Familien til Franky Dusabe frykter for hans liv etter at Justisdepartementet har besluttet å utlevere ham til Rwanda, hvor han er anklaget for drap under folkemordet i 1994. Dusabe har sittet varetektsfengslet siden oktober 2022, og familien mener anklagene er grunnløse.
De frykter han ikke vil få en rettferdig rettssak og at hans kroniske sykdom ikke vil bli behandlet. Familien har engasjert privatetterforskere som har funnet bevis for at vitner har løyet, men departementet stiller spørsmål ved bevisverdien av dette.
Forsvareren har klaget på vedtaket til Kongen i statsråd, i håp om å forhindre utlevering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fredsprisvinner Denis Mukwege kritiserer Frps forslag om et migrasjonssamarbeid med Rwanda, og mener det belønner et regime som støtter opprørsgrupper i Kongo. Mukwege, som selv er fra Kongo, påpeker at rwandiske soldater er involvert i vold og fordrivelse i hans hjemregion. Frp ønsker å sende asylsøkere til Rwanda for å få behandlet søknadene sine, men Mukwege stiller spørsmål ved Rwandas egnethet som et trygt land. Erlend Wiborg i Frp avviser kritikken og mener Rwanda er trygt, og at avtalen vil gi flyktninger en tryggere måte å søke beskyttelse. Storbritannia hadde en lignende avtale med Rwanda, men den ble skrotet etter omfattende kritikk og rettsprosesser.
16 dager siden
Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse. Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom. Saken er nå til behandling hos UNE.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
28 dager siden
Trump-administrasjonen har innrømmet å ha deportert en familiefar med beskyttet status til El Salvador som følge av en «administrativ feil». Mannen, som flyktet fra gjengvold for over ti år siden, sitter nå i et beryktet fengsel der hans advokat frykter tortur og død. Administrasjonen argumenterer med at amerikanske domstoler mangler jurisdiksjon til å hente ham tilbake, og viser til presidentens utenrikspolitiske forrang. Tidligere har de deportert over 200 personer med påstått tilknytning til kriminelle grupperinger, noe som har ført til kritikk fra advokater og menneskerettighetsorganisasjoner.
1 måned siden
Bistandsadvokat Marijana Lozic krever over én million kroner i erstatning til Jonas Aarseth Henriksens familie, og begrunner dette med den skremmende tiden før drapet. Jonas levde i frykt og sov med våpen, etter flere episoder med trusler og forfølgelse. Familien føler fortsatt usikkerhet rundt motivet for drapet og fester ikke lit til de tiltaltes forklaringer. Totalt kreves 1.004.681 kroner i erstatning til foreldre, søster og samboer. Rettssaken nærmer seg slutten, og forsvareren til den tiltalte 29-åringen skal holde sitt avslutningsforedrag.
2 måneder siden
Etter drapet på 30 år gamle Jonas Aarseth Henriksen, forbereder hans mor, søster og samboer seg til rettssaken. Drapet har endret livene deres, og de opplever frykt og vanskeligheter med å vende tilbake til en normal hverdag. Familien forteller om en hverdag hvor de sliter med å se krim på TV og er redde for lyder. De er bekymret for at de tiltalte skal få milde straffer og understreker viktigheten av rettferdighet. De beskriver Jonas som en person som distanserte seg fra dem for å beskytte dem, og de føler at de tiltalte tok fra dem hans personlighet. Rettssaken skal belyse hvem Jonas var, og hvordan drapet har påvirket de etterlatte.
24 dager siden
Artikkelen omhandler Katrine, som er fengslet i utlandet, anklaget for drap på sin mann. Hun forteller om et ekteskap preget av psykisk og fysisk vold, isolasjon og frykt. Ektemannen hadde en kriminell fortid, og barnevernet var involvert flere ganger etter bekymringsmeldinger om vold i hjemmet, men sakene ble henlagt. Katrines voksne barn støtter morens historie om vold, mens ektemannens familie avviser anklagene. Katrines datter forteller at hun ble kastet ut av balkongen av stefaren. Katrine forklarer at hun løy til barnevernet for å unngå konfrontasjoner og beskytte barna sine.
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.