Den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollaren, og nådd sitt laveste nivå siden mars 2020. Dette skjedde etter at både Norges Bank og den amerikanske sentralbanken (Fed) avholdt rentemøter.
Norges Bank signaliserte flere rentekutt neste år, noe som ble tolket som en 'soft' tilnærming av valutamarkedet. Samtidig signaliserte Fed en mer 'haukaktig' linje, med forventninger om god økonomisk vekst og høyere inflasjon, noe som styrket dollaren.
Storbanken HSBC mener at kronen er i en dragkamp mellom lokale og globale faktorer, der sistnevnte antas å veie tyngst. Politisk usikkerhet og lav oljepris forventes å fortsette å påvirke kronekursen negativt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den amerikanske dollaren har nådd sitt høyeste nivå mot den norske kronen siden mars 2020, med en kurs på 11,384 kroner. Dette skjer etter at den amerikanske sentralbanken signaliserte en mer forsiktig tilnærming til rentekutt i 2025, noe som har ført til at dollaren styrker seg bredt, også mot euro. Renten i USA og Norge nærmer seg hverandre, og det forventes ingen positiv rentedifferanse mellom landene neste år. Samtidig stiger rentene på amerikanske statsobligasjoner, mens Wall Street reagerte negativt på sentralbankens signaler.
4 måneder siden
Dollaren har steget til sitt høyeste nivå mot den norske kronen siden mars 2020, etter at den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) kunngjorde et nytt rentekutt på 0,25 prosentpoeng. Dette rentekuttet er det tredje på tre måneder. Samtidig har sentralbanken nedjustert forventningene til antall rentekutt i 2025. Dollaren styrket seg også mot euro, og er nå på sitt sterkeste nivå siden desember for to år siden. Valutakursen nådde 11,384 kroner.
26 dager siden
Den norske kronen styrker seg mot dollaren, som svekkes globalt på grunn av usikkerhet rundt USAs økonomiske politikk og innføring av nye toller. Dollaren handles nå til 10,19 kroner, en betydelig nedgang fra 11,37 kroner ved nyttår. Valutastrateg i Handelsbanken antyder at kronen kan styrke seg ytterligere, men understreker at markedet er preget av usikkerhet. Euroen styrker seg også mot dollaren.
7 dager siden
Dollaren har falt til sitt svakeste nivå siden januar 2024, etter økt usikkerhet knyttet til antydninger om at USAs sentralbanksjef Jerome Powell kan bli fjernet. Kritikk fra Donald Trump og kommentarer fra direktøren for National Economic Council har bidratt til en bred svekkelse av dollaren. Markedet priser nå inn mulige rentekutt og økt usikkerhet rundt amerikanske statsobligasjoner, noe som også påvirker rentekurven. Samtidig har euro, sveitserfranc og japansk yen styrket seg i valutamarkedet. På børsene har usikkerheten ført til betydelige fall i store amerikanske aksjeindekser som S&P 500 og Nasdaq. For nordmenn har dollaren blitt billigere, men euroen holder seg fortsatt kostbar rundt 12 kroner, og svenske kroner er stabilt sterke.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollar i år, hovedsakelig drevet av overraskende høy inflasjon i februar og en generell svekkelse av dollaren. Euroen har også styrket seg mot dollar på grunn av endringer i europeisk finanspolitikk og økte investeringer i forsvar. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen påpeker at svakere vekstutsikter i USA bidrar til dollarsvekkelsen. Samtidig kan økt inflasjon i Norge gjøre det vanskeligere for Norges Bank å kutte rentene, noe som igjen kan styrke kronen ytterligere. Det er nå usikkert om Norges Bank vil kutte renten i mars.
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
15 dager siden
Den norske kronen er historisk svak, noe som skaper utfordringer for Norges Bank med tanke på rentekutt. Kronekursen er svakere enn forventet, samtidig som kjerneinflasjonen ligger over målet. Oljeprisen er også lav, noe som bidrar til usikkerhet. Markedet forventer rentekutt, men sjeføkonom i Handelsbanken tror Norges Bank vil være avventende på grunn av den svake kronen og den vedvarende høye inflasjonen. Samtidig forventes det at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten, noe som vil føre til at Norges rente blir dobbelt så høy som i Europa.
4 måneder siden
Den norske kronen har hatt nok et svakt år i 2024, med betydelig svekkelse mot store valutaer som dollar, pund og euro. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten kritiserer Norges Banks pengepolitikk og mener en kraftig renteøkning ville styrket kronen. Norges Bank forventes å holde renten uendret, selv om den amerikanske renten nå er lavere. Det er uenighet blant økonomer om effekten av renteendringer på valutakursen, og noen mener den svake kronen er et resultat av endringer i norsk økonomi siden 2014, inkludert lavere vekst og reduserte oljeinvesteringer. Flere økonomer tror vi må venne oss til en svakere krone.
3 måneder siden
Nordea spår at den norske kronen vil holde seg svak gjennom hele 2025, i motsetning til tidligere forventninger. Rapporten viser at lavere renter internasjonalt ikke har styrket kronen, og at den heller har svekket seg i takt med forventninger om færre rentekutt i USA. Dollaren har styrket seg betydelig, mens euroen har vært mer stabil. Nordea forventer at Norges Bank vil kutte renten to ganger i år, til 4 prosent, men at den sterke norske økonomien begrenser antall rentekutt. Det understrekes at markedet er pessimistisk til vekstutsiktene i eurosonen.