Artikkelen omhandler Asma al-Assad, Syrias førstedame, som gikk fra å bli sett på som en kvinnefrigjører til å bli kalt «førstedamen fra helvete». Hun giftet seg med Bashar al-Assad i 2000, og har siden hatt en sentral rolle i hans regime.
Opprørsstyrker avsluttet nylig familiens 53 år lange styre, og de har nå søkt tilflukt i Russland. Asma ble tidligere hyllet i vestlige medier, men etter borgerkrigen i 2011 ble regimets brutalitet avslørt, og paret ble internasjonalt isolert.
Familien skal ha levd et luksusliv, samtidig som de undertrykte befolkningen og hadde tilgang til store pengesummer gjemt i utlandet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet i Syria, flyktet han og familien til Russland. En statsviter mener Assad vil leve i konstant frykt for attentat, til tross for russisk beskyttelse. Nye detaljer om Assad-familiens overdådige livsstil har kommet frem etter at opprørere stormet deres residens. Eksperter tror Assad vil leve et tilbaketrukket liv i Russland, men med tilgang til helsehjelp og noe av sin skjulte formue. Han antas å ikke gjøre et politisk comeback.
4 måneder siden
Kreml avviser rykter om at Asma al-Assad, kona til tidligere syrisk president Bashar al-Assad, ønsket skilsmisse og å forlate Russland. Tyrkiske medier meldte at hun søkte skilsmisse og planla å flykte til Storbritannia med barna, misfornøyd med livet i eksil i Moskva. Det ble også hevdet at paret eier betydelige eiendeler i Russland som var frosset. Kreml avviser også disse påstandene. Asma har hatt en aktiv rolle i Syria, administrert økonomiske fond og hatt innflytelse i internasjonale kretser. Hun har blitt omtalt både som «ørkenrose» og «førstedamen fra helvete» i ulike medier.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet i en lynoffensiv fra syriske opprørere, har detaljer om diktatorfamiliens overdådige livsstil kommet frem. Opprørere fant luksusbiler, kunst og boblebad i presidentens palass. Assad og hans familie har nå fått asyl i Russland, etter at Russland overraskende ikke kom regimet til unnsetning. Eksperter mener Assad-familien vil leve et tilbaketrukket liv i Russland, og at diktatoren trolig vil holde en lav profil for resten av livet. Hans skjebne sammenlignes med den til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj.
4 måneder siden
En artikkel fra VG avslører private bilder av Bashar al-Assads luksusliv i kontrast til det undertrykkende regimet han styrte. Bildene viser ferier, fester og svømmebasseng, mens vanlige syrere levde i fattigdom og frykt. Assads bolig i Damaskus var fylt med luksusgoder, en underjordisk bunker og en garasje med luksusbiler. Opprørere inntok boligen etter at Assad flyktet til Russland, og de fant dokumenter, møbler og personlige eiendeler. Vanlige syrere uttrykker hat mot Assad og krever at han stilles til ansvar for sine handlinger.
4 måneder siden
Syrias eksdiktator Bashar al-Assad hevder i en uttalelse fra Moskva at hans flukt ikke var planlagt, men en evakuering på oppfordring fra russiske myndigheter. Uttalelsen kommer etter at opprørere tok kontroll over Damaskus. Assad benekter å ha beriket seg selv og hevder fortsatt tilhørighet til Syria. Dette står i kontrast til avsløringer om at han fløy store mengder kontanter til Moskva og at hans familie har kjøpt luksusleiligheter der. Det er også kommet frem skildringer av regimets brutalitet og undertrykkelse.
4 måneder siden
En artikkel spekulerer i om Assad-familien skjuler seg i luksusleiligheter i Moskva, etter at de flyktet fra Syria. Antikorrupsjonsorganisasjonen Global Witness avslørte i 2019 at familien eier 18 leiligheter i «Hovedstedenes by» til en verdi av 450 millioner kroner. Leilighetene ble kjøpt gradvis fra 2013 til 2019. Verken Assad-familien eller russiske myndigheter har kommentert kjøpene, men det er bekreftet at Bashar al-Assad har fått oppholdstillatelse i Russland. Eksperter mener Russland beskytter Assad-familien mot utlevering og kan tilby bedre behandling for konen, som er syk. Assad-familiens verdier er anslått til 22 milliarder kroner.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Bashar al-Assads flukt fra Damaskus og avslører at han flere år i forveien hadde forberedt seg på en mulig flukt til Moskva. Mellom 2018 og 2019 ble det fløyet to tonn kontanter, tilsvarende nesten 2,8 milliarder kroner, til Moskva i 21 separate flyvninger. Pengene ble deponert i russiske banker. I samme periode skal Assads familie ha investert i luksuseiendommer i Moskva. Utflyttingen av kontanter skjedde samtidig som Syria opplevde stor mangel på kontanter på grunn av internasjonale sanksjoner.
4 måneder siden
Etter at president Bashar al-Assad flyktet til Russland, ble hans residens i Damaskus funnet forlatt. Soldater oppdaget private bilder som viste Assads luksuriøse livsstil, i sterk kontrast til den undertrykkelsen og fattigdommen syrere opplevde under hans styre. Opprørere plyndret boligen, som inneholdt luksusmøbler, et treningsrom og en underjordisk bunker. Vanlige syrere uttrykte sinne over kontrasten mellom Assads liv og deres egen vanskelige hverdag.
4 måneder siden
Russlands viseutenriksminister Sergei Raybkov bekreftet at Syrias tidligere leder Bashar al-Assad befinner seg i Russland sammen med sin familie. Assad ble fraktet til landet på en trygg måte, og Russland har uttalt at de ikke anerkjenner Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har utstedt en arrestordre på Assad. Assads kone, Asma al-Assad, og flere familiemedlemmer skal ha reist til Russland tidligere, og familien eier flere leiligheter i Moskva. Asma al-Assad har tidligere vært kjent som en forkjemper for kvinners rettigheter, men har også fått kreftdiagnose. Familien anslås å ha en formue på to milliarder dollar.
4 måneder siden
Syrias president Bashar al-Assad har flyktet til Russland etter at opprørerne styrtet regimet hans, som har sittet ved makten siden 1970. Dette markerer slutten på borgerkrigen som startet i 2011. Russland, som har investert betydelige ressurser i å støtte Assad, står nå overfor et stort nederlag. Landet har brukt Syria som en testarena for militærmakt og som en strategisk alliert i Midtøsten. Eksperter mener Assads fall svekker Russlands omdømme som global stormakt og kan få andre allierte til å tvile på Kremls evne til å beskytte dem. Hendelsen sammenlignes med tidligere feilgrep i russisk utenrikspolitikk.