- og hunkjønn». Sensor mente dette ga uttrykk for en «biologisk deterministisk» forståelse av kjønn. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) reagerer sterkt og oppfordrer kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og statsråd for høyere utdanning, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), til å ta tak i saken. Klinge mener undervisning om kjønn må baseres på vitenskap og biologi, og at det kun finnes to kjønn. FrPs Himanshu Gulati har også reagert og sendt skriftlig spørsmål til statsråd Hoel. Kunnskapsdepartementet svarer at vurdering av eksamensbesvarelser er institusjonenes ansvar.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», ble selv stilt til veggs i tirsdagens sending etter et spørsmål han stilte barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun kombinerte jobb og familieliv. Spørsmålet kom etter at Vågslid tidligere hadde takket nei til deltakelse i programmet grunnet omsorg for barn. Anette Trettebergstuen (Ap) mente spørsmålet bar preg av kjønnsstereotypier, noe Solvang avviste, men han erkjente at han ikke hadde stilt lignende spørsmål til mannlige politikere. Ida Lintveit Røse (KrF) reagerte på at Vågslids tidligere forfall ble nevnt, da hun mente det kunne antyde at Vågslid ikke var egnet som statsråd. Solvang argumenterte mot at kritikken begrenset hvilke spørsmål man kan stille kvinner.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK, har mottatt kritikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om hvordan hun kombinerer jobb og småbarnsliv. Samfunnsdebattant Alma Tokle (Unge Høyre) kalte spørsmålet «flaut og gammeldags». Solvang svarer på kritikken via Instagram, hvor han påpeker at menn også får spørsmål om tidsklemma. Han argumenterer med at kritikken er feilaktig og at det ville fremstått som politisk korrekt om spørsmålet var rettet mot en mannlig politiker.
2 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever at partiet får kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering. Hun presenterer samtidig en plan for store endringer i norsk skole.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
3 måneder siden
Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre angående strømpolitikken. Vedum mener Støres strømpakke er utilstrekkelig og kun en midlertidig løsning. Han understreker at de underliggende årsakene til de høye strømprisene må adresseres, spesielt kontrollen over utenlandskablene. Vedum foreslår reforhandling av avtaler, innføring av makspris og muligheten til å begrense eksport ved høye priser. Han kritiserer dagens markedssystem for å være et spekulasjonsobjekt og ønsker mer nasjonal kontroll. Vedum bekrefter også at Sp er motstander av nye elektrifiseringsprosjekter på norsk sokkel fra land, da dette bidrar til økte strømpriser.
1 måned siden
I Stortingets spørretime konfronterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Høyre-nestleder Tina Bru angående regjeringens skattepolitikk. Bru stilte spørsmål ved om regjeringens politikk fremmer tilstrekkelig vekst, mens Stoltenberg anklaget Høyre for å male et for negativt bilde av norsk økonomi. Høyres forslag om å redusere formuesskatten møtte motstand fra Stoltenberg, som etterlyste en klar plan for finansiering og sosial rettferdighet. Til tross for invitasjonen til et bredt skatteforlik, uttrykte Bru skepsis til muligheten for reelle endringer gjennom en slik kommisjon.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk for sin spørsmålsstilling til barne- og familieminister Lene Vågslid i «Debatten», hvor han refererte til tidligere tekstmeldinger om avlysninger grunnet datteren. Anette Trettebergstuen reagerte og kalte spørsmålet kjønnsdiskriminerende. I kveldens sending vil Espen Aas lede den første delen, før Solvang selv debatterer mot blant andre Trettebergstuen. Solvang forsvarer sin spørsmålsstilling ved å vise til at kvinner oftere opplever tidsklemma.
1 dag siden
En mangeårig stortingsrepresentant for Høyre har meldt seg ut av partiet. Utmeldelsen skjer i protest mot partiets skolepolitikk.