Kokain har blitt et økende problem i norsk idrett, med en markant økning i antall dopingsaker de siste årene. I 2024 var 12 av 32 dopingsaker relatert til kokain, en fortsettelse av en negativ trend.
Antidoping Norge ser en sammenheng mellom økt kokainbruk i samfunnet generelt og i idrettsmiljøer, og er bekymret for at mange utøvere ikke er klar over at kokain står på dopinglisten. Treningsinfluenser Kasper Kvello mener normaliseringen av kokainbruk er et problem, og at mange utøvere på lavere nivåer ubevisst bryter dopingreglementet.
Antidoping Norge oppfordrer foreldre og idrettsledere til å være oppmerksomme på problemet, da kokain kan føre til utestengelse fra idrett.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.
3 måneder siden
Romerikes Blad avdekket utbredt kokainbruk på utesteder i Lillestrøm og Jessheim gjennom hurtigtester på toaletter. Spor av kokain ble funnet på de fleste testede toaletter, noe som bekymrer både utestedene og politiet. Utestedene opplever at kokainbruken fører til mindre alkoholsalg, økt aggresjon og risiko for prikker ved skjenkekontroll. De etterlyser mer politi tilstedeværelse og samarbeid for å håndtere problemet. Politiet bekrefter en økning i kokainbruk og lover å øke sin tilstedeværelse, men understreker at utestedene har hovedansvaret for gjestene. Kokainbruken ser ut til å være et samfunnsproblem som rammer alle aldersgrupper.
19 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) fant kokain eller spor av kokain i nesten 20 prosent av rusprøvene de tok i 2023. Andelen positive prøver har doblet seg siden 2021. UP-sjef Knut Smedsrud uttrykker bekymring og understreker at rus er en hovedårsak til alvorlige trafikkulykker. Trygg Trafikk påpeker at kokainbruk fører til økt risikovillighet i trafikken. Kokain påvises nå i alle politidistrikter.
1 måned siden
En undersøkelse av avløpsvann i europeiske byer viser en markant økning i kokainbruk i Oslo. Nivåene er nesten tre ganger høyere enn målingene fra 2018-2020, og er høyest i Skandinavia. Samtidig ligger Norge høyt i Europa når det gjelder amfetaminbruk. Helsedirektoratet og helseministeren uttrykker bekymring for utviklingen og planlegger å iverksette forebyggende tiltak, spesielt rettet mot unge. Undersøkelsen bekrefter en europeisk trend med økt kokainbruk, ifølge eksperter.
2 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
19 dager siden
En ny studie viser økt kokainbruk blant russ, særlig på skoler med utpreget festkultur. Enkelte russebusser har egne budsjetter for kokain, og press for å delta kan føre til utestengelse. Samtidig inneholder mange russesanger referanser til narkotika, noe som kan bidra til normalisering. Russerepresentanter mener at rusmidler bør diskuteres tidligere i skolen for å øke bevisstheten om de negative konsekvensene.
1 måned siden
En ny studie viser at foreldre er mer bekymret for kokainbruk enn alkoholbruk blant sine tenåringer. Alkovettorganisasjonen Av-og-til påpeker at alkohol fortsatt er et utbredt rusmiddel blant unge, og at alkohol ofte er involvert når ungdom eksperimenterer med tyngre stoffer som kokain. Undersøkelsen viser at mange foreldre snakker med barna sine om alkohol, men Av-og-til oppfordrer til å ta en bredere samtale om rusmidler og konsekvenser. De viser til at selv om kokainbruken har økt, er alkohol fortsatt det vanligste rusmiddelet blant unge.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret for økende utenforskap og rusbruk blant ungdom i russetiden, og forteller om tilfeller der ungdommer blir ekskludert fra russebussen for å ikke bidra til narkotikakjøp. Nordtun mener utviklingen har akselerert og ser det som et symptom på et samfunn som prioriterer individ fremfor fellesskap. Tiltak som vurderes inkluderer å begrense kommersielle aktører og russebussene, samt å flytte eksamen tidligere. Forslagene har møtt motstand, og Nordtun understreker viktigheten av at foreldre tar ansvar og vurderer hva som er best for elevenes lærings- og skolemiljø.
3 måneder siden
En markant økning i antall familier som søker økonomisk støtte for å la barna delta i idrett, bekymrer idrettslag over hele landet. Høyere renter, strømpriser og matkostnader gjør det vanskeligere for mange å betale for idrettsaktiviteter. I Trondheim har antall søknader økt med 39 prosent på ett år, og i Stavanger trenger nå én av ti familier hjelp, mot én av tolv for to år siden. Idrettslagene har blitt flinkere til å informere om støtteordninger, men økningen skyldes hovedsakelig de økte levekostnadene. Idrettspresidenten understreker at dette er en av de viktigste sakene for norsk idrett, og at de jobber for å sikre at alle barn skal ha mulighet til å delta.
7 dager siden
Treningsinfluenser Kasper Kvello advarer om at «bulk & cut»-trenden sprer seg blant barn og unge, og at mange er mer syke enn folk tror. Han får mange spørsmål fra unge, særlig gutter på 12-13 år, om hvordan de kan miste fett og bygge muskler. Kvello understreker at trening er sunt, men at det blir problematisk når det utvikler seg til en spiseforstyrrelse som går utover andre deler av livet. Han peker på tegn som isolasjon, ekstrem kontroll over kosthold og trening. Stortingsrepresentant Mani Hussaini uttrykker bekymring for at mange unge eksperimenterer med kroppen uten tilsyn, noe som kan være farlig. Kvello mener dagens ungdom opplever et sterkere kroppspress, forsterket av sosiale medier, sammenlignet med tidligere generasjoner.