Regjeringen Støre har kunngjort at FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) vil bli innlemmet i norsk lov. Statsministeren understreker at dette er et viktig signal om rettigheter og likeverd.
Konvensjonen skal sikre at personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sine menneskerettigheter, inkludert retten til å bestemme eget bosted. Avsløringer om ulovlige flyttinger har satt fokus på sårbarheten til denne gruppen.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fremhever at dette er en viktig seier for Norges Handikapforbund. Kommunesektorens organisasjon (KS) har uttrykt bekymring for at kommunene mangler ressurser til å følge opp kravene som vil følge av lovfestingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
6 dager siden
Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng varsler en omstillingskommisjon for å redusere det omfattende statlige styringstrykket på norske kommuner. Kommunene opplever et tungt regelverk med mange lover, forskrifter og tilsyn som binder opp ressurser. Byrådsleder i Bergen, Christine Meyer (H), kritiserer regjeringen for manglende prioritering og ber om mer sunn fornuft i ressursbruken, spesielt fordi tid og midler går til enkeltvedtak på bekostning av tjenester til barnehagebarn og elever. KS-leder Gunn Marti Helgesen uttrykker skepsis til nok en kommisjon og advarer mot at dette ikke må bli en sovepute, da mange tidligere utredninger har pekt på de samme utfordringene. Omstillingskommisjonen skal levere sin første rapport før jul med mål om å frigjøre ressurser og gi kommunene større handlingsrom.
1 måned siden
Rullestolbruker Monica Haugen er bekymret for at Totalberedskapsmeldingen ikke nevner funksjonshemmede, en gruppe som utgjør 18% av befolkningen. Hun etterlyser konkrete tiltak som tilgang til nødaggregat og mener funksjonshemmede må inkluderes i beredskapsplaner. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker kommunenes ansvar for å bistå funksjonshemmede i krisesituasjoner. Sandra Borch (Sp) sier alle kommuner skal ha beredskapsråd som ivaretar funksjonsnedsatte, men erkjenner at totalberedskapsplanen ikke er i mål, men understreker at ingen er glemt.
18 dager siden
Stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen inviterte Team Pølsa til Stortinget for å dele sine historier om å leve med funksjonsnedsettelser. Møtet gjorde inntrykk, og Sem-Jacobsen er nå enda mer oppsatt på å jobbe for at Grønkjær skisenter skal bli et nasjonalt parasenter. Hun planlegger å ta familie- og kulturkomiteen med dit for å vise dem arbeidet som gjøres. Sem-Jacobsen kjemper også for at FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inkorporeres i menneskerettsloven, noe som vil kreve økte ressurser i kommunene.
1 måned siden
Et FN-organ anbefaler at samer får økte rettigheter gjennom endringer i norsk lov, inkludert vetorett i utbyggingssaker for å sikre deres samtykke. Reineier Máret Elle Varsi Kemi uttrykker håp om at staten vil lytte, da reindriften kjemper mot flere kraftprosjekter. Samerådet støtter FNs anbefalinger og mener norsk lovverk ikke ivaretar samers rettigheter godt nok. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng avviser imidlertid at samene vil få vetorett, men sier at rapporten skal diskuteres videre.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
18 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.