En CNN-korrespondent intervjuet en mann i et syrisk fengsel som hevdet å ha vært fengslet i tre måneder. Syriske faktasjekkere mistenker imidlertid at mannen kan ha vært en etterretningsoffiser for Assad-regimet.
Mannen fremsto som velstelt og uten tegn til tortur, noe som skaper tvil om hans historie. Han skal også ha vekslet mellom å være redd og rolig, noe som forsterker mistanken.
Ifølge lokale kilder kan mannen ha blitt pågrepet nylig i en konflikt med en høyere offiser. CNN undersøker saken videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En CNN-reportasje fra et syrisk fengsel, der de fant en mann i en låst celle, har blitt møtt med skepsis fra syriske faktasjekkere. Mannen, som CNN identifiserte som en sivil fange, kan i virkeligheten være en beryktet torturist ved navn Salma Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Faktasjekkere reagerte på mannens gode helse, og hans tilsynelatende manglende reaksjon på dagslys. Lokale innbyggere hevder at mannen var involvert i militæroperasjoner under Assad og torturerte folk. CNN har bekreftet at de har fått tilgang til et bilde som tyder på at mannen har vært offiser under Assad. Mannen ble kjørt til slektninger av Syrisk Røde Halvmåne.
4 måneder siden
En CNN-reportasje om løslatelsen av en syrisk fange har skapt kontrovers. Mannen, som presenterte seg som en sivil fange ved navn Adel Ghurban, ble funnet i et hemmelig fengsel i Damaskus. Lokale innbyggere og faktasjekkere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er Salama Mohammad Salama, en etterretningsoffiser for Assad-regimet. CNN har lagt til en advarsel om at de kan ha blitt lurt, og bekrefter at ansiktsgjenkjenning viser høy likhet mellom mannen og et bilde av en offiser. Mannen er ikke lokalisert etter løslatelsen, og CNN undersøker saken videre.
4 måneder siden
CNN filmet en angivelig redningsaksjon av en fange i et hemmelig fengsel i Damaskus. Mannen, som hevdet å være en sivil ved navn Adel Ghurbal, ble «frigjort» av CNN-teamet. Faktasjekkere og lokale innbyggere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er en etterretningsoffiser ved navn Salama Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Han skal ha jobbet for Assad-regimet og vært involvert i utpressing, tortur og drap på sivile. CNN har erkjent at de ser ut til å ha blitt lurt og at mannen sannsynligvis har oppgitt falsk identitet. Mannen ble overlevert til Røde Halvmåne, men hans nåværende oppholdssted er ukjent.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
3 måneder siden
En syrisk mann, Mahmoud Taan, forteller om sine opplevelser under et gassangrep i 2017, der han mistet en klassekamerat. Han frykter nå at Syrias uregistrerte lagre av kjemiske våpen kan havne i feil hender. De hvite hjelmene jobber med å fjerne disse lagrene, men kan ikke kommentere detaljer. OPCW advarer om at luftangrep kan føre til lekkasje av kjemiske våpen og påpeker uoverensstemmelser i Syrias deklarerte beholdning. Norge deltok i fjerning av kjemiske våpen fra Syria i 2013 og vurderer å bistå igjen. Lederen av den islamistiske bevegelsen Hayat Tahrir al-Sham, Ahmed Al-Sharaa, sier de vil samarbeide med internasjonale organisasjoner for å sikre restene av kjemiske våpen.
4 måneder siden
Amerikaneren Travis Timmerman forsvant i Budapest i mai og ble funnet i et beryktet syrisk fengsel seks måneder senere. Han var på pilegrimsreise i grenseområdet mellom Libanon og Syria da han ble pågrepet av grensevakter. Timmerman forteller at han ble behandlet bra av fengselsvaktene, men hørte daglig tortur av andre fanger, hovedsakelig unge menn. Familien hans uttrykker stor lettelse over at han er funnet i live og ser frem til å få ham hjem. De er overrasket over at han valgte å reise til Syria.
4 måneder siden
En tidligere fange, Yasser al-Jihadi, forteller om grusom behandling i et syrisk fengsel, der en fengselslege beskrives som verre enn president Assad. Mange leter etter savnede slektninger i det beryktede fengselet, mens en jusstudent forsøker å samle bevis på overgrep. Det er rapportert om hemmelige underjordiske celler, men søk har ikke gitt resultater. Menneskerettighetsorganisasjoner har tidligere dokumentert tortur og massehenrettelser i syriske fengsler, og en militæravhopper har smuglet ut bilder som viser overgrep.
4 måneder siden
En tidligere realitydeltaker er siktet for psykisk og seksuell mishandling. Mannen ble pågrepet 22. desember og er begjært varetektsfengslet i inntil fire uker. Han har også fått brev- og besøksforbud i samme periode. Ifølge NRK, som først omtalte saken, nekter mannen straffskyld. Mannens forsvarer, Frank Tveit, bekrefter dette. VG melder at mannen vurderer å anke fengslingen. Nettavisen har forsøkt å innhente en kommentar fra Tveit, men har ikke fått svar.
3 måneder siden
En høytstående ansatt i Kirkens Nødhjelp er siktet for grov korrupsjon av bistandsmidler. Ifølge Økokrim omhandler saken flere titalls millioner kroner. Mannen ble pågrepet i Oslo og fremstilles for varetektsfengsling tirsdag. Økokrim mener det er fare for at bevis kan gå tapt dersom han ikke fengsles. Den siktede nekter straffskyld. Kirkens Nødhjelp har anmeldt saken til Økokrim, men har foreløpig ikke besvart spørsmål om saken.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.