Innlandet fylkeskommune legger ned seks videregående skoler, noe som berører 700 elever og 200 lærere. Dette fører til byggeprosjekter for 340 millioner kroner, inkludert nye internater og ombygging av eksisterende skoler.
Elever vil oppleve undervisning i brakker og midlertidige lokaler i byggeperioden, og noen vil fortsette i de nedlagte skolene.
Vedtaket kritiseres av opposisjonen for dårlig planlegging og unødvendige kostnader, mens fylkesordføreren forsikrer at opplæringsloven vil bli fulgt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har godkjent Innlandet fylkestings vedtak om å legge ned seks videregående skoler og skolesteder. Departementet har ikke funnet noen feil i fylkestingets saksbehandling, og dermed blir nedleggelsene gjennomført som planlagt. Dette betyr at de berørte skolene og elevene må forholde seg til de vedtatte endringene.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å fortsette planlagte skolenedleggelser, til tross for en begjæring om lovlighetskontroll fra flere partier. Disse partiene mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig utredet. Departementet begrunner sin avgjørelse med at terskelen for å utsette vedtak er høy. Sps gruppeleder i fylkestinget uttrykker skuffelse over avgjørelsen. Fylkestinget vedtok i oktober å legge ned seks videregående skoler, noe som har ført til sterk motstand og opphetet debatt i de berørte kommunene.
3 måneder siden
Kostnadene for skoleskyss i Innlandet fylkeskommune øker betydelig de neste årene, hovedsakelig på grunn av nedleggelser av videregående skoler og nye transportkontrakter. Nedleggelsene fører til at flere elever trenger skoleskyss, noe som øker utgiftene med 25-30 millioner kroner i 2025/26. I tillegg vil nye kontrakter for buss og drosje øke kostnadene med 77 millioner i 2025, og opp til 190 millioner i 2027. Fylkeskommunen jobber med kostnadsreduserende tiltak, inkludert en helsefaglig nemnd for å vurdere behovet for spesialskyss. Elevrådsledere kritiserer de økte kostnadene og jobber med å etablere en privat videregående skole som et alternativ.
21 dager siden
Sivilombudet har avvist klagen fra 13 elever som mente at nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet var et brudd på menneskerettighetene. Ombudet finner ingen grunn til å foreta videre undersøkelser og anser Kunnskapsdepartementets vurderinger som tilstrekkelige. Sivilombudet påpeker likevel at vurderingen av barnets beste burde vært presentert tidligere i prosessen. Klagen kommer etter at fylkestinget i Innlandet i oktober vedtok å legge ned seks videregående skoler.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler, noe som har ført til sterke reaksjoner blant elever, lærere og lokalsamfunn. Bakgrunnen for forslaget er synkende elevtall og et behov for å redusere kostnader. De berørte skolene er Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata. Ansatte og elever uttrykker sorg og bekymring, mens lokalsamfunn frykter tap av viktige samlingspunkter. Byrådet forsikrer at ingen ansatte vil miste jobben og at forslaget skal gjennomgå en bred høringsrunde før endelig avgjørelse tas i bystyret.
1 måned siden
Oslo kommune foreslår å legge ned skolene Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata, samt stoppe fem byggeprosjekter ved Hoff, Frysja, Verdenparken, Holtet og Mortensrud. Tiltakene begrunnes med økonomiske utfordringer og forventet nedgang i elevtallet, som vil gi en overkapasitet på 28.000 plasser i 2031. Kommunen varsler også større endringer ved 19 andre skoler. Forslagene skal nå på høring før et endelig vedtak fattes i bystyret i desember. Utdanningsetaten har fått i oppdrag å tilpasse skolestrukturen til dagens og fremtidige elevtall.
24 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.
6 dager siden
Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere. Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen. Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.