Antallet hunder og katter som ble chipmerket i Norge falt betydelig i 2023, med en nedgang på 21 prosent sammenlignet med rekordåret 2021. Nedgangen er størst for hunder, mens antall katter holder seg relativt stabilt.
Markedssjef i DyreID, Sasja Rygg, mener nedgangen skyldes at folk har mindre tid til dyrehold, ikke bare økte kostnader. De mest populære navnene er fortsatt Milo og Luna for hunder, og Simba og Luna for katter.
Blandingsraser og huskatter er mest populære, mens Border Collie, Golden Retriever og Labrador Retriever er de mest populære rasehundene. Rygg understreker viktigheten av å velge en rase som passer eierens livsstil og energinivå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
12 dager siden
DyreID melder om økt levealder for hund og katt, noe som fører til en forventet eldrebølge blant kjæledyr. Rapporten viser også en markant økning i antall kjæledyr anskaffet under pandemien, som nå vil nå senioralder samtidig. En undersøkelse anslår at det finnes over 1,2 millioner hunder og katter i norske hjem. De vanligste navnene er Luna og Milo for hunder, og Luna og Simba for katter.
3 måneder siden
Golden retriever er den mest populære hunderasen i Norge i 2024, ifølge Norsk Kennel Klub (NKK). Border collie, som tidligere var mest populær, er nå på andreplass. Golden retriever beskrives som en vennlig, lettdressert og aktiv familiehund. Labrador retriever, som ofte brukes som førerhund, er på tredjeplass, etterfulgt av cocker spaniel og engelsk setter. NKK opplyser at de mest populære rasene er aktive og robuste, noe som gjenspeiler nordmenns turglede. Totalt registrerte NKK 24.915 hunder i 2024, og det antas at rundt 40.000 hunder ble født i Norge i fjor.
12 dager siden
Forventet levealder for hunder og katter i Norge har økt, noe som varsler en potensiell «eldrebølge» blant kjæledyr. Ifølge DyreID skyldes økningen bedre helse, forebyggende tiltak som tannhelse og vaksinasjon, samt populariteten til små hunderaser. Under pandemien økte antallet kjæledyr kraftig, og disse dyrene er nå i en alder som vil bidra til en økning i gjennomsnittsalderen fremover. En undersøkelse viser at det er over 1,2 millioner hunder og katter i norske hjem.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjellsbehandlingen av katter og hunder i Norge, og argumenterer for at katter ofte blir ansett som mindre verdifulle kjæledyr. Katter dumpes oftere, ID-merkes sjeldnere, og får sjeldnere veterinærbehandling og forsikring sammenlignet med hunder. Til tross for et stort antall katter i Norge, lever mange som hjemløse og dør årlig. Artikkelen kritiserer manglende tiltak for å bedre katters velferd, og peker på artssjåvinisme som en underliggende årsak til at katter ikke får samme omsorg som hunder. Den konkluderer med at alle dyr bør behandles med respekt og egenverdi.
2 måneder siden
Antallet ledige stillinger i Norge har hatt et markant fall. Fra første kvartal 2023 til utgangen av 2024 gikk antallet ned fra 128 000 til 88 500. Nedgangen er størst innen helse-, pleie- og omsorgstjenester, hvor antallet ledige stillinger nesten ble halvert i løpet av 2024. Selv om nivået fortsatt er høyt i et historisk perspektiv, viser tallene en tydelig nedadgående trend. Statistisk sentralbyrå (SSB) påpeker at man må tilbake til starten av 2021 for å finne et lignende lavt nivå av ledige stillinger.
3 måneder siden
Oslo Børs viser nedgang for første gang i år, hovedsakelig på grunn av fall i shippingaksjer. Shippingindeksen er ned 2,1 prosent, med flere store rederier som opplever kursfall. Oljeprisen holder seg stabil, mens enkelte aksjer som Equinor og Aker BP opplever endringer i anbefalinger fra meglerhus. Lakseoppdretteren Bakkafrost rapporterte høyere slaktevolum enn analytikerne forventet i fjerde kvartal, men lavere enn selskapets egne forventninger for hele 2024. I tillegg har Wenaasgruppen akseptert et bud på Belships, og Seacrest Petroleo har startet en voldgiftssak mot Petrobras.
4 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, i en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Tiltakene skal sikre at dyreeiere har nødvendig kompetanse og hindre impulskjøp av dyr. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men eksisterende eiere får beholde sine dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å styrke dyrevelferden i Norge.
2 måneder siden
SSB rapporterer om en markant nedgang i byggeaktiviteten. Antall igangsettingstillatelser for nye boliger har falt til det laveste nivået siden 1993, med en nedgang på 18 prosent fra 2023 til 2024. Dette vil føre til færre ferdigstilte boliger i årene som kommer. Antall fullførte boliger har også gått ned, med 14 prosent, og er det laveste siden 2011. Nedgangen i igangsettingstillatelser er mest markant i Telemark, Agder og Finnmark, hvor fallet først viser seg i 2024.