Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette.
Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer.
Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump hevder Vladimir Putin vil akseptere europeiske fredsstyrker i Ukraina, mens Emmanuel Macron bekrefter Europas vilje til å bidra med fredsstyrker, men ikke ved frontlinjen. Trump sier også at krigen kan være over om få uker, og antyder store økonomiske avtaler med Russland. Han nevner også muligheten for at Zelenskyj besøker Washington for å signere en mineralavtale, men Zelenskyj har tidligere avvist å betale for USAs støtte. Samtidig vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon som krever russisk tilbaketrekning fra Ukraina, på dagen tre år siden invasjonen.
2 måneder siden
Donald Trump hevder Ukraina startet krigen med Russland, og er skuffet over at Ukraina ikke er inkludert i fredssamtalene. Han mener Zelenskyj kunne ha forhandlet frem en avtale. Trump sier han trolig vil møte Vladimir Putin snart, og støtter europeiske lands initiativ om en fredsstyrke i Ukraina. EUs utenrikssjef advarer mot en russisk felle ved fredsbevaring, og understreker viktigheten av å styrke Ukrainas posisjon i forhandlinger.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin skal diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina i en telefonsamtale, hvor Trump ønsker å fokusere på landområder og kraftverk. Europeiske ledere uttrykker bekymring for avtalens potensielle innhold, mens Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere fredsprosessen. Russland har avvist ideen om vestlige fredsbevarende styrker i Ukraina, og insisterer på at en fredsavtale må imøtekomme Moskvas krav.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.
2 måneder siden
Under et besøk av Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus, diskuterte Donald Trump og Macron veien videre for Ukraina. Trump åpnet for at europeiske styrker kan stå for sikkerhetsgarantiene i Ukraina ved en fredsavtale, men unnlot å kommentere USAs rolle. Macron understreket Europas vilje til å bidra med sikkerhetsgarantier og økt satsing på forsvar. Trump kom med flere kontroversielle uttalelser, blant annet antydet han at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium til Russland, og påsto feilaktig at Europa har lånt penger til Ukraina, men ble korrigert av Macron. Han advarte også om at konflikten kan eskalere til en tredje verdenskrig.
2 måneder siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har signalisert vilje til fredssamtaler med Russland, men insisterer på at disse kun kan finne sted med president Vladimir Putin. Zelenskyj presiserer at et møte med Putin først er aktuelt når et utkast til en fredsavtale er utarbeidet i samarbeid med USA og Europa. Han avviser forhandlinger med andre russiske representanter. Zelenskyj ser på USAs president Donald Trump som en potensiell nøkkelperson for å påvirke Putin til å avslutte krigen, og nevner at Trump har gitt ham sitt private telefonnummer.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj advarer om at Russland ikke ønsker fred og oppfordrer Europa til å bygge en egen hær. Han påpeker at USA ikke nevner Europa i samtaler om en potensiell fredsavtale. Samtidig planlegger Trump og Putin forhandlinger om Ukraina, uten at Ukraina er invitert i første omgang, noe europeiske ledere stiller seg kritiske til. Støre og Eide møter Zelenskyj for å forsikre om Norges støtte og understreke viktigheten av ukrainsk deltakelse i fredsforhandlingene. Zelenskyj har også hatt samtaler med USAs visepresident Vance om en felles plan for å konfrontere Putin.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.