Artikkelen analyserer den politiske dynamikken i Tyskland og Norge. I Tyskland opplever AfD (Alternativ für Deutschland) økt støtte, mens CDU/CSU kritiseres for å bryte valgløfter i den nye koalisjonsavtalen.
AfD anklager koalisjonen for å føre en for liberal innvandringspolitikk og ser muligheten for å overta kanslerkontoret. Samtidig sliter FrP i Norge med fallende oppslutning, og Sylvi Listhaug forklarer dette med en urolig verden.
Artikkelen diskuterer også hvorvidt Donald Trumps handelspolitikk kan få negative konsekvenser for AfD, men foreløpig ser ikke partiet ut til å tape støtte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende støtten til det høyreradikale partiet AfD i Tyskland, og hvordan dette påvirker det politiske landskapet. Partiet har endret sin retorikk og tiltrekker seg velgere med innvandringskritiske holdninger. CDU-leder Friedrich Merz forsøkte å få gjennomslag for strengere innvandringstiltak, men ble avhengig av støtte fra AfD, noe som førte til kritikk fra andre partier. Elon Musks støtte til AfD har også skapt debatt. Samtidig har det vært store demonstrasjoner mot AfD, men det er usikkert om dette vil påvirke partiets oppslutning ved valget. Artikkelen belyser også den vanskelige situasjonen for de etablerte partiene, og hvordan de sliter med å finne en felles linje i møte med den økende høyreekstremismen.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
16 dager siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trumps politikk, inkludert toll og konfrontasjoner, utilsiktet har styrket moderate krefter i flere land, men også gitt fremgang for ytre høyre i Tyskland. I Canada har Mark Carney snudd et stort underskudd på meningsmålingene til en ledelse etter Trumps angrep på landet. Storbritannia ser også en oppgang for Labour, mens Tyskland opplever fremgang for AfD til tross for støtte fra Trump-allierte. Artikkelen konkluderer med at Trumps politikk gir en mulighet for partier som står for multilateralt samarbeid og liberale verdier, men at situasjonen i Tyskland er et unntak.
4 måneder siden
Artikkelen analyserer Sylvi Listhaugs stilskifte og Frps økte popularitet. Listhaug har endret sin fremtoning og politiske retorikk, noe som har ført til økt oppslutning for Frp. Partiet fremstår nå som et realistisk alternativ i en tid hvor kommunene sliter økonomisk. Listhaug har utnyttet situasjonen ved å fremstå som en redningskvinne for skoler og angripe sløseri. Samtidig endrer Ap sin strømpolitikk, mens Erna Solberg risikerer å havne i skyggen. Det er likevel ikke gitt at Frp vil innfri sine løfter, og Solberg kan fortsatt ende i regjering.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
2 måneder siden
Tyskland står overfor nyvalg etter at regjeringen kollapset på grunn av uenighet om gjeldspolitikk. Valget er preget av sterk polarisering, særlig rundt innvandringspolitikk, der AfD har fått økt oppslutning, men er et omstridt parti. Unge velgere tenderer mot venstre, mens eldre er mer konservative. Klimaendringer og økonomi er sentrale temaer i valgkampen. Det er usikkert om ekstern støtte til AfD har hatt noen reell innvirkning på partiets popularitet, men støtten har ført til mobilisering av pro-demokratiske demonstrasjoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
4 måneder siden
Flere politiske saker preger nyhetsbildet. Sylvi Listhaug og Erna Solberg går sammen for å kaste Støre-regjeringen, og Listhaug presenterer sin plan for Norge med fokus på å kutte sløsing. Arbeiderpartiet opplever intern uro rundt Jonas Gahr Støres lederposisjon, mens kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremstår som en populær politiker. Samtidig har Stavanger vedtatt å fjerne eiendomsskatten for private boliger. Andre saker inkluderer kritikk av utenlandskabler, diskusjoner rundt sykelønn, og en konflikt mellom LO og NHO. Statsminister Støre har også hatt en samtale med Donald Trump.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.