Artikkelen utforsker hvordan bloggere og influencere utvikler seg fra profiler i sosiale medier til bedriftseiere, og de utfordringene som følger med. Den svenske influenceren Matilda Djerf er et eksempel på en som har fått kritikk for dårlig behandling av sine ansatte.
Influensermarkedsføring er en milliardindustri, men det er viktig med tydelig merking av reklame og bevissthet rundt rollen som forbilder. Flere norske influencere har lykkes med å bygge store virksomheter, men kontroverser kan påvirke merkevaren.
Likevel kan feiltrinn også styrke merkevaren på sikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den svenske influenseren Matilda Djerf, kjent for sin klesstil og sitt hår, anklages for dårlig ledelse i sitt klesmerke Djerf Avenue. Ansatte rapporterer om et dårlig arbeidsmiljø med skriking og nedsettende kommentarer. Djerf og daglig leder har uttalt at de tar kritikken alvorlig. Artikkelen stiller spørsmål ved om Djerfs image vil ta skade, da hennes popularitet hovedsakelig er basert på estetikk, og om fansen vil forvente mer enn et velpleid ytre. Det påpekes at kombinasjonen av å være influenser og gründer kan skape utfordringer med personalhåndtering.
1 måned siden
Artikkelen ser tilbake på bloggens 20-årige historie i Skandinavia, med fokus på «rosabloggere» og deres innflytelse. Den beskriver hvordan bloggere som «Blondinbella» inspirerte en generasjon unge jenter til å dele sine liv på nettet, og hvordan dette utviklet seg til en profesjonell influenserbransje. Artikkelen belyser kritikken mot bloggere for å fremme overfladiskhet og kroppspress, men anerkjenner samtidig deres rolle i å åpne for diskusjoner om feminisme og identitet. TV-serien «Bloggerne» trekkes frem som et eksempel på hvordan bloggere fikk en bredere plattform og ble en del av populærkulturen. Avslutningsvis konstateres det at bloggere har utviklet seg til influensere på sosiale medier, men at utfordringene knyttet til markedsføring og kommersialisering fortsatt er aktuelle.
1 måned siden
Den svenske influenceren Bianca Ingrosso er under granskning for gjentatte brudd på markedsføringsloven. Konsumentverket har tidligere påpekt mangelfull reklameidentifisering i Ingrossos innlegg på sosiale medier, spesielt knyttet til produkter fra hennes egne selskaper som Caia Cosmetics og Mino Market. Til tross for tidligere kritikk har Ingrosso fortsatt å publisere innlegg uten tydelig annonsmerking. Konsumentverket vurderer nå å ta saken videre til Konsumentombudsmannen, som kan bringe den for retten. Ingrossos selskaper har fått en frist for å svare på anmerkningene.
4 måneder siden
Moteselskapet Djerf Avenue, grunnlagt av influenseren Matilda Djerf, kritiseres for et dårlig arbeidsmiljø. Ansatte beskriver mobbing, psykisk terror og nedsettende kommentarer. Flere har opplevd angst og søvnproblemer. Djerf har et eget toalett som ansatte ikke får bruke. Selskapet tar kritikken alvorlig og har iverksatt tiltak som anonyme undersøkelser, varslerfunksjon og ekstern psykolog. Djerf beklager og sier hun vil ta ansvar for å skape en bedre kultur. Hun kjenner seg ikke igjen i alle anklagene, men ser dette som en mulighet for forbedring.
6 dager siden
Svenske Konsumentverket har åpnet tilsynssaker mot rundt 50 kjente influencere og deres selskaper, inkludert Bianca Ingrosso, Jocke og Jonna Lundell, Therese Lindgren og Matilda Djerf. Granskningen retter seg mot manglende tydelig merking av reklameinnhold i sosiale medier. Jurist Maja Rogemyr i Konsumentverket påpeker at mange influencere ikke følger loven om reklamemerking, noe som er spesielt bekymringsfullt fordi de har stor påvirkning på barn og unge. Flere selskaper eid av influencere har mottatt brev fra myndighetene som en del av undersøkelsen.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvordan influensere på sosiale medier påvirker folks kjøpsbeslutninger, ofte uten at folk er klar over det selv. En forsker mener at influensere definerer trender og at folk internaliserer budskapene deres. Artikkelen viser hvordan anbefalinger fra influensere som Sophie Elise Isachsen har ført til økt salg for lokale bedrifter og en forfatter. Undersøkelser viser at unge mennesker er mest mottakelige for denne påvirkningen, og at autentisitet er viktigere enn betalt reklame for å skape engasjement og øke salget.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
22 dager siden
Den svenske influenseren Matilda Djerf anklages for plagiat etter lanseringen av sin nye kolleksjon. Bildene fra Djerf Avenue, som viser Djerf liggende i et stort skjell, er svært like bildene til merket Slip Silk Pillowcase fra tidlig 2024. Djerf Avenue har innrømmet å ha blitt inspirert av bildene, men motejournalist Emily Dahl mener likheten er så stor at det er vanskelig å kalle det inspirasjon og omtaler det som uetisk. Djerf har tidligere mottatt kritikk for dårlig arbeidsmiljø.
4 måneder siden
Den svenske influenseren og motegründeren Matilda Djerf beklager etter anklager om dårlig arbeidsmiljø i hennes selskap, Djerf Avenue. I et innlegg på Instagram uttrykker hun anger for å ha såret eller sviktet ansatte. Hun innrømmer at hun under stress og naivitet har sviktet som leder. Avisen Aftonbladet har snakket med elleve ansatte som beskriver en hverdag preget av «psykisk terror», med offentlig utskjelling, favorisering og nedlatende kommentarer. Flere ansatte har opplevd søvnproblemer, angst og gråteanfall. Djerf sier hun er innstilt på å forbedre seg.
13 dager siden
Artikkelen utforsker ulike perspektiver på åpenhet rundt kosmetiske inngrep og hvordan det påvirker utseendepress. Lene Angelica Nilsen Berg deler sine erfaringer og begrunner sin åpenhet med et ønske om å presentere et realistisk bilde, særlig for unge. Professor Ingela Lundin Kvalem nyanserer debatten ved å påpeke at åpenhet også kan bidra til økt press. Berg har selv hatt negative erfaringer med visse inngrep og har valgt å ikke inngå reklameavtaler med klinikker.