Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid for å diskutere Norges situasjon i lys av potensiell toll fra USA og EU. Målet er å argumentere for at Norge bør unntas fra eventuelle tolltiltak, og de vil møte representanter fra EU-kommisjonen for å fremme Norges interesser.
LO og NHO understreker viktigheten av EØS-avtalen og det europeiske markedet for norske arbeidsplasser og verdiskaping. Regjeringen fokuserer på å forhindre at toll innføres og har foreløpig ingen offentlig plan B.
Støre har heller ingen planer om å møte president Trump i denne saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel med en delegasjon fra norsk næringsliv og fagforeninger for å diskutere tollunntak med EU. Bakgrunnen er frykt for at EUs mottiltak mot USAs tollsatser kan føre til tollmurer rundt EU, noe som vil ramme norsk eksport hardt. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at det er opp til EUs medlemsland å gi Norge unntak. LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer om at tusenvis av norske arbeidsplasser kan være i fare dersom Norge ikke får unntak.
22 dager siden
En stor norsk delegasjon, ledet av statsminister Jonas Gahr Støre, er i Brussel for å diskutere EUs tollpolitikk i lys av USAs tollsatser. Norge frykter å bli stående utenfor EUs eventuelle tollmurer. LO-leder Peggy Hessen Følsvik understreker at Norge må inkluderes i det indre markedet, og at norske interesser må ivaretas i EUs forhandlinger med tredjeland. Støre skal møte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Norge understreker at EØS-avtalen er et fundament for utvidet samarbeid, og utenriksministeren vil hjelpe EU med å inkludere EØS-landene.
22 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiste til Brussel for å sikre at Norge ikke rammes av EUs mulige beskyttelsestiltak som følge av USAs tollpolitikk. Under møtet med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ble det bekreftet at Norge fortsatt er en del av EUs indre marked. Støre understreket Norges betydning for Europa, spesielt innen energi, skipsfart og sjømat, og avviste å bruke gass som pressmiddel i forhandlinger. Han uttrykte bekymring for usikkerheten rundt EUs mottiltak mot USAs tollsatser, men er forsiktig optimistisk med tanke på Norges posisjon.
22 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel med representanter fra norsk næringsliv for å forhindre at Norge rammes av en potensiell tollkonflikt mellom EU og USA. Bakgrunnen er fallende børser og frykt for at EU vil svare på USAs tollmur, noe som kan skade norsk eksport og arbeidsplasser. Støre understreker Norges sårbarhet i en urolig verdensøkonomi, men fremhever samtidig viktigheten av norsk energi for EU. Han forsikrer at regjeringen jobber hardt for å sikre norske interesser og opprettholde EØS-avtalen.
22 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel med representanter fra norsk næringsliv for å forhindre at Norge rammes av en potensiell tollkonflikt mellom EU og USA. Bakgrunnen er uro i verdensøkonomien og fallende børser. Støre understreker at økte tollsatser vil ramme verdensøkonomien, og at Norge er sårbar fordi landet er avhengig av åpen handel. Han fremhever Norges rolle som en viktig handelspartner og energileverandør til EU, og vil jobbe for å sikre norske interesser og forutsigbarhet for norsk industri. Støre understreker viktigheten av EØS-avtalen.
27 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel for å møte EU-representanter angående USAs nylig kunngjorte tollsatser. Finansminister Jens Stoltenberg uttaler at de amerikanske tolløkningene er dårlige nyheter for verdensøkonomien og Norge. USA ilegger varer fra Fastlands-Norge 15 prosent toll, mens EU ilegges 20 prosent og Kina 34 prosent. Stoltenberg fremhever at 8 prosent av norsk fastlandseksport går til USA, og at størstedelen går til EU. Han understreker viktigheten av EØS-avtalen og tett kontakt med nøkkelpersoner i Europa for å håndtere situasjonen.
22 dager siden
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, møtte statsminister Jonas Gahr Støre for å diskutere USAs tollpolitikk og mulige mottiltak. Von der Leyen understreket at Norge er og vil forbli en del av det indre markedet, og at EU vil samarbeide med Norge for å finne løsninger. Norske myndigheter er bekymret for at Norge, som ikke er medlem av EU, kan bli skadelidende dersom EU innfører tollmurer som svar på USAs handelspolitikk, og ønsker derfor å sikre sin posisjon innenfor det europeiske markedet.
26 dager siden
Etter positive signaler fra EU har regjeringen sterke forventninger om å bli unntatt fra EUs eventuelle beskyttelsestoll. Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Brussel med en næringslivsdelegasjon for å møte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, der toll er et hovedtema. Frykten er at EU vil svare på Trumps tollpolitikk med nye tollmurer, noe som kan ramme Norge hardt uten unntak. Norge argumenterer for at toll mot dem ikke er forenelig med et velfungerende indre marked, og satser på politisk godvilje. Tidligere har Norge både fått unntak og blitt rammet av EU-toll, som i 2002.
22 dager siden
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, møtte statsminister Jonas Gahr Støre for å diskutere USAs tollpolitikk og mulige mottiltak. Von der Leyen understreket at Norge er og vil forbli en del av det indre markedet, og forsikret om at EU og Norge jobber sammen for å finne løsninger. For Norge er det viktig å være inkludert dersom EU skulle innføre generelle tollmurer for å beskytte sitt indre marked. Begge parter fremhevet det tette samarbeidet mellom EU og Norge.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte industribedriften Momek og diskuterte USAs tollmurer og deres potensielle innvirkning på norsk økonomi. Støre påpeker at selv om det ikke er noen direkte konsekvenser nå, kan de negative effektene på verdensøkonomien indirekte ramme Norge. Han understreker at dialogen med EU er god, og at det ikke er noen intensjon om å innføre toll mot Norge. Samtidig jobber regjeringen med å sikre Norges interesser gjennom EØS-avtalen, da 70 prosent av norsk eksport går til EU, noe som gjør landet sårbart for endringer i handelspolitikken.