Politiet har bedt Færder kommune om å vurdere sikkerhetsaspekter ved et planlagt asylmottak på Mågerø, grunnet nærhet til kongehytta. Slottet ønsker ikke å delta i prosessen.
Mågerø Utvikling AS planlegger å huse inntil 260 asylsøkere i et tidligere militæranlegg fra 1. april, og viser til unntaksbestemmelser i plan- og bygningsloven grunnet situasjonen i Ukraina.
Kommunen behandler nå søknaden om bruksendring. Lokal velforening har uttrykt bekymring for manglende infrastruktur og hva de asylsøkere skal gjøre på Mågerø.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politiet har bedt Færder kommune om å vurdere sikkerheten rundt kongehytta på Mågerø i forbindelse med planene om å etablere et asylmottak i nærheten. Eiendomsutvikleren Mågerø Utvikling AS ønsker å bruke et tidligere militæranlegg til å huse inntil 260 asylsøkere, mens de venter på tillatelse til å bygge luksushytter på tomten. UDI har tildelt kontrakt til et selskap for å drive mottaket, men lokale beboere er bekymret for konsekvensene av et så stort asylmottak i et lite lokalsamfunn. Kommunen behandler nå saken som en søknad om bruksendring.
2 måneder siden
Saken om etablering av et asylmottak for inntil 260 asylsøkere på Mågerø, like ved kongehytta, har ført til at PST er involvert, og politiet er bekymret for sikkerheten. Færder kommune behandler søknaden om bruksendring raskt, samtidig som lokalbefolkningen er urolig for mottakets størrelse og manglende muligheter for integrering. Selskapet Mågerø Utvikling AS, som opprinnelig hadde planer om å bygge hytter på området, leier nå ut til asylmottak på grunn av forsinkelser i byggeprosessen og behov for inntekter.
2 måneder siden
Planene om å etablere et asylmottak ved kongehytta på Mågerø i Færder kommune er skrinlagt. Corvita Care AS, som hadde fått kontrakt for å drive mottaket, trekker seg etter at kommunen avslo søknaden om bruksendring. Planene om å etablere et asylmottak for opptil 260 personer møtte sterk motstand fra lokalbefolkningen, og politiet og PST uttrykte bekymring for sikkerheten. Selskapet hadde søkt etter 24 ansatte, men har nå informert søkerne om avslaget. Corvita Care, som kjøpte eiendommen i 2022, venter fortsatt på godkjenning for å bygge luksushytter i området.
2 måneder siden
Svenske myndigheter, spesielt Ystad kommune, forbereder seg på å ta imot beboere fra den danske øya Bornholm i tilfelle et russisk angrep. Denne beredskapsplanen kommer som en reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina og frykt for at Putin kan rette oppmerksomheten mot strategisk viktige øyer i Østersjøen. Planene innebærer å skaffe overnattingsmuligheter for Bornholms befolkning. Lokalpolitikere på Bornholm reagerer kraftig på at de ikke er blitt informert om planene fra verken svenske eller danske myndigheter, og kritiserer den manglende kommunikasjonen.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse viser at norske myndigheter mangler oppdaterte planer for å evakuere befolkningen i Øst-Finnmark, nær grensen til Russland. Innbyggere frykter hva som vil skje dersom situasjonen tilspisser seg, spesielt med tanke på Russlands manglende respekt for folkeretten i Ukraina. Eksperter understreker at sivile i konfliktområder kan hindre Forsvarets arbeid, og at en rask evakuering derfor er nødvendig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber med en nasjonal konseptplan, men Sivilforsvaret i Øst-Finnmark venter fortsatt på konkrete ordre fra overordnet nivå. Forsvarssjefen understreker viktigheten av en klar og tydelig evakueringsplan for å unngå kaos.
4 dager siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen krever at planene om en ny stor sprengstofffabrikk på Hurum stoppes. Regjeringen har lansert et mulighetsstudie sammen med Chemring Nobel for å øke produksjonen av militært sprengstoff som følge av krigen i Ukraina. Planene innebærer å sperre av et 4,4 kvadratkilometer stort skogsområde nær eksisterende fabrikk. Lokalbefolkning og miljøvernere reagerer sterkt, og lokalpolitikere mener prosessen har vært udemokratisk. Martinussen kritiserer at andre aktuelle steder ikke er vurdert grundig, og frykter naturødeleggelser og økte utslipp i Oslofjorden. Forsvarsdepartementet avviser at lokaliseringen er endelig, og understreker at miljøhensyn inngår i vurderingene. Politikerne er splittet, der noen prioriterer nasjonal sikkerhet fremfor miljøhensyn, mens andre krever grundigere utredninger før beslutning.
1 måned siden
Politiet i Nordland har registrert en markant økning i sikkerhetstruende hendelser siden Ukraina-krigen, med totalt 650 registrerte hendelser. Dette har ført til at politiet omprioriterer ressurser for å styrke bemanningen og håndtere den økende mistenkelige aktiviteten. Politiet er bekymret for en overgang til mer synlige og forstyrrende handlinger, som mistenkelige eiendomskjøp og droneaktivitet nær kritisk infrastruktur. De ser også en økning i aktivitet langs kysten med større båter, spesielt om sommeren, og advarer mot å være naive overfor økningen i turisme fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Politiet understreker behovet for en langsiktig plan for å møte disse utfordringene.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.