Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, og mener tiden nå er moden for dette. Hun begrunner sin endring med erfaringer fra sin tid som justisminister, samt en økning i kriminalitet og en endret sikkerhetspolitisk situasjon.
Mehl oppfordrer spesielt Arbeiderpartiet til å ta debatten. Statsminister Støre sier regjeringen lytter til tilbakemeldinger, men ikke har konkludert.
Politiet selv støtter forslaget om generell bevæpning. SV er kritisk og advarer mot økt risiko for ulykker og vold, og viser til erfaringer fra andre land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Senterpartiet har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, noe som kan føre til at norsk politi for første gang blir permanent bevæpnet. Justisminister Emilie Enger Mehl endret mening etter å ha mottatt en rapport fra Maktmiddelutvalget, sett en endring i kriminalitetsbildet og fått tilbakemeldinger fra politiet. Flere partier støtter nå forslaget, og Fremskrittspartiet har allerede et forslag klart for behandling i Stortinget. Kjersti Toppe er imot bevæpning og frykter for tilliten til politiet, og mener at bedre tilbud for psykisk syke er viktigere.
1 måned siden
Senterpartiet har snudd og vedtatt å støtte generell bevæpning av politiet, etter at tidligere justisminister Emilie Enger Mehl endret sin tidligere motstand. Vedtaket kommer etter at Mehl har fått «trygghet» for at det er riktig å gå inn for generell bevæpning nå, grunnet endringer i samfunnet som økt kriminalitet og flere psykiatrioppdrag for politiet. Motstandere i partiet, som Kjersti Toppe, frykter at dette vil gi politiet et «militært preg» og mener at psykisk helsevern heller bør styrkes. Med Senterpartiets støtte er det nå flertall på Stortinget for generell bevæpning. Mehls politiske fremtid er usikker, og hun vil vurdere andre karriereveier om hun ikke blir gjenvalgt.
1 måned siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet og støtter nå forslaget. Vedums endring kan sikre flertall i Stortinget, da Høyre, FrP og KrF også støtter bevæpning. Landsmøtet i Senterpartiet skal stemme over forslaget, der tidligere justisminister Emilie Enger Mehl har argumentert for at utviklingen i kriminaliteten gjør det nødvendig. Sigve Bolstad, en sentral talsperson i partiet med bakgrunn fra politiet, tror landsmøtet vil vedta bevæpning, og at dette vil bli innført i Norge.
2 måneder siden
Høyre vurderer å snu i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, etter at flere fylkeslag har signalisert støtte til en slik endring. Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, har selv endret syn og mener tiden er inne for generell bevæpning grunnet mer uforutsigbare og alvorlige oppdrag. Frp ønsker dette velkommen og håper på flertall i Stortinget. Senterpartiet og KrF vurderer også å endre sitt syn. SV advarer mot en 'budkrig' om å være tøffest på kriminalitetspolitikk, mens politibetjenter argumenterer for at generell bevæpning vil trygge dem i farlige situasjoner.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg støtter fast bevæpning av politiet, begrunnet med et endret trusselbilde. Solbergs anbefaling kommer foran Høyres landsmøte, hvor spørsmålet debatteres. Støtte fra Høyre, Frp og eventuelt Senterpartiet, samt Tybring-Gjedde, kan gi flertall på Stortinget. Nikolai Astrup (H) advarer mot økt våpenbruk. Tidligere justisminister Mehl (Sp) støtter også bevæpning, og saken skal diskuteres på Senterpartiets landsmøte.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende politiske støtten for generell bevæpning av norsk politi. Tidligere har store hendelser ikke ført til endring, men nå ser det ut til at flere partier kan snu. Argumenter for bevæpning inkluderer økt kriminalitet og farligere situasjoner, mens motstandere frykter falsk trygghet. Politiets Fellesforbund og flere politimestre støtter bevæpning, og Senterpartiets holdning kan avgjøre om det blir flertall i Stortinget.
1 måned siden
Høyre har vedtatt å støtte generell bevæpning av politiet, etter at flere politimestre har tatt til orde for det. Erna Solberg begrunner snuoperasjonen med utviklingen i kriminaliteten og erfaringer med bevæpning. Frp er positive og mener det nå kan bli flertall for bevæpning i Stortinget, mens Advokatforeningen og Venstre uttrykker skepsis. Med Høyres støtte mangler forslaget kun ett mandat for å få flertall i Stortinget.
1 måned siden
Høyre har vedtatt å støtte fast bevæpning av politiet etter en snuoperasjon ledet av Erna Solberg. Vedtaket ble fattet på Høyres landsmøte med overveldende flertall. Solberg begrunner sin endrede holdning med at politiet selv ønsker det, samt et endret trusselbilde preget av økende organisert kriminalitet og terrorfare. Fremskrittspartiet er svært fornøyd med Høyres beslutning, og mener det nå er gode muligheter for å få flertall for fast bevæpning i Stortinget, spesielt siden også Senterpartiet viser tegn til å støtte forslaget. Støtte til bevæpning kommer også fra flere politimestre og Politiets Fellesforbund, mens enkelte advarer mot at det kan føre til mer vold og eskalering av konflikter.
1 måned siden
Senterpartiet vurderer å innføre generell bevæpning av politiet under sitt landsmøte. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har endret sitt syn og støtter nå forslaget, med henvisning til støtte fra politiet. Argumentene for inkluderer et økende antall oppdrag knyttet til psykisk helse, der politiet håndterer stadig flere situasjoner. Motstandere frykter at generell bevæpning vil svekke tilliten til politiet og etterlyser forbedringer innen psykisk helsevern. Høyre og KrF støtter allerede bevæpning, noe som kan føre til flertall på Stortinget dersom Senterpartiet vedtar det samme.
1 måned siden
Senterpartiet har vedtatt å støtte generell bevæpning av politiet under landsmøtet i Haugesund. Dette skiftet gir flertall i Stortinget for et slikt vedtak, da Høyre, Frp og KrF også støtter bevæpning. Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl har argumentert for at økt kriminalitet gjør det nødvendig for politiet å bære våpen daglig. Saken har vært omstridt innad i Senterpartiet, men vedtaket ble til slutt fattet etter votering på landsmøtet. Generell bevæpning kan dermed bli vedtatt før sommeren.