EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon som tar til orde for å utvikle en egen EU-pilar innenfor Nato, for å kunne handle selvstendig.
Resolusjonen understreker viktigheten av fortsatt samarbeid mellom EU og Nato.
Et flertall i parlamentet støtter også EU-kommisjonens forslag om å styrke Europas forsvarsevne og støtte Ukraina, da de mener Europa står overfor den største militære trusselen siden slutten av den kalde krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon som krever omfattende tiltak for å styrke europeisk forsvar og sikkerhet, med henvisning til den alvorligste militære trusselen siden den kalde krigen. Parlamentet oppfordrer til økt støtte til Ukraina, raskere beslutningsprosesser i forsvarssaker, og redusert avhengighet av land utenfor EU. Det etterlyses en fullt kapabel europeisk pilar innenfor Nato, samt innovative finansieringsløsninger som europeiske forsvarsobligasjoner. Bekymringer knyttet til usikkerhet rundt USAs engasjement i europeisk sikkerhetspolitikk understrekes også.
3 måneder siden
EU og Nato øker forsvarsinvesteringene som svar på nye sikkerhetsutfordringer. Det er et økende fokus på tettere forsvarssamarbeid i Norden, Baltikum og Polen, med vekt på koordinering og felles investeringer. Flere EU-parlamentarikere understreker behovet for å være forberedt på krig og øke støtten til Ukraina. Samtidig diskuteres det hvordan Europa kan fylle et eventuelt tomrom dersom amerikansk støtte avtar. Norge, som ikke er EU-medlem, samarbeider tett med EU om forsvar og sikkerhet.
2 måneder siden
Etter et krisemøte i Paris understreker statsminister Jonas Gahr Støre at Ukraina ikke må fratas retten til et fremtidig Nato-medlemskap. Han understreker at Europa må stå samlet og ta mer ansvar for egen sikkerhet, men innenfor rammen av Nato og med USAs sikkerhetsgarantier som grunnlag. Krisemøtet omhandlet Ukraina og europeisk sikkerhet etter USAs endrede linje overfor Ukraina, sikkerhetskonferansen i München og samtaler mellom Russland og USA. EU-ledere er enige om at Ukraina fortjener fred gjennom styrke, og at en kraftig økning i europeisk forsvar er nødvendig.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.
1 måned siden
Stortinget har besluttet å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, slik at den totale støtten kommer opp i 85 milliarder. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte de parlamentariske lederne for å diskutere Norges bidrag i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Støre understreket at det er viktig at Europa står samlet i sin støtte til Ukraina, spesielt etter at USA har stanset både militærhjelp og etterretningsdeling med landet. Denne beslutningen kommer etter en periode med konflikt mellom president Zelenskyj og president Trump.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt argumenterer for at Norge bør diskutere EU-medlemskap på nytt, spesielt fordi Nato svekkes og Norge ikke inviteres til viktige møter om europeisk sikkerhet. Han kritiserer Ap og Høyre for manglende vilje til å debattere EU-spørsmålet. Utenriksministeren (Ap) mener derimot at Europa kan styrke sin sikkerhet uten EU-medlemskap. Samtidig foreslår Ukrainas president Zelenskyj at Europa oppretter en egen hær, mens Storbritannia understreker behovet for fortsatt samhold mellom Europa og USA.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere tettere samarbeid med Europa, spesielt gjennom EU, på bakgrunn av et kjøligere forhold mellom USA og Europa. Den amerikanske visepresidenten JD Vances tilsidesettelse av Russlands krig i Ukraina og støtte til ytre høyrekrefter skaper bekymring for Europas sikkerhet og felles verdier. Forfatteren, som stemte ja til EU i 1994, mener at et svekket NATO nødvendiggjør et sterkere europeisk samarbeid, og at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å møte fremtidige utfordringer.
1 måned siden
EU-landene har godkjent en omfattende opprustningsplan for de neste fem årene. Planen inkluderer en økning i forsvarsbudsjettene på minst 1,5 prosent for alle medlemsland, samt etableringen av et fond på 150 milliarder euro for felles innkjøp av forsvarsmateriell. Forsvarsutgifter kan unntas fra EUs budsjettregler. Målet er å mobilisere minst 800 milliarder euro for å styrke forsvaret og gi mer militær støtte til Ukraina. Tiltaket begrunnes med økende frykt for russisk aggresjon og redusert tillit til USAs rolle som alliert.