Senterpartiet presenterer en egen plan for å løse de høye strømprisene, etter at de gikk ut av regjeringen og Arbeiderpartiet la fram sin løsning. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk.
Forslagene inkluderer å hindre tettere tilknytning til EUs energipolitikk, melde Norge ut av Acer, ta kontroll over utenlandskablene, og innføre en Norgespris som også omfatter næringslivet.
Vedum foreslår også å fase ut elavgiften og stoppe elektrifisering av sokkelen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
2 måneder siden
Etter bruddet med Senterpartiet presenterte statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland fem nye strømtiltak. Det mest sentrale er et tilbud om fastpris på 40 øre per kilowattime, kalt «Norgespris», som skal være et alternativ til dagens strømstøtte. Regjeringen vil også kutte momsen på nettleie, stoppe nye utenlandskabler, si nei til EUs Ren energi-pakke og jobbe for nordisk samarbeid mot høye priser. Tiltakene skal sikre lavere og mer stabile strømregninger for husholdningene, og regjeringen mener de viser at de har kontroll over kraftsituasjonen.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen grunnet uenighet om EUs energipakke, presenterer statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak for å redusere strømprisene og styrke kontrollen over kraftressursene. Regjeringen foreslår en fastpris på 40 øre/kWh som et alternativ til strømstøtten, samt kutt i moms på nettleie. De vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. I tillegg vil regjeringen samarbeide med de nordiske landene for å stabilisere prisene. Disse tiltakene er et resultat av Arbeiderpartiets arbeid både i regjering og i forbindelse med nytt partiprogram.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet støtter Sps kraftpolitikk, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum nekter å svare på om Sp vil trekke seg fra regjeringen dersom deler av energipakken innføres. Han understreker at Sp ønsker lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken. Vedum mener regjeringen må utfordre EUs energipolitikk og utforske handlingsrommet i EØS-avtalen. Han peker på at tidligere vedtak om Acer og kraftkabler har ført til dagens situasjon med høye strømpriser. Regjeringen skal diskutere deler av EUs energipakke denne uken, noe som har skapt intern uro.
3 måneder siden
Senterpartiet samlet seg for å diskutere kraftstriden i regjeringen, med fokus på uenigheten rundt EUs energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum understreket at målet er mer nasjonal kontroll over strømprisen og et stabilt strømsystem. Senterpartiet er kritisk til EUs energipakke og ønsker ikke å gi fra seg mer styring over norsk energipolitikk. Selv om de jobber for å finne en løsning med Arbeiderpartiet, er det fortsatt uenighet om innføring av deler av energipakken. Senterpartiets gruppe skal møtes onsdag for å diskutere saken videre.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsminister Jonas Gahr Støre en strømpakke med tiltak for å ta kontroll over strømpriskrisen. Frp-leder Sylvi Listaug mener at Senterpartiet måtte ut før Støre innså at noe måtte gjøres. Hun gir delvis godkjent til Aps tiltak, som inkluderer fastpris på 40 øre, momskutt på strømleie, nei til nye utenlandskabler og nei til EUs markedsregelverk. Listaug mener likevel at tiltakene ikke løser de grunnleggende systemproblemene i norsk kraftpolitikk og at Ap må være tøffere i møte med EU. Hun savner også tiltak for å hjelpe norske bedrifter som sliter med høye strømpriser.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker partiets ønske om mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og motstand mot å gi mer makt til EU. Dette kommer i forbindelse med uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke, der Ap ønsker å innføre tre direktiver, noe Sp er sterkt imot. Vedum unngikk å svare direkte på spørsmål om Sp vil forlate regjeringen, men understreket at partiet ønsker lave og stabile strømpriser. Det har vært samtaler mellom Støre og Vedum, og både Ap og Sp har hatt interne møter for å diskutere situasjonen. Regjeringssamarbeidet er i fare dersom partiene ikke blir enige.