USA vurderer å trekke seg fra sine fredsanstrengelser i Ukraina. En ekspert mener Russland mangler vilje til reell fred.
Artikkelen handler om USAs mulige tilbaketrekning fra fredsanstrengelsene i Ukraina. USAs utenriksminister Marco Rubio uttalte at administrasjonen vurderer å fokusere på andre saker, selv om de ønsker fred.
Pensjonert generalløytnant og Ukraina-ekspert Arne Bård Dalhaug mener den amerikanske administrasjonen er lite kompetent og har innsett hvor vanskelig fredsforhandlinger er. Dalhaug har liten tro på at Russland ønsker reelle forhandlinger, da de kun ønsker fred på egne betingelser og å nå sine maksimale politiske mål.
Han kommenterer også USAs forslag om at Ukraina må gi slipp på Krim, noe han kaller helt uakseptabelt for Ukraina. Dalhaug peker på at et samlet Europa kan spille en viktig rolle selv om USA trekker seg, og at Ukraina har bygget opp egne kapasiteter, inkludert dronebruk og våpenproduksjon.
Marco Rubio
Donald Trump
Arne Bård Dalhaug
Putin
Volodymyr Zelenskyj
OSSE
Nato
EU
Ukraina
Russland
Washington D.C.
Riyadh
Krim
Luhansk
Donetsk
Kherson
Zaporizjzja
Europa
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
USA vurderer å avslutte sitt engasjement i arbeidet med en våpenhvile i Ukraina innen få dager, ifølge utenriksminister Marco Rubio. Uttalelsen kommer etter møter med europeiske og ukrainske ledere i Paris, hvor Rubio uttrykte frustrasjon over manglende fremgang og russisk mangel på samarbeidsvilje. President Trump er fortsatt innstilt på å oppnå en våpenhvile, men vil trekke seg raskt dersom det ikke viser seg å være realistisk. Rubio mener Storbritannia, Frankrike og Tyskland kan spille en viktig rolle i å fremskynde prosessen. Kreml bekrefter at det har vært fremskritt, men erkjenner samtidig at kontakten med USA er vanskelig.
2 dager siden
Donald Trump oppfordrer Russland til å stanse angrepene i Ukraina. Samtidig truer USA med å trekke seg fra fredsmeklingen om de ikke ser framgang.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
8 timer siden
USA setter en tidsfrist for framgang i fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland. Landet truer med å trekke seg som megler dersom konkrete forslag uteblir.
4 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
11 dager siden
USA vurderer å avslutte forsøkene på å fremforhandle en fredsavtale mellom Russland og Ukraina, ifølge utenriksminister Marco Rubio. Rubio uttalte at president Trump er utålmodig og vil trekke seg fra prosessen hvis det ikke er rask fremgang. USA har presentert et forslag til sine allierte som skisserer betingelsene for å avslutte kampene og lette på sanksjonene mot Russland. Kreml-talsmann Dmitry Peskov sier det har vært fremgang, men at kontakten med USA er vanskelig. Visepresident J.D. Vance er mer optimistisk og håper på en løsning.
6 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
4 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
6 dager siden
Det planlagte toppmøtet i London om fred i Ukraina ble utsatt etter at Ukraina avviste et sentralt punkt i USAs fredsplan, omtalt som «Trumps siste tilbud». USA ønsket at Ukraina skulle gi juridisk anerkjennelse av Krim som russisk, noe Ukraina avviste som grunnlovsstridig. Planen, som skal være godkjent av Putin, gir Russland flere territorielle og politiske fordeler, inkludert kontroll over Krim og områder i Ukraina, samt et løfte om at Ukraina ikke blir Nato-medlem. USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg fra møtet, offisielt på grunn av tidskonflikt, men kilder antyder bekymring for Ukrainas harde posisjon. Møtet i London fortsetter på lavere nivå, med fokus på muligheter for våpenhvile.
6 dager siden
USA har lagt fram en sjuspunktsplan for å avslutte krigen i Ukraina, som blant annet innebærer at Ukraina ikke får medlemskap i Nato og at USA anerkjenner russisk kontroll over Krim og andre okkuperte områder. Eksperter ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener planen er problematisk for både Ukraina og Europa. De påpeker at Ukraina blir bedt om å gi fra seg store landområder uten å få noe i retur, samtidig som sanksjoner mot Russland kan bli lettet, noe som kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet. USA gir heller ingen sikkerhetsgaranti til Ukraina, noe som kan gjøre det vanskelig for Europa å sikre landet uten amerikansk støtte. USAs visepresident J.D. Vance har truet med å trekke USA ut av fredsforhandlingene, noe som vil tvinge Europa til å ta større ansvar for Ukrainas sikkerhet. Ekspertene understreker at dette vil være en krevende, men nødvendig oppgave for å unngå en farligere situasjon.