Kreftforeningen melder at mange kvinner ikke sjekker seg for livmorhalskreft. 190 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer, og 80 000 har aldri sjekket seg.
Nå er HPV-hjemmetest tilgjengelig for alle kvinner via fastlegen. Testen er spesielt viktig for de som utsetter eller synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege.
Seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har tatt prøve før, og det er nesten dobbelt så mange HPV-funn i hjemmetestene sammenlignet med befolkningen ellers. Det understrekes at prøve hos lege fortsatt er best, men hjemmetest er et godt alternativ.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
3 måneder siden
En nyhetssak om at HPV-hjemmetest nå er tilgjengelig for alle kvinner i Norge. Over 270.000 kvinner har sjelden eller aldri tatt livmorhalsprøve, og Kreftforeningen håper at hjemmetesten vil senke terskelen for testing. Testen er enkel å utføre hjemme og like nøyaktig som hos legen. Foreløpige tall viser at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før. Livmorhalskreft kan utryddes ved regelmessig testing, og HPV-vaksine er nå en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
3 måneder siden
Foodora tilbyr nå HPV-hurtigtester levert på døren, utviklet av GetTested. Testen lover raskt svar på om man har HPV-viruset, men overlege Kathrine A. Lie og andre i fagmiljøet er sterkt kritiske. De mener testen gir en falsk trygghet, da den kun analyserer for to av 14 HPV-varianter som testes for i det offentlige helsevesenet. Kreftregisteret anbefaler ikke testen og understreker viktigheten av offentlig regulering og oppfølging. GetTested forsvarer testen med CE-merking, men understreker at den ikke erstatter det offentlige screeningprogrammet. Foodora sier de har forsikret seg om at testen er godkjent for salg i Europa.
1 måned siden
Christina Sandnes, kjent fra «Love Island», ble overrasket da hun fikk beskjed om at hennes livmorhalsprøve kanskje ikke ville bli analysert, til tross for et gratis tilbud. Hun reagerer på manglende informasjon i forkant av prøvetakingen og stiller spørsmål ved kampanjer som oppfordrer til testing. Kreftforeningen støtter Sandnes og mener helsestasjonen burde informere bedre. Helsestasjonen forklarer at alle prøver sendes inn, men at Oslo universitetssykehus prioriterer analysene basert på nasjonale retningslinjer. Kreftforeningen understreker viktigheten av regelmessig testing for kvinner mellom 25 og 69 år, men presiserer at intervallet nå er fem år på grunn av HPV-testen.
3 måneder siden
Norge har besluttet å fortsette med Cervarix som HPV-vaksine, til tross for fagmiljøets ønske om Gardasil 9. Cervarix beskytter mot de to vanligste HPV-typene som forårsaker livmorhalskreft, men gir ikke beskyttelse mot andre HPV-typer som kan føre til kreft og kjønnsvorter. Fagfolk uttrykker bekymring for at valget kan føre til at flere tilfeller av forstadier til kreft og kjønnsvorter ikke blir forebygget. De mener en mer omfattende vaksine som Gardasil 9 ville gitt bedre samfunnsøkonomisk gevinst.
2 måneder siden
En ny kreftstrategi i Norge har som mål å tilby gentesting til alle kreftpasienter. Gentester kan skreddersy behandlingen basert på pasientens genetiske profil, noe som kan gi bedre resultater og tilgang til nye behandlingsmuligheter. Kreftforeningen understreker viktigheten av å øke volumet av gentester i Norge, og ser for seg at det i fremtiden vil bli like vanlig som røntgen. Private klinikker tilbyr allerede gentester, men til en høy pris.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert en ambisiøs kreftstrategi med mål om å utrydde flere kreftformer, som livmorhalskreft, analkreft og peniskreft, innen ti år. Strategien innebærer økt satsing på screening og vaksinasjon. Kreftforeningen støtter målet, men påpeker at Norge henger etter andre land når det gjelder deltakelse i Livmorhalsprogrammet og HPV-vaksine. Pårørende og tidligere kreftpasienter er positive til initiativet, men kritiserer samtidig regjeringens valg av HPV-vaksine, og mener den ikke er den beste på markedet. Fagfolk støtter kritikken og mener vaksinevalget er i konflikt med ambisjonen om å være et foregangsland innen kreftbehandling.
4 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
3 måneder siden
En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister. Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte i 2023 at unge menn og risikogrupper skulle få gratis HPV-vaksine, men dette ble ikke prioritert i statsbudsjettet. Kreftforeningen og eksperter er skuffet over dette, og mener det er kjønnsdiskriminering da jenter har fått tilbud om gratis vaksine siden 2009, mens gutter først fikk tilbud i 2018. Det har heller ikke vært et opphentingsprogram for gutter. Helse- og omsorgsdepartementet sier at HPV-viruset rammer kvinner i større grad, men åpner for at vaksinen kan inkluderes i voksenvaksinasjonsprogrammet senere. Det er ikke et screeningprogram for menn slik det er for kvinner, og HPV-relatert kreft hos menn er økende.