FNs øverste domstol starter høringer om Israels nødhjelpsblokade til Gaza. Prosessen vurderer om Israel bryter folkeretten.
FNs øverste domstol, Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag, starter torsdag fem dager med rettslige høringer. Domstolen skal vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Høringene skjer etter et initiativ fra Norge som ble lagt frem i FNs hovedforsamling i desember.
Et stort flertall stemte for det norske forslaget, mens Israel og USA stemte imot. Prosessen i Haag begynner med presentasjoner fra FN og palestinske representanter, etterfulgt av innlegg fra over 30 land, inkludert Norge, USA, Kina, Frankrike og Saudi-Arabia.
Artikkelen nevner også at Israel stanset nødhjelpsleveranser til Gaza 2. mars, etter en periode med våpenhvile og deretter gjenopptatt krigføring.
FN
Den internasjonale domstolen (ICJ)
FNs hovedforsamling
Hamas
Gaza
Haag
Nederland
USA
Kina
Frankrike
Saudi-Arabia
Norge
Israel
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 timer siden
FNs øverste domstol vurderer denne uken om Israel bryter folkeretten. Domstolen ser på anklager om at Israel hindrer nødhjelp til Gaza.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk resolusjonsforslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) om å vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Forslaget, som ble vedtatt med klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt. Norske diplomater har jobbet for dette siden oktober. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at verden ikke vil akseptere at Israel blokkerer humanitær hjelp. Utenriksminister Espen Barth Eide peker på de alvorlige konsekvensene for palestinere dersom UNRWA må stenge.
4 måneder siden
Norge arbeider for å få FNs domstol til å vurdere lovligheten av Israels forbud mot UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Forbudet, som trer i kraft i januar, kan lamme hjelpearbeidet i Gaza. Israel hevder UNRWA er infiltrert av Hamas, mens Norge mener forbudet bryter folkeretten. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at UNRWA er avgjørende for nødhjelp i Gaza og at et forbud vil ramme befolkningen hardt. De fleste partiene på Stortinget støtter Norges initiativ, men Frp mener forbudet er uproblematisk og at det ikke er vits i å bruke tid på en domstolsbehandling.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk forslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Resolusjonen, som ble vedtatt med et klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt for å sikre at palestinerne får tilstrekkelig nødhjelp. Norske diplomater, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, har jobbet aktivt for å få støtte til forslaget siden oktober. Norges FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested understreker viktigheten av å stå opp for folkeretten.
4 måneder siden
FNs generalforsamling har vedtatt et norsk forslag om å be FNs generalsekretær om en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt for å sikre nødhjelp til palestinske områder. Forslaget ble vedtatt med 137 stemmer for, 12 mot, og 22 avsto fra å stemme. USA var blant de kritiske, og mente forslaget kunne bremse fredsforhandlinger. Forslaget kommer i kjølvannet av Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som har blitt kritisert for å begrense nødhjelp. Humanitære organisasjoner anklager Israel for å hindre mat og medisiner fra å nå Gaza, og krever at landet holdes ansvarlig.
1 måned siden
Israel har stanset nødhjelpssendinger til Gaza med begrunnelsen at Hamas nekter å forlenge våpenhvilen. Utenriksminister Espen Barth Eide og flere nødhjelpsorganisasjoner advarer om de alvorlige humanitære konsekvensene dette vil ha. Norsk Folkehjelp påpeker at Israels handling er et brudd på folkeretten og at de ignorerer pålegg fra Den internasjonale domstolen. Røde Kors understreker at nødhjelpen som har kommet inn hittil, kun er en liten del av det totale behovet. Hamas anklager Israel for utpressing og for å sabotere våpenhvilen, og ber om internasjonalt press for å opprettholde avtalen. Våpenhvileavtalen omfatter løslatelse av gisler og fanger, samt israelsk tilbaketrekning fra Gaza.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
15 dager siden
FNs menneskerettskontor har publisert en uttalelse som uttrykker bekymring for at Israels handlinger i Gaza gjør det vanskelig for palestinere å eksistere som en gruppe. Uttalelsen beskriver hvordan sivile blir tvangsflyttet og angrepet i områder som skulle være trygge. Jusprofessor Jo Stigen mener beskrivelsen ligner på et folkemord, selv om FN ikke direkte anklager Israel for dette. Israel avviser anklagene og hevder de kun angriper militære mål. Folkerettsforsker Cecilie Hellestveit mener FNs uttalelse indikerer at Israels handlinger kan etterforskes som utrydding, som er et stort steg nærmere folkemord.
3 måneder siden
Israel og Hamas har inngått en avtale om løslatelse av israelske gisler og palestinske fanger. Den israelske regjeringen skal møtes fredag for å godkjenne avtalen. Det har vært anklager om at Hamas forsøkte å endre deler av avtalen, noe Hamas avviser. Våpenhvilen trer i kraft søndag dersom avtalen godkjennes, og det skal senere forhandles om en endelig slutt på krigen. Siden krigen startet 7. oktober 2023, har over 46.000 mennesker blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, og store deler av området er lagt i ruiner.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.