Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis.
Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard.
Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske spenningen i Arktis, der både USA og Russland viser økt interesse for regionen. Donald Trump har antydet bruk av militær makt for å overta Grønland, noe som skaper bekymring for Natos stabilitet. Samtidig øker Russlands retorikk rundt Svalbard. Norge er strategisk viktig i dette bildet, med store ressurser og et stort territorium i nord. Artikkelen kritiserer norske politikere for manglende fokus på nordområdene og etterlyser en helhetlig sikkerhetspolitikk, samt tettere samarbeid med Sverige og Finland. Det understrekes at situasjonen ikke er noe å le av, og at Norge må ta sin rolle i nord på alvor.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av Donald Trumps uttalelser om Grønland, og hvordan disse har blitt tolket og oversatt i norske medier. Trumps uttalelser om at han ikke ville utelukke bruk av pressmidler for å få kontroll over Grønland, har skapt bekymring for en mulig konflikt mellom USA og Russland. Russiske myndigheter har som følge av dette antydet at de bør ta Svalbard. Eksperter mener at Trumps uttalelser har satt Svalbard i spill og kan trekke Norge inn i en storkonflikt. Det påpekes også at norske medier har oversatt Trumps uttalelser feil, og brukt ordet 'militærmakt' istedenfor 'pressmidler'. Artikkelen konkluderer med at feiltolkning av Trump kan bidra til å eskalere spenningen og øke risikoen for konflikt.
2 måneder siden
En konflikt mellom USA og Danmark om Grønland skaper bekymring for forholdet mellom USA og Europa. USAs utenriksminister hevder at USA har en legitim interesse i å overta Grønland, mens Danmark avviser et salg. En ekspert ved Forsvarets høgskole mener at konflikten kan skade forholdet mellom Europa og USA, og at Trump kan bruke tvangsdiplomati for å presse gjennom sine krav. Han frykter også at Trump kan kreve økte forsvarsbudsjetter fra NATO-land for å garantere sikkerhet, og at dette kan sette Norge i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt reaksjoner ved å antyde at USA kan bruke militærmakt for å overta Grønland. Han begrunner dette med USAs sikkerhets- og økonomiske interesser, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til området. Danske myndigheter og eksperter avviser Trumps påstander og kaller dem uakseptable. Grønland er strategisk viktig for USA, spesielt i forhold til Russland, og har rike mineralressurser. Trumps utspill kom etter at hans sønn besøkte Grønland, men det er usikkert om det var planlagt. Eksperter mener Trumps oppførsel er en trussel mot forholdet til Danmark.
1 måned siden
Donald Trump har igjen åpnet for å bruke militærmakt for å annektere Grønland fra Danmark. Visepresident J.D. Vance besøkte nylig Grønland og kritiserte Danmarks styre over øya. Trump hevder at USA trenger Grønland av sikkerhetshensyn, og viser til økt russisk og kinesisk aktivitet i området. Russlands president Vladimir Putin tar USAs planer på alvor og varsler opprustning i Arktis. Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner i Danmark, hvor statsminister Mette Fredriksen kritiserer USAs fremgangsmåte.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å få kontroll over Grønland, og ønsker at Canada skal bli en del av USA gjennom økonomisk press. Disse uttalelsene har skapt bekymring blant Nato-allierte og blir sett på som en seier for Russland. Ifølge forsker Iver B. Neumann undergraver Trumps handlinger hele ideen om Nato og kan føre til en fremmedgjøring av europeiske allierte. Han mener også at dette kan føre til et styrket sikkerhetspolitisk samarbeid mellom europeiske land, noe som kan være problematisk for Norge som ikke er medlem av EU.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.