Zelenskys rådgiver, Mykhailo Podolyak, uttaler til NRK at USA er klare for å forhandle om sikkerhetsgarantier som en del av avtalen mellom Ukraina og USA. Avtalen omfatter en mineralavtale verdt 350 milliarder dollar, og Podolyak beskriver den som et rammeverk bestående av investeringer, fondsstruktur og sikkerhetsgarantier.
Trump har tidligere sagt at Europa må gi sikkerhetsgarantiene, men Podolyak mener Trump har myknet opp.
Ukraina avviser spekulasjoner om press fra USA, og Zelenskyj og Trump møtes for å diskutere avtalen videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mykhailo Podolyak, en av Zelenskyjs nærmeste rådgivere, avviser påstander fra USA om en snarlig avtale om utvinning av ukrainske mineraler. Han understreker at Ukraina krever sikkerhetsgarantier i avtalen, noe Zelenskyj tidligere har avvist. Et utkast viser at USA krever førsterett på mineraler, havner og 50% av inntektene fra Ukrainas naturressurser, samt eksklusiv rett til å bestemme utvinningsmetoder. Podolyak kommenterer også Trumps retorikk og dens innvirkning på den diplomatiske relasjonen, men understreker behovet for en pragmatisk tilnærming og viktigheten av trekantsamarbeidet mellom Ukraina, USA og Europa for å sikre ressurser og press mot Russland.
2 måneder siden
USA og Ukraina nærmer seg en avtale om utnyttelse av Ukrainas mineralressurser etter en periode med diplomatisk konflikt. Et nytt utkast til avtale er presentert av USA, etter at president Zelenskyj avviste det opprinnelige forslaget som ga USA 50% av inntektene og underla avtalen amerikansk jurisdiksjon. Det nye utkastet skal ha fjernet de mest kontroversielle punktene. Zelenskyjs rådgivere oppfordrer ham til å signere avtalen for å unngå ytterligere konflikt med Trump. Ukraina har betydelige reserver av sjeldne jordarter, og Zelenskyj har signalisert at han er klar for en investerings- og sikkerhetsavtale med USA.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj ser mineralavtalen med USA som starten på et bredere samarbeid, inkludert investeringer i mineral-, olje- og gassutvinning gjennom et felles investeringsfond. Han planlegger å møte president Trump for å diskutere militær støtte og sikkerhetsgarantier, som han anser som nødvendig for å sikre en rettferdig fred i Ukraina. Zelenskyj understreker at avtalen ikke innebærer gjeld for Ukraina, og at tidligere bekymringer om amerikanske krav er løst.
2 måneder siden
USA har moderert sine krav i et forslag til mineralavtale med Ukraina. Tidligere utkast innebar at USA skulle ha førsterett på kjøp av alle mineraler og motta 50% av inntektene fra naturressurser. Det nye utkastet foreslår et fond der Ukraina setter inn 50% av fremtidige inntekter fra statseide mineraler, og fondet skal investere i ukrainske prosjekter. Zelenskyj ser avtalen som en potensiell del av en fremtidig sikkerhetsgaranti. Ukraina har tidligere avvist lignende utkast på grunn av manglende sikkerhetsgarantier fra USA, og Trump mener Nato-medlemskap for Ukraina er urealistisk.
2 måneder siden
Trump og Zelenskyj forventes å signere en mineralavtale som gir USA rettigheter til Ukrainas naturressurser, inkludert sjeldne jordarter, olje og gass. Avtalen innebærer at Ukraina overfører halvparten av inntektene fra disse ressursene til et felles investeringsfond. Det er usikkert hvor stor eierandel USA vil ha i fondet, og amerikansk lov vil bestemme omfanget. Ukraina får ingen sikkerhetsgarantier gjennom avtalen, men Trump antyder at USAs engasjement i landets ressurser kan øke interessen for Ukrainas sikkerhet. Samtidig har Putin tilbudt USA samarbeid om mineralutvinning i de okkuperte områdene av Ukraina.
2 måneder siden
Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale som kan gi USA tilgang til viktige mineraler i Ukraina. Avtalen sees som en potensiell sikkerhetspolitisk forpliktelse for USA og kan redusere Vestens avhengighet av Kina. Trump ønsker avtale som en form for tilbakebetaling for støtte til Ukraina, mens Zelenskyj prioriterer sikkerhetsgarantier. Utfordringer inkluderer høye kostnader, lang tidshorisont, manglende infrastruktur og at mange ressurser befinner seg i russisk-okkuperte områder. Eksperter understreker at økt selvforsyning av strategiske råvarer er høyt prioritert for Vesten.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj kunngjorde en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som kan legge grunnlaget for en bredere avtale. Avtalen omfatter samarbeid om investeringer i utvinning av mineraler, olje og gass, samt etablering av et investeringsfond. Zelenskyj understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA for å sikre en varig fred, og håper å diskutere dette med president Trump.
2 måneder siden
USA og Ukraina har inngått en avtale om felles utvikling av Ukrainas mineralressurser, inkludert olje og gass. Avtalen ble inngått etter at USA frafalt kravet om rett til 500 milliarder dollar i potensielle inntekter. Ukraina skal bidra med 50 prosent av inntektene fra fremtidig utnyttelse av statseide mineralressurser til et fond som skal investere i prosjekter i Ukraina. Avtalen inneholder ingen referanser til amerikanske sikkerhetsgarantier, og flere detaljer må avklares i oppfølgingsavtaler. Det er antydet at Zelenskyj kan reise til USA for signering, men avtalen må godkjennes av parlamentet.
2 måneder siden
Ukraina og USA er i sluttfasen av forhandlinger om mineralressurser, ifølge Ukrainas visestatsminister Oleksij Tsjernisjov. Ukraina har foreslått å signere avtalen når landenes presidenter møtes i Washington. Avtalen innebærer at USA får 50 prosent av inntektene fra utvinning av naturressurser i Ukraina, som kompensasjon for økonomisk og militær støtte. Ukraina har betinget avtalen med krav om sikkerhetsgarantier. USAs president Donald Trump har uttalt at avtalen snart vil bli signert.
2 måneder siden
Ukraina har avvist et forslag fra USA om å gi dem tilgang til 50% av landets mineralressurser i bytte mot amerikansk støtte. President Zelenskyj avviser forslaget og krever tydelige sikkerhetsgarantier før en slik avtale kan vurderes. USA er interessert i Ukrainas forekomster av sjeldne metaller og kritiske råstoffer, men ukrainske myndigheter er bekymret for manglende sikkerhetsgarantier i avtalen. Trump-administrasjonen ønsker en rask avtale for å løse konflikten med Russland, men europeiske land vil bli holdt utenfor de planlagte fredsforhandlingene.