Grønlands landsstyreformann, Múte Bourup Egede, avviser bestemt Donald Trumps uttalelser om at Grønland kan havne under amerikansk kontroll. Egede understreker at Grønland ikke er til salgs og vil ikke gi slipp på sin frihet.
Han er likevel åpen for samarbeid med USA, men på Grønlands egne premisser. Trumps uttalelser har vakt reaksjoner, og tidligere FN-president Mogens Lykketoft forventer at slike uttalelser vil komme jevnlig de neste fire årene.
Trump utnevnte også nylig en ny ambassadør til Danmark.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Lederen for Grønlands regjering, Múte B. Egede, avviser kontant Donald Trumps antydning om at USA er interessert i å overta Grønland. Egede understreker at Grønland er deres, og ikke til salgs. Han åpner likevel for samarbeid og handel med andre land. En dansk politiker, Rasmus Jarlov, fordømmer Trumps uttalelser som uakseptable og minner om at Grønland er dansk territorium. Han mener amerikansk tilstedeværelse må godkjennes av Danmark. Tidligere president i FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft, forventer at lignende utspill fra Trump vil forekomme jevnlig.
3 måneder siden
Grønlands statsminister, Mute Egede, avviser bestemt at Grønland ønsker å bli en del av USA eller Danmark. Han understreker at Grønlands fremtid skal avgjøres av grønlenderne selv. Dette kommer som en reaksjon på Donald Trumps uttalelser om at han tror Danmark vil selge Grønland til USA. Trump har tidligere antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya. Grønland har hatt selvstyre siden 1979, men Danmark styrer fortsatt forsvars- og utenrikspolitikken. Forholdet mellom Grønland og Danmark er komplisert, med flere tidligere konflikter knyttet til omsorgssaker og overgrep.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han tror USA kommer til å få Grønland, og at det ville være en uvennlig handling fra dansk side å ikke tillate dette. Han hevder at Grønlands befolkning ønsker å være en del av USA, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til øya. Trump begrunner sitt ønske med at USA er de eneste som kan tilby frihet. Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands leder Mute Egede har tidligere avvist at Grønland er til salgs.
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump gjentar at han tror USA vil få Grønland, og mener det vil være uvennlig av Danmark å ikke la det skje. Han hevder at Grønland ønsker å være en del av USA, og at det er nødvendig for å beskytte den frie verden. Både Danmarks statsminister og Grønlands leder har tidligere avvist at Grønland er til salgs, men Grønland er åpen for tettere samarbeid med USA. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av sin beliggenhet. Saken har skapt stor debatt i Danmark, der mange ønsker at Grønland skal forbli en del av det danske riksfellesskapet, men med mer selvstendighet.
1 måned siden
Grønlands nyvalgte regjeringsleder, Jens-Frederik Nielsen, avviser president Donald Trumps uttalelser om at USA skal få kjøpe Grønland. I et Facebook-innlegg slår Nielsen fast at Grønland ikke er til salgs og at de selv bestemmer over sin fremtid. Uttalelsen kommer som svar på Trumps gjentatte interesse for å kjøpe den autonome danske øya. Nielsen understreker at Grønland ikke tilhører verken USA eller andre land.
3 måneder siden
Grønlands myndigheter har nok en gang slått fast at Grønland ikke er til salgs. Dette ble kommunisert på både dansk og engelsk på regjeringens hjemmeside. Uttalelsen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump har skapt uro med sine uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. I tillegg har republikanere i Representantenes hus foreslått et lovforslag som gir Trump grønt lys til å forhandle med Danmark om kjøp av Grønland. Grønland understreker at de er en del av NATO og at deres tilhørighet ikke vil endre seg.
3 måneder siden
USAs tidligere ambassadør til Danmark, Carla Sands, kritiserer Danmarks styre over Grønland og hevder at de holder grønlenderne tilbake. Hun antyder også at Donald Trump kan ha en avtale for Grønland og vil ikke utelukke militær inngripen. Grønlands statsminister, Múte B. Egede, har svart at Grønland ikke ønsker å være verken dansk eller amerikansk, og understreker at de vil bestemme sin egen fremtid. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, har diskutert situasjonen med Trump, og understreket Grønlands rett til selvbestemmelse. Frederiksen og Trump er enige om å fortsette dialogen.
1 måned siden
Grønlands statsminister Jens-Frederik Nielsen avviser president Trumps uttalelser om at USA skal «få» Grønland. Nielsen understreker at Grønland er selvstyrt og at de selv bestemmer sin fremtid. Trump sa i et intervju at han er «100 prosent sikker» på at USA vil erverve Grønland, men åpner for at det kan skje uten militærmakt. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at Trump er vant til å få det som han vil, og at han trolig vil forsøke å presse gjennom en avtale.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.