Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet.
Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge.
Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En fersk rapport fra Tilsynsrådet for Trandum utlendingsinternat avdekker alvorlige brudd på norsk og internasjonal rett. Rapporten kritiserer den «fengselslignende» praksisen, inkludert rutinemessig innlåsing uten lovhjemmel og avhørslignende møter med utenlandske delegasjoner uten norsk tilstedeværelse. Tilsynsrådet mener dette utgjør en «menneskerettslig kollaps» og krever umiddelbare tiltak. De påpeker også mangler ved helsetilbudet og anbefaler at ansvaret for Trandum overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Justisministeren er stilt spørsmål i Stortinget om saken, og det er fremmet forslag om stans i tvangsreturer inntil praksisen endres. Tilsyn med tvangsreturer er også forsinket på grunn av manglende forsikringsordning.
1 måned siden
Politiets utlendingsenhet (PU) endrer praksis ved delegasjonsbesøk på Trandum utlendingsinternat. Tidligere har delegasjoner, blant annet fra Etiopia, fått møte internerte uten norsk tolking eller norske representanter til stede. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kalt denne praksisen «problematisk» og «ulovlig». Etter endringen vil norsk politi og tolk være til stede under intervjuer for å fastslå identitet. Endringen kommer som en følge av egne erfaringer og tilbakemeldinger, ifølge seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk.
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
3 måneder siden
Politiets utlendingsenhet (PU) avviser kritikken fra Tilsynsrådet om ulovlig praksis og menneskerettighetsbrudd ved Trandum utlendingsinternat. PU mener det er hjemmel for rutinemessig innlåsing, men har redusert innlåsingstiden og utvidet ringetiden for internerte. De avviser også at samtaler med hjemlandets myndigheter er ulovlige eller i strid med non-refoulement-prinsippet. PU understreker at helsetjenestene nå er underlagt Ullensaker kommune og at de jobber med å tilpasse sikkerhetsnivået og redusere innlåsingstiden ytterligere. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av lovløse tilstander på Trandum.
19 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
3 måneder siden
Justisdepartementet svarer på kritikken fra Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet angående forholdene på Trandum. Departementet har startet et lovarbeid for å tydeliggjøre rettighetene til de internerte. Ullensaker kommune har overtatt ansvaret for helsetjenester, og rutinene for kroppsvisitasjon er endret. Departementet vurderer også å flytte ansvaret for Trandum fra politiet til kriminalomsorgen. Monitorordningen for tvangsreturer er forsinket på grunn av forsikringsutfordringer. Statssekretær Even Eriksen understreker at Trandum drives profesjonelt, men at de lytter til kritikk og ser etter forbedringsmuligheter. Han påpeker også at utlendinger plikter å medvirke til å avklare egen identitet.
3 måneder siden
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle. NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd. En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
3 måneder siden
Nav-direktør Hans Christian Holte er bekymret over at kommunale Nav-kontor rutinemessig ber sosialhjelpsmottakere om å vise kontoutskrifter, noe som kan være ulovlig. Til tross for en veileder fra Nav-ledelsen for to år siden, hevder Oslos sosialombud at denne praksisen fortsatt er utbredt. Nav-direktøren understreker at det er kommunenes ansvar å følge reglene, men sender nå en ny påminnelse til kommunene om å utvise skjønn og tillit i disse sakene. Nav-ledelsen forventer at kommunene følger veilederen og behandler sosialhjelpsmottakere med respekt.