Den amerikanske sentralbanken (Fed) forventes å kutte renten for tredje gang i år, og styringsrenten vil da ligge mellom 4,25 og 4,50 prosent. Dette til tross for at amerikansk økonomi viser sterkere nøkkeltall enn forventet, med en viss oppbremsing i nedgangen av prisveksten.
Eksperter mener dette kan være det siste rentekuttet i denne syklusen, og at det kan gå lang tid til neste gang. Den sterke økonomiske utviklingen i USA har ført til en diskusjon om det nøytrale rentenivået, som kan være høyere enn antatt.
Dette kan også påvirke Norges Bank, ifølge rentestrateg Lars Mouland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) har kuttet styringsrenten for tredje gang på rad, denne gangen med et kvart prosentpoeng. Dette bringer renten ned til et intervall mellom 4,25 og 4,5 prosent. Det totale rentekuttet i år er nå på ett prosentpoeng. Beslutningen om å kutte renten kommer etter at inflasjonen har vist en nedadgående trend, men eksperter er fortsatt usikre på om inflasjonen er helt under kontroll. Til tross for at inflasjonen har dabbet av, er økonomien fortsatt sterk og arbeidsmarkedet ser bra ut. Det kan føre til at dette er det siste rentekuttet på en stund. Det er signalisert at det kan komme fire rentekutt i 2025.
4 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken forventes å kunngjøre et nytt rentekutt på onsdag, det tredje på tre måneder. Sentralbanksjef Jerome Powell ventes å senke renten med 0,25 prosentpoeng, etter tidligere kutt i september og november. Dette vil bringe den totale reduksjonen til 1 prosentpoeng på kort tid. Det er forventninger om at rentebanen vil flate ut fremover, på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps politikk og en raskere økonomisk vekst. Målet med rentekuttene er å stimulere økonomien, men det er bekymring for at inflasjonen kan øke igjen. Inflasjonen ligger for øyeblikket på 2,6 prosent, over sentralbankens mål på 2 prosent.
4 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), har senket styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til et nytt intervall på 4,25 til 4,50 prosent. Dette er det tredje rentekuttet i år. Beslutningen kommer etter en periode med økt ledighet og et arbeidsmarked som har blitt noe mindre stramt. Selv om inflasjonen har roet seg fra tidligere topper, har den stabilisert seg på et høyt nivå, med en kjerneinflasjon på 3,3 prosent. Markedet forventer nå en lengre pause i rentekuttene, og det er ikke priset inn et nytt kutt før juni 2025.
4 måneder siden
Denne uken er det flere sentralbankmøter, med spenning knyttet til fremtidige rentebeslutninger. USA forventes å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, mens Norges Bank antas å signalisere et rentekutt i mars. Flere økonomer påpeker at den amerikanske økonomien går bra, men at inflasjonen fortsatt er et problem. I Sverige forventes et nytt rentekutt på grunn av svak økonomi, mens Storbritannia og Japan trolig vil holde renten uendret. Usikkerhet rundt Trumps mulige tolløkninger skaper også bekymring. I tillegg publiseres viktige økonomiske tall, som arbeidsledighet i Norge og prisvekst i USA.
2 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) indikerer at renten trolig vil forbli uendret inntil det er en tydelig nedgang i inflasjonen. Referatet fra det siste rentemøtet viser bekymring for vedvarende høy inflasjon, og enkelte medlemmer peker på usikkerhet knyttet til Donald Trumps importtoll og risikoen for økte forbrukerpriser. USA har tidligere redusert renten for å senke inflasjonen til rundt to prosent. Det er stor interesse knyttet til fremtidige rentekutt i USA, da dette vil påvirke rentenivået globalt. I Norge forventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng ved neste rentebeslutning den 27. mars.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
3 måneder siden
Handelsbanken mener et rentekutt i mars er unødvendig på grunn av den sterke norske økonomien og vedvarende inflasjon, som drives av høy lønnsvekst. Til tross for dette, forventes Norges Bank å gjennomføre det planlagte rentekuttet i mars, da de har signalisert dette tidligere. Andre økonomer støtter også forventningen om et rentekutt i mars. Det er imidlertid mindre tro på rentekutt i utlandet, spesielt i USA, hvor økonomien også viser styrke. Tidligere prognoser for 2024 spådde flere rentekutt, men fasiten ble ingen kutt.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer forventninger om renteheving i USA som en konsekvens av Donald Trumps handelspolitikk og økende inflasjon. Økonomer fra DNB Markets og Handelsbanken påpeker at dette kan påvirke Norges Banks pengepolitikk. DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten for å dempe høy kjerneinflasjon, og Handelsbanken ser økt sannsynlighet for stigende renter. Begge er enige om at Norges Bank trolig vil gjennomføre et rentekutt i mars, men understreker at en svekket kronekurs kan forhindre ytterligere kutt. DNB Markets forventer at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år, delvis på grunn av forventninger om renteoppgang i USA.
1 måned siden
Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) har valgt å holde renten uendret, i intervallet 4,25 til 4,5 prosent, for andre gang i år. Dette til tross for president Trumps ønske om rentekutt. Sentralbanken signaliserer at høyere priser kan komme, på grunn av handelskrig, deportering av innvandrere og høy etterspørsel. Flere eksperter, inkludert investeringsbanken JPMorgan, spår økt risiko for resesjon i USA som følge av handelskrigen. Markedets tillit til USA som investeringssted kan svekkes, og forventningene om fire rentekutt i år er redusert til to.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.