En forsker advarer om sårbarhet i det norske kraftsystemet. Dette skjer etter et massivt strømbrudd rammet Spania og Portugal.
Artikkelen handler om sårbarheten i det norske kraftsystemet, ifølge forsker Kristian Solheim Thinn ved Sintef Energi. Han mener systemet er utdatert og ikke tilpasset dagens og fremtidens driftsmønster, spesielt med tanke på økt effektbehov fra for eksempel elbiler.
Thinn peker på risikoer som ising, solstormer, satellittproblemer og cyberangrep, men understreker at Norge er bedre rustet enn mange land grunnet lokalt distribuert kraft. IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener et massivt strømbrudd som på den iberiske halvøya er usannsynlig i Norge på grunn av nettets oppdeling, men ser IT-systemer som en mulig sårbarhet for store områder.
Årsaken til strømbruddet i Spania og Portugal er fortsatt uklar, med en trukket melding fra den portugisiske nettoperatøren REN.
Kristian Solheim Thinn
Torgeir Waterhouse
Sintef Energi
Dagbladet
REN
Reuters
Norge
Spania
Portugal
den iberiske halvøya
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 timer siden
Et omfattende strømbrudd rammet Spania, Portugal og deler av Frankrike. Hendelsen reiser spørsmål om beredskap og sårbarhet, også i Norge.
6 timer siden
Et massivt strømbrudd rammet Spania, Portugal og deler av Frankrike. Hendelsen vekker bekymring for om noe lignende kan skje i Norge.
1 dag siden
Et massivt strømbrudd rammet nylig Spania og deler av Portugal. Hendelsen viser hvor sårbart et moderne samfunn er uten strøm.
1 måned siden
En ny rapport fra DNV Cyber advarer om at energibransjen er spesielt utsatt for cyberangrep, noe som kan føre til strømbrudd og ramme kritiske samfunnsfunksjoner. Mange norske selskaper mangler oversikt over sikkerhetsrisikoene fra underleverandører, og nesten like mange frykter å ha blitt infiltrert uten at leverandørene har rapportert det. Kraftsektoren fremstår som et hovedmål for fremmede makter, og et angrep kan ha store konsekvenser for både Norge og Europa. Selv om NVE mener kraftbransjen jobber godt med sikring, understreker DNV Cyber behovet for økt kompetanse og bedre sikkerhetstiltak i hele forsyningskjeden.
4 måneder siden
Høyres Bård Ludvig Thorheim uttrykker bekymring for Norges beredskap mot sabotasje av kraftsystemet, og mener energiministeren har vært for passiv. Han viser til at Sverige har iverksatt tiltak som Norge mangler, som en beredskapsstyrke og gjennomgang av reservemateriell. NVE bekrefter avvik, men understreker at kraftforsyningen er robust grunnet desentralisert produksjon. Energidepartementet svarer at sikkerhet tas alvorlig, og at de har bedt NVE om å øke årvåkenheten. Thorheim mener nettselskapenes inntektsmodell ikke gir incentiv til å ha stort ekstramateriell, noe som kan være problematisk i en mer usikker verden.
3 måneder siden
Cicero-forsker Asbjørn Torvanger kritiserer norsk strømpolitikk og advarer mot konsekvensene av for rask elektrifisering. Han mener klimamålene er for ambisiøse og at dagens energisystem ikke kan levere tilstrekkelig stabil kraft. Torvanger understreker at Norge er mer avhengig av strøm enn land som bruker gass, og at kraftens verdi ligger i tilgjengelighet. Han mener man ikke kan sammenligne strøm med andre varer som laks, da mangel på strøm vil lamme samfunnet. SVs Lars Haltbrekken vil stoppe elektrifisering av oljeplattformer med landstrøm og ta saken opp i Stortinget.
1 dag siden
Spania og deler av Portugal opplevde mandag et omfattende strømbrudd. Norske myndigheter mener et lignende scenario er lite sannsynlig i Norge.
1 måned siden
Artikkelen omhandler ulike katastrofer som kan ramme Norge, vurdert av ekspert Cecilie Daae og programleder Andreas Wahl. Daae, tidligere direktør for DSB, frykter antibiotikaresistens mest, etterfulgt av digital krigføring og solstormer. Solstormer kan slå ut kraftnett og navigasjonssystemer, mens digital krigføring kan lamme samfunnskritiske funksjoner. Klimaendringer øker risikoen for flom og skogbrann. Et vulkanutbrudd kan føre til avlingssvikt og matmangel. Andreas Wahl er mest bekymret for skogbranner. Nordmenn frykter digital krigføring mest, ifølge en undersøkelse.
1 dag siden
Et massivt strømbrudd rammet store deler av den iberiske halvøy. En IT-ekspert mener hendelsen er en vekker for sårbarheten i store systemer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer forskjellene i hvordan nordiske land kommuniserer trusselen fra Russland. Svenske og finske myndigheter er mer direkte i sine advarsler enn Norge, som følger en mer avdempet linje for å unngå å skape unødvendig bekymring. En finsk analyse antyder at Russland kan angripe Norden og Baltikum tidligst i 2030, mens norske eksperter mener Russland er svekket og mer sårbar. Artikkelen understreker også viktigheten av å forbedre logistikk og transport i nord for å styrke Natos forsvarsevne. Det diskuteres også om Nato forbereder seg på feil type krig, og at hybride trusler kan være en større fare. Det konkluderes med at det er politiet, ordførerne og statsforvalterne som er de nordiske landenes førstelinjeforsvar.