Regjeringen vil innføre Norgespris og strømstøtte for de 300. 000 husholdningene i Norge som bruker fjernvarme.
Energiministeren understreker at fjernvarmekunder skal likebehandles med strømkunder, uten at det går på bekostning av fjernvarmeselskapene. Ordningen skal ligne den strømkunder har, hvor husholdninger kan velge Norgespris og betale 40 øre per kilowattime ekskludert merverdiavgift.
Kunder som velger Norgespris vil enten motta eller betale et beløp til staten, avhengig av månedlig gjennomsnittlig spotpris. Forslaget skal først sendes på høring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastpris på strøm, kalt «norgespris», men denne gjelder ikke for fjernvarmekunder. Interesseorganisasjoner som Norske Boligbyggelag og Norsk Fjernvarme reagerer sterkt på dette, da fjernvarmeprisene er knyttet til spotprisen på strøm. De mener regjeringen overser 300.000 husholdninger som bruker fjernvarme, og at dette kan føre til kroken på døren for mange fjernvarmeselskaper. Regjeringen på sin side sier de er oppmerksomme på usikkerheten, men peker på at fjernvarme bruker andre energibærere enn strøm, og at det er regulatoriske forskjeller. Fjernvarmebransjen mener de kan avlaste kraftnettet og ønsker politisk vilje til å fjerne barrierer.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
1 måned siden
Regjeringen sender detaljene for strømordningen Norgespris på høring, og det viser seg at ordningen ikke blir like gunstig som først antydet. Det innføres begrensninger på hvor mye strøm man kan bruke til fastpris, med forslag om et tak på 3000-5000 kWh per måned for boliger og 500-1500 kWh for fritidsboliger. Prisen på 50 øre per kWh skal justeres årlig fra 2027, basert på prisutviklingen. Nettselskapene skal administrere ordningen, og det legges opp til justeringer for fjernvarme for å likestille med varmepumper.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
1 måned siden
Regjeringen sender mandag ut på høring lovforslaget om en «norgespris» på strøm, som ble presentert i januar. Forslaget innebærer at alle boliger og hytter skal tilbys strøm til fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms. Regjeringen håper lovforslaget blir vedtatt før sommeren, slik at ordningen kan tre i kraft 1. oktober. Etter lanseringen har det kommet spørsmål om ordningen, blant annet knyttet til kostnader. En rapport anslår at ordningen vil koste staten 11,5 milliarder kroner i 2026, og at den kan føre til økt strømforbruk og dyrere strøm for næringslivet. Forslaget har også skapt bekymring i flere bransjer.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterer detaljene i den nye strømordningen «Norgespris», som gir en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig fra 2027. Regjeringen vurderer et forbrukstak og sender forslaget på høring, der de foreslår ulike tak for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder kundene ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Regjeringen har ikke bestemt hvordan ordningen skal fungere for de med fjernvarme. Målet er at ordningen trer i kraft 1. oktober og varer til slutten av 2029.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert et forslag om en ny strømprismodell som gir forbrukerne valget mellom dagens strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kWh, samt redusert moms på nettleie. Forbrukerøkonomer er positive til forslaget, og mener det vil skape forutsigbarhet i strømregningen, spesielt for husholdninger i Sør-Norge. Analytikere påpeker at fastprisen er gunstig sammenlignet med dagens markedspriser, men advarer om at det kan redusere insentivet for strømsparing og potensielt føre til høyere spotpriser. Det er også usikkerhet knyttet til ordningens langsiktige stabilitet og konsekvenser ved regjeringsskifter.