KLP er det eneste norske fondet som eier aksjer i den kinesiske shoppingplattformen PDD Holdings (Temu), til tross for intern kritikk. Kiran Aziz i KLP Kapitalforvaltning har tidligere omtalt selskapet som en kandidat til «verdens verste selskap».
KLP forklarer at de er investert i selskapet som indeksforvalter, og ønsker å påvirke selskapet som eier.
Storebrand solgte seg ut grunnet bekymringer rundt produktsikkerhet og risiko for tvangsarbeid i Xinjiang, og oppgir manglende respons fra PDD Holdings som en faktor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Posten fraskriver seg ansvar for etiske vurderinger knyttet til Temu-samarbeidet, da de kun transporterer varer som allerede er produsert. Helthjem, som tidligere fraktet Temu-pakker, har et etisk rammeverk signert av Temu og utfører aktsomhetsvurderinger, men identifiserer risiko for brudd på arbeidsrettigheter og produktsikkerhet. Storebrand har trukket sine investeringer i selskapet på grunn av bekymringer om produktsikkerhet og risiko for tvangsarbeid, spesielt knyttet til Xinjiang-regionen.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
2 måneder siden
MDG ønsker at Oljefondet skal selge sine investeringer i Tesla og Temu. Rasmus Hansson i MDG mener Elon Musk opptrer skadelig og blander seg inn i politikken, og at Oljefondet bør trekke seg ut av Tesla. Ingrid Liland i MDG mener Temu utnytter folk og selger dårlige produkter produsert under uforsvarlige forhold, og viser til tester som avdekker ulovlige stoffer i produktene. MDG har tidligere utfordret finansministeren om saken, og vil ta det opp igjen med den nye finansministeren.
1 måned siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
2 måneder siden
MDG krever at Oljefondet selger sine aksjer i Tesla på grunn av Elon Musks politiske engasjement, som beskrives som ekstremt høyreradikal. Rasmus Hansson (MDG) mener Musk misbruker sin globale makt, og at Oljefondet bør ta et tydelig standpunkt. Oljefondet har tidligere avvist å trekke seg ut av Tesla basert på eierens meninger og holdninger. MDG ønsker også at Oljefondet trekker seg ut av PDD Holdings (Temu), grunnet bekymringer rundt dårlige arbeidsforhold og helseskadelige produkter.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
1 dag siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.
2 måneder siden
Netthandelselskapene Temu og Shein kommer dårlig ut i en nordisk omdømmeundersøkelse utført av Reputation And Trust Analytics. I Norge scorer også Bane Nor, Postnord og Ryanair lavt, mens Vipps, Vinmonopolet, Ikea, Tine og Flytoget har best omdømme. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere varslet tiltak for å regulere handelen fra slike nettbutikker, med mål om at produktene skal møte norske standarder. I Danmark er Nordic Waste rangert nederst etter et jordskred i 2023.
4 måneder siden
Den danske forbrukerorganisasjonen Tænk advarer mot å kjøpe visse produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu, og viser til at mange produkter ikke overholder EUs sikkerhetsstandarder. De hevder at varer fra Temu kan inneholde miljøskadelige stoffer og utgjøre fare for elektrisk støt eller brann. Tidligere har det også blitt advart mot leker fra Temu. Temu på sin side hevder å følge EUs og Norges krav, og at de kontrollerer selgere og produkter. De fjerner også produkter som ikke holder mål og stenger ute selgere med undermåls produkter.