Artikkelen omhandler de omfattende kuttene i offentlig sektor i USA, ledet av Trump og Musk gjennom Department of Government Efficiency (DOGE). Bakgrunnen er USAs store statsgjeld og økende renteutgifter, som truer landets økonomi.
Ansatte må redegjøre for sitt arbeid, og mange risikerer å miste jobben. Tiltakene beskrives som nødvendige, men møter motstand.
Investoren Jeffrey Gundlach advarer om at situasjonen må løses raskt for å unngå en økonomisk kollaps.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler USAs store budsjettunderskudd og Donald Trumps forsøk på å redusere det, med Elon Musk som rådgiver. Musk foreslår betydelige kutt, men møter skepsis fra eksperter. USA finansierer underskuddet gjennom økt gjeld, noe som skaper bekymring. Mulige løsninger som toll og endringer i innvandringspolitikken diskuteres, men økonomisk vekst anses som den beste langsiktige løsningen. Artikkelen belyser også paradokser knyttet til handelsbalansen og viktigheten av et velfungerende økonomisk økosystem.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler oppsigelsen av rundt 350 ansatte i USAs atomvåpenbyrå, National Nuclear Security Administration (NNSA), som senere ble delvis trukket tilbake etter massiv kritikk. Eksperter beskriver Trumps fremgangsmåte som ekstrem og advarer mot å kutte i offentlig sektor uten en gjennomtenkt plan, og frykter tap av viktig kompetanse. Det påpekes at Trump ønsker å redusere USAs statsgjeld ved å slanke offentlig sektor, i tråd med sine valgløfter. Samtidig understrekes det at samfunnet er avhengig av eksperter for å fungere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til USAs store statsgjeld og spekulasjoner om at Trump vurderer å misligholde deler av den. USA har verdens største gjeld, og selv om landet i teorien kan trykke mer penger, vil et mislighold skape store problemer. Et slikt grep kan føre til høyere renter, børsfall og svekket tillit til dollaren. Det spekuleres i at utenlandske obligasjonseiere kan bli tvunget til å forlenge løpetiden på sine lån, noe som i teorien vil redusere rentebetalingene. Økonomer advarer om at dette kan føre til en omfattende dollarkrise og økonomisk uro over hele verden.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt mellom Trump-administrasjonen, Elon Musk, og det amerikanske rettsvesenet. Musk og Trump har gjennomført store kutt i statsapparatet, noe som har ført til konfrontasjoner med føderale dommere som stiller spørsmål ved lovligheten av disse kuttene. Visepresident Vance har uttalt at domstolene ikke kan kontrollere presidentens makt, noe eksperter mener er et angrep på demokratiet og kan føre til en konstitusjonell krise. Musk har tatt til orde for å fjerne hele byråer fra statsapparatet. Et kommende rettsmøte skal avklare omfanget av presidentens og Musks myndighet.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler misnøye blant tidligere Trump-velgere etter omfattende jobbkutt i føderale etater, initiert av Elon Musks Department of Government Efficiency (Doge). Jennifer Piggott, en tidligere Trump-supporter, mistet jobben og angrer nå på sin stemme. Disse kuttene i finansdepartementet har skapt uro i lokalsamfunn som tidligere støttet Trump. Det har også oppstått en konfrontasjon mellom utenriksminister Marco Rubio og Elon Musk angående nedbemanning, der Musk kritiserte Rubio for manglende resultater. Under et regjeringsmøte måtte Trump gripe inn for å dempe konflikten.
2 måneder siden
Elon Musk leder DOGE-etaten, en ny avdeling opprettet av Trump for å effektivisere statsapparatet og kutte i USAs budsjett. Målet er å redusere pengebruken med 1.000 til 2.000 milliarder dollar innen 2026. Økonom Knut A. Magnussen mener dette er urealistisk, da store deler av budsjettet er bundet opp i regelstyrte velferdsordninger og rentebetalinger. For å nå målet må Musk kutte i velferd og forsvar, noe som krever godkjenning fra Kongressen, og det er usikkert om han vil få flertall for dette.
2 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps uttalelser om USAs gjeld, advarte eksperter om potensielle katastrofale følger for verdensøkonomien. Sentralt står tilliten til amerikanske statsobligasjoner, som fungerer som en grunnpilar i det globale finansielle systemet. Dersom land som Kina skulle dumpe sine obligasjoner, kan det utløse en gigantisk salgsbølge og skyte rentene i været. Financial Times påpeker at dette kan skje raskt og brutalt. Sjeføkonom Kjersti Haugland spår rentekutt fra Norges Bank, men er usikker på effekten, og frykter at Oljefondet kan tappes.
2 måneder siden
Elon Musk har gitt føderale ansatte i USA en frist på to dager for å rapportere detaljert om sitt arbeid, med trussel om oppsigelse ved manglende svar. Dette skjer etter at Donald Trump applauderte Musks arbeid med å redusere størrelsen på den føderale regjeringen. FBI-direktør og ansatte i Utenriksdepartementet har blitt bedt om å ignorere e-posten. Fagforeninger og demokratiske lovgivere reagerer kraftig, og fordømmer Musks handlinger som ulovlige og utenfor hans myndighet. Musk leder Trumps nye departement for kostnadskutt, og e-posten kommer midt i forsøk på å redusere den føderale arbeidsstyrken.
2 måneder siden
Donald Trump og Elon Musk har initiert omfattende nedskjæringer i offentlige etater i USA. Luftfartstilsynet (FAA) opplever masseoppsigelser, noe som skaper bekymring for flysikkerheten etter en dødelig flystyrt i Washington D.C. Forsvarsbudsjettet reduseres kraftig over de neste fem årene, og flere høytstående offiserer blir byttet ut. Skatteetaten må si opp over 6.000 ansatte, noe som kan resultere i tregere refusjoner og dårligere kundeservice. USAID stenger sitt hovedkontor og permitterer ansatte, noe som får konsekvenser for internasjonal bistand, inkludert Norsk Folkehjelp. Etterretningsorganisasjonen CIA er heller ikke unntatt kutt, og det er bekymring for avsløring av undercover-agenter.