En rekke hendelser med skadde undersjøiske kabler i Østersjøen har skapt bekymring. Et lasteskip er mistenkt for sabotasje, og en ekspert mener at et mønster peker mot Russland.
Disse hendelsene skjer i en kontekst der Russland er under press i Ukraina-krigen. Norge er også utsatt, som et viktig land for Nato og energileverandør.
Eksperten mener at hybridtrusler har fått en mer fysisk dimensjon i 2024, og at Nato er satt sjakk matt i denne formen for lavintensitetskrig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ekspert mener Russland utnytter havretten ved å stå bak en rekke kabelbrudd i Østersjøen. Det har vært et tosifret antall kabelbrudd på under to år, noe som skaper uro og frykt. Et norsk skip ble ransaket, men politiet fant ingen bevis for sabotasje. Eksperter mener at Russland tester grensene for hva de kan gjøre uten å provosere frem en militær reaksjon fra NATO. De sivile skipene som brukes til sabotasje, har gått under radaren fordi de driver lovlig kommersiell virksomhet. Kabelbruddene kan skape problemer for datatrafikken og destabilisere samfunnet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler fire mulige sabotasjehendelser mot rørledninger og kabler i Østersjøen. Finsk politi har beslaglagt et anker fra et oljefartøy, som er mistenkt for den siste hendelsen. NATO er bekymret for disse angrepene på kritisk infrastruktur og koordinerer mulige reaksjoner. Eksperter understreker viktigheten av å undersøke hver hendelse grundig før man peker ut skyldige, og advarer mot å automatisk skylde på Russland. Det er usikkert om Russland står bak alle hendelsene, men det er viktig å være forberedt på mulige trusler og styrke beredskapen.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at Russland øker sin sabotasjeaktivitet i Europa, og at også Norge kan bli rammet. Det rapporteres om en rekke mistenkelige hendelser som kan knyttes til russiske hybridangrep, spionasje og påvirkningsoperasjoner. Sabotasjen omfatter alt fra fysiske angrep, som å kutte kabler, til cyberangrep og propaganda. Eksperter mener at Russland er mer desperate og risikovillige, og at de rekrutterer folk fra radikale grupper og kriminelle for å utføre sabotasje. Nordmenn oppfordres til å være forberedt på strømbrudd og kommunikasjonsutfall, og til å være kildekritiske.
3 måneder siden
Sikkerhetstjenestene i flere Nato-land mener nå at kabelbruddene i Østersjøen trolig skyldes uhell og dårlig sjømannskap, ikke sabotasje. Tidligere har det vært mistanke om at Russland sto bak, men etterforskningen har ikke funnet bevis for dette. En mer sannsynlig forklaring er at dårlig vedlikeholdte skip i Russlands «skyggeflåte» har forårsaket skadene. Et tankskip ble tatt i arrest etter en hendelse der en strømkabel ble skadet, og et anker ble funnet i et langt slepespor på havbunnen. Finsk politi leder etterforskningen, men har ikke funnet bevis for at skadene var tilsiktet.
3 måneder siden
En norsk ekspert hevder at Russland står bak en rekke hybride angrep mot europeiske Nato- og EU-land. Disse angrepene inkluderer sabotasje mot infrastruktur, cyberangrep og desinformasjon. Eksperten påpeker at Nato og EU så langt ikke har klart å gi et effektivt svar på disse truslene. Det diskuteres om Vesten skal svare med samme mynt, for eksempel gjennom cyberangrep, men dette kan føre til eskalering. Nato som allianse vil ikke svare med hybride virkemidler, men enkelte medlemsland kan gjøre det. Hybride angrep kan utløse artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som betyr at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
2 måneder siden
En rekke undersjøiske rørledninger og kabler i Østersjøen har fått skader de siste årene. Artikkelen kartlegger hendelsene og etterforskningen.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
21 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
4 måneder siden
Russland mistenkes for å gjennomføre omfattende hybridangrep mot vestlige land, inkludert sabotasje og påvirkningsoperasjoner. Vestlige myndigheter velger i noen tilfeller å hemmeligholde angrep for å unngå panikk i befolkningen. Eksperter uttrykker bekymring for Europas sårbarhet, spesielt mot angrep på kritisk infrastruktur. Den amerikanske Helsingforskommisjonen har identifisert rundt 150 mistenkte russiske hybridkrigsoperasjoner i NATO-land, og konkluderer med at sabotasjeaksjoner har økt. Hybrid krigføring kombinerer tradisjonell krigføring med sabotasje, hacking og spredning av falske nyheter. Russland mistenkes for å bruke dette for å påvirke politikk i vestlige land.